Yöresel Ürünler için Bütüncül Strateji Şart
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği yürütülen Gastro İnovasyon Merkezi projesi kapsamında Bütüncül Coğrafi İşaret Stratejisi Raporu hazırlandı.
Yerküre Kooperatifi tarafından hazırlanan rapor; Diyarbakır Örgü Peyniri, Karacadağ Pirinci, Çermik Biberi, Diyarbakır Burma Kadayıfı, Diyarbakır Boğazkere Üzümü, Diyarbakır Karpuzu, Diyarbakır Mercimeği ve Lice Domatesi’ne odaklanıyor.
Çalışma hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar “Bu çalışma kapsamında, Diyarbakır ile özdeşleşen tescilli ve tescile değer tarımsal ürünler ve gıdaların üretim verilerini derleyerek her bir ürün için üretimin ilk aşamasından pazara sunumuna kadar ki aşamaları inceledik. Bu ürünlerin ne kadar üretildiğini, üreticilerin sorunlarını, kısıtlarını, pazara ne şekilde sunulduğunu analiz ettik. Bunu yaparken iklim değişikliği, kuraklık gibi sorunların üretime etkisini de göz önünde bulundurarak ürünlerin üretiminin sürdürülmesine odaklandık. Temel amacımız menşeyi Diyarbakır olan tarımsal ürünlerin üretiminin sürdürülmesi, daha katma değerli bir şekilde farklı pazarlara sunumu için yerel kurumlar işbirliğinde politika önerileri geliştirmekti. Seçtiğimiz her bir ürün için ayrı bir analiz çalışması yaptık ve yerel üreticilerimiz, kurumlarımız işbirliğinde politika önerileri geliştirerek raporladık” şeklinde konuştu.
VİZYON BULUŞMALARI İLE YÖRESEL Ürünlerin YENİ PAZAR POTANSİYELLERİNİ İNCELEDİK
Avşar, “Paylaştığımız rapor 1,5 yıllık bir emeğin ürünü. Yerelde kent merkezinde ve kırsal bölgelerde pek çok kurum ve üretici ile görüşmeler yapılarak hazırlandı. Metro Market, Mey İçki, Koçulu Peynircilik, İmam Çağdaş gibi yöresel ürüne alan açan ve o alanda çalışmalar yapan farklı aktörler ile vizyon buluşmaları düzenlendi. Her bir ürün için tescil, tescil denetim sistemi, ürünlerin üretiminin sürdürülmesi için örgütlenme modelleri, kamusal politikalar değerlendirildi. Bu çalışmanın hem bizim hem de kentteki diğer kurumların çalışmaları için yol gösterici bir yayın olacağını düşünüyoruz“ dedi.
Avşar, “Raporda ayrıca kentin coğrafi işaret tescil belgeleri incelendi. Yöresel ürünlerin girdi olarak kullanıldığı tescilli lezzetlerin tarihi, kültürel üretim pratikleri ve üretimine dair yerel bilginin daha çok derlenmesi gerektiği görüldü. Bu çalışma yöresel lezzetlere dair özellikle kırsal alanlarda kadim bilgilerin derlenmesi için de önemli bilgiler sundu” ifade etti.
Avşar, yapılan çalışmanın Gastro İnovasyon Merkezi ve coğrafi işaret tescil çalışmaları için önemli politika önerileri sunduğunu belirterek, emek veren araştırmacılara, yazarlara, proje ekibine ve destek veren kurumlara ve üreticilere teşekkür etti.