Dolar 38,0101
Euro 41,6151
Altın 3.643,89
BİST 9.407,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 22°C
Hafif Yağmurlu
Diyarbakır
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 24°C
Çar 17°C
Per 14°C
Cum 14°C

GELİŞEN TEKNOLOJİ TELKARİYİ DE VURDU

Mardinli telkari ustası Gabriel Oktay Çilli, teknolojinin gelişmesiyle birlikte telkari sanatının her geçen gün yok olduğunu belirterek, her şeye rağmen bu sanatı yaşatmak için teknolojiye direndiklerini söyledi.

GELİŞEN TEKNOLOJİ TELKARİYİ DE VURDU
9 Mayıs 2020 17:56

Mardin’in geleneksel el sanatlarından telkariyi öğrendiği ustası ve amcası olan Suphi Çilli’nin izinden gitmek için gayret gösteren Gabriel Oktay Çilli maliyeti yüksek olduğu ve insanların alım gücünün düşük olması nedeni ile telkariye ilgi göstermediğini ifade etti.

 

 

 

Küçük yaşlarda kuzeniyle beraber telkari sanatını öğrendiğini dile getiren Gabriyel Oktay Çilli, bu sanatı tarihi Mardin Kuyumcular Çarşısında bulunan gümüş ve telkari dükkanında icra etmeye çalıştığını vurguladı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte telkari sanatının her geçen gün yok olduğunu aktaran Çilli, her şeye rağmen bu sanatı yaşatmak için teknolojiye direndiklerini kaydetti. Çilli, telkarinin maliyetli olduğunu anlatarak, “El sanatlarına olan ilgi var fakat fiyatı yüksek olduğu için insanlar daha çok hazır olarak yapılan eşyalara rağbet ediyor. İnsanların alım gücü düştüğünden dolayı gerekli önem verilmiyor. Bu nedenle gün geçtikçe telkari sanatının daha kıymetli olup daha iyi bir yere geldiğini söylemem. Çünkü bu sanat ölmeye doğru gidiyor. El sanatlarına eskisi gibi rağbet yok, rağbet olsa da gerekli ücret ödenmediği için zamanla ölmeye mahkum oluyor diyebiliriz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte telkari sanatı her geçen gün yok oluyor. Her şeye rağmen bu sanatı yaşatmak için teknolojiye direniyoruz” dedi.

 

 

 

Çilli, maliyetlerin düşmesini ve telkari sanatını yaşatmak istediklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.