Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 15°C

Diyarbakır’da Diyabet Kampı Düzenlendi

Diyarbakır’da Diyabet Kampı Düzenlendi
REKLAM ALANI
5 Eylül 2023 11:37
271

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nce Diyabet kampı düzenlendi. Hazar Kampında düzenlenen Kamp, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve iş insanlarının da sponsorluğuyla hayata geçirildi.

“Tip 1 diyabete uyumu” için düzenlenen Diyabet Kampında, 4 doktor, 5 hemşire, 5 diyetisyen, psikolog ve daha önce kamplara gelen ve mezun olan, diyabet tanılı, gönüllü abla ve abiler görev yaptı.

ARA REKLAM ALANI

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Süleyman Öden, Çocukluk çağı diyabeti denilen grubun, genelde küçük yaşta, erken tanı alan diyabetik bireyler olduğunu ifade ederek, “Tip 1 diyabet genelde çocuklarda görülen ömür boyu devam eden kronik bir süreçtir. insüline bağımlı diyabet diyebiliriz. Çocukluk çağı diyabetleri genelde erken yaşta tanı alır. Tüm dünyada 5 yaş civarındaki diyabet mellitus prevelansı 1/1430’dur. Ülkemizde ise diyabet mellitusun prevelansı yaklaşık olarak 1/2000’dir” dedi.

Diyabetin ömür boyu devam eden kronik bir süreç olduğunun altını çizen Başhekim Öden, “Bu çocuklar ömür boyu aile desteği alamayabilirler. Çocuklarımızın diyabetlerini kendilerinin yönetebilmesi, öz bakımlarını yapabilmesi için böyle bir eğitim kampına ihtiyaç duyduk. Diyabetli çocukların yalnız olmadıklarını, kendileri gibi tip 1 diyabetlerini çok iyi yöneten akranlarının olduğunu, hatta doktor, mühendis, mimar olan tip bir diyabetli, abilerini ablalarının da olduğunu görsünler istedik.  Bu birliktelikle etkileşime geçsin istedik  ve en önemlisi ise aileden bağımsız diyabetlerini yönetebilmelerine geçiş süreci olması hedefiyle yola çıktık” diye konuştu.

Başhekim Öden, Diyabet Eğitim Kampını 4 gün olarak planlandıklarına değinerek, şöyle dedi: “Diyabet Eğitim kamplarımız Eğitim odaklı kamplardır. Bu eğitimlerde; “hipogliseminin tanımı, belirtileri, tedavisi, diğer yandan hipergliseminin tanımı, belirti ve tedavilerini anlatıyoruz. Psikologlarımız; çocuklara diyabette psikolojik destek konusunda eğitimler vermekteler. Diyetisyenlerimiz;  beslenme eğitimleri ile farkındalık oluşturarak çocuklarımızın daha sağlıklı bir süreç geçirmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Dünya sağlık örgütü diyabeti bir hastalık olarak değil, bir yaşam şekli olarak kabul ediyor.  Diyabet hiçbir şeye engel değil, dikkat edildiği sürece tüm çocuklar akranları gibi büyüyecek, okuyacak, evlenecek ve çocukları olacak ve hayatlarını hiçbir sıkıntı yaşamadan idame edebileceklerdir”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.