Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Arka Ayakları Felçli Olan ‘Venüs’, 3 Haftalık Tedaviyle Yürümeye Başladı

Arka Ayakları Felçli Olan ‘Venüs’, 3 Haftalık Tedaviyle Yürümeye Başladı
REKLAM ALANI
1 Mart 2024 13:29
232

Diyarbakır’da geçen yıl Haziran ayında yüksekten düşerek omurilik hasarına bağlı olarak arka ayakları felç olan ve yürüyemeyen ‘Venüs’ isimli kedi, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Cerrahi operasyonlar sonuç vermediği için, hastaneye yeni alınan lazer cihazı ile ‘Venüs’e fizik tedavi uygulandı. Üç haftalık tedavi sürecinin ardından ‘Venüs’ yürümeye başladı.

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır’da yaşayan 2 yaşındaki ‘Venüs’ isimli kedi, Haziran 2023’te 7 katlı bir binanın 3’üncü katındaki evin balkonundan düşerek yaralandı. Omuriliğinde zedelenme tespit edilen ‘Venüs’ün arka ayakları felç oldu. Sahibinin 4 ay önce Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirdiği Venüs’e bir dizi ameliyat yapıldı. Ancak cerrahi operasyonlar sonuçsuz kaldı ve bu nedenle 3 hafta önce hastaneye yeni alınan lazer cihazı ile ‘Venüs’e fizik tedavi uygulandı. Üç hafta boyunca her sabah 08.30’da gerçekleştirilen tedavi seanslarından sonra ‘Venüs’, yürümeye başladı.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sadık Yayla, ‘Venüs’ün sağlığına kısa sürede kavuşacağını belirterek, “Hastamız haziran ayında yüksekten düşme ve omurilik travmasıyla kliniğimize başvurmuştu. Yapılan ilk tetkiklerde bir ameliyat kararı verdik. O zaman bir ameliyat geçirmişti. Ama sağlıklı bir yürüyüş veya düzenli bir ilerleme kaydedememiştik. Fizik tedavide yeniyiz. Yaklaşık bir aydır fizik tedavi ünitemiz var ve 3 haftadır bu hastamız fizik tedavi almaktadır. 3 haftanın sonunda önemli derecede bir ilerleme kaydettik. Ayağa kalkabiliyor, yürümeye başladı. Bunlar bizim için çok önemliydi. İyileşmesi bizi mutlu etti. Kaslar da artık eksi konumuna kavuşmak üzere. Dolayısıyla fizik tedaviyle ilgili oldukça önemli bulgular elde etmiş olduk. Bu hasta üzerinden yola çıkacak olursak en azından evdeki bakımı daha iyi olacak. Altına kaçırmayacak ya da yürüyüşle ilgili yürüyüş yaraları oluşmayacak bir duruma gelecek. Dolayısıyla kendi bakımını ya da kendi ihtiyacını karşılayabilecek bir sosyal refahına kavuşmuş olacak” dedi.

‘YENİ CİHAZ SAYESİNE BİRÇOK HAYVAN İYİLEŞECEK’

Prof. Dr. Yayla, hastanelerinde daha önce fizik tedavi ünitesinin bulunmadığını, ancak yeni alınan lazer cihazıyla birçok hayvanın iyileşeceğini ifade ederek, “Kas, iskelet sistemi başta olmak üzere özellikle spinal travma veya omurilik hasarı olan hastalarda biz bu cihazı kullanıyoruz. Fizik tedavi ünitesi, lazer, terapötik ultrason ve elektrik akımıyla ilgili çalışan bir cihazımız mevcut bünyemizde. Daha çok romatizma gibi eklem hastalıkları başta olmak üzere kas zayıflamalarında biz bunu kullanıyoruz. Ortopedik ameliyatlardan sonra ihtiyaç duyuyoruz. Bazen de trafik kazaları veya yüksekten düşme gibi travmaya maruz kalan hastalarda travmadan sonra kullanıyoruz. Kronik ağrı yaşayan, ağrı problemi olan hastalarda yaygın olarak kullanabiliyoruz. Sonuçları son derece tatmin edici. 3 hafta içerisinde fonksiyonel bir iyileşme aldık birçok hastamızda. Dolayısıyla yöreye, bölgeye katkısı olacağını düşündüğümüz bir üniteyi kurmuş bulunuyoruz. Evdeki bakım, özellikle bu travma hastalarında, hasta yakınlarını çok zorluyor. Altına kaçıran, yürüyemeyen veya yürümekte zorluk çeken hayvanların sosyal refahı ya da evdeki bakımı kolaylaştığı için de sadece hayvanın sosyal konforu değil, yakınının veya bakıcısının, sahibinin de sosyal konforuna katkı sunmaktadır. Tabii bu tedavi seanslarında tedavinin başarısını olumlu yönde etkileyen en önemli faktörlerden biri de hasta yakınının ilgilenmesi, seanslara düzenli bir şekilde getirip götürmesi ve seanslardan sonra da evde bakımını bizim burada tarif ettiğimiz şekilde devam ettirmesidir. Bu hastamızda da hasta yakınının katkısı bu anlamda çok oldu. Her sabah 08.30’da dakik bir şekilde ‘Venüs’ü getirdi ve uygulamalarını düzenli bir şekilde aldı. Üç haftanın sonunda ise bizi de şaşırtacak düzeyde bir iyileşmeyi gördük” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.