“2. Diyarbakır Kısa Film Festivali”nin Açılışı Yapıldı
2.Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılışı ünlü oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşti.
Kültür ve sanatın merkezi Diyarbakır, Sur Kültür Yolu Festivali kapsamındaki etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve Diyarbakır Valiliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlığında düzenlenen 2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali başladı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Geceye, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, onur ödüllü oyuncu Parla Şenol, Kültür Bakanlığı temsilcisi oyuncu İpek Tuzcuoğlu, oyuncu-yönetmen Görkem Yeltan ve yönetmenler Ömür Atay ile Banu Sıvacı gibi sinema sektörü profesyonelleri katıldı.
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Demircan, Sur Kültür yolu Festivali’nin Diyarbakırlılar tarafından kabullendiğini ve içselleştirdiğini söyledi.
“DİYARBAKIR, ÜLKEMİZİN EN ESKİ TARİHİNE SAHİP İLİDİR”
Festivalin açılış konuşmasını yapan festival direktörü Serhat Gönen; “Türkiye sinemasının nitelikli kısa filmlerini ödüllendirmek, yapımcı ve yaratıcıların yeni projeler üretmesine maddi ve manevi katkı sunmak, sinema sektörümüz ve Diyarbakır’ın kültür yapısına, estetik ve teknik gelişimine öncülük etmek adına Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği olarak harekete geçtik. Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği organizasyonu olan festivalimizi büyütmeyi istedik ve uluslararası yarışma bölümünü ekledik. Diyarbakır, ülkemizin en eski tarihine sahip olması ve turizm potansiyeli yüksek kentlerinden biri olması nedeniyle ikinci kez Diyarbakır Kısa Film Festivali şehir için bir değer olacaktır. 1950 yıllarında Ortadoğu’nun ve Balkanların en büyük sinema salonunun açıldığı ve 2000’e yakın koltuk sayısıyla adeta kadim kentimizin sinemaya olan ilgisinin ne denli yüksek olduğunu bizlere gösteriyor. Dernek olarak bu ruhu tekrardan canlandırmayı hedefliyoruz. Birliğimizi, beraberliğimizi, umudumuzu sanatın çatısı altında buluşturarak pekiştirdik. Bu yıl da yine o çatı altında mutlulukla, sevinçle buluşacağız. Bu organizasyon sürecinde bize inanarak destek sunan başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Sinema Genel Müdürlüğüne, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’ya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine, Kayapınar, Sur ve Yenişehir Belediyelerine ve destek olan herkese sonsuz teşekkür ederiz. Tarihi zenginlikleri ile doğal bir film platosu olan Diyarbakır’da sinemanın birleştirici gücü ile buluşmak dileğiyle” dedi.
“FESTİVALİ HER GÜN 100 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR”
Festivalin her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini dile getiren Demircan, “Her gün 100 bin kişi ziyarette bulunuyor. 50 bini Dağkapı Meydanı’na geliyor. Sadece sergileri gezen 10-15 bin kişilik kitle tespit ettik. Çocuk oyunlarına da 15 bin kişi katılıyor. Herkese dokunduk. Bu anlamda herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“BÖYLE FESTİVALLER HALKLA SANATÇIYI BİR ARAYA GETİRİYOR”
Bölgesel bir festivalde yer almaktan dolayı oldukça heyecanlı ve keyifli olduğuna vurgu yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi oyuncu İpek Tuzcuoğlu, “Çünkü ben bölgesel festivalleri daha çok seviyorum açıkçası. Hani bütün olumlu duyguları içinde barındıran bir şey. İyileştirmek, güzelleştirmek, bütünleştirmek, paylaşmak. Yani Anadolu’nun birçok bölgesinde yapılan kısa film festivallerini canı gönülden destekliyorum. Çünkü halkın sanatçılarla buluştuğu aslında bu festivaller. Biz aslında buraya Diyarbakır halkı için gelmiş oluyoruz.” diye konuştu.
“TOPLUMLARIN KAYNAŞMALARININ EN ÖNEMLİ ARACI SİNEMA”
Toplumların kaynaşmalarının en önemli aracının sanat ve özelinde sinema olduğuna dikkat çeken oyuncu Parla Şenol, “Türkiye coğrafyası çok geniş bir coğrafya. Değişik sosyo-ekonomik katmanlar var. Bu katmanların birbirleriyle kaynaşabilmeleri, birbirlerini anlayabilmeleri, empati kurabilmeleri, köprü kurabilmeleri açısından sanatların çok büyük bir önemi var. Hele hele sinemanın elbette çok büyük önemi var. Onun için Diyarbakır’da böyle bir çalışmanın yapılması edebiyatıyla, sanatıyla, meşhur bir şehirde böyle bir festivalin yapılması sanata da, birleştirici ruha da çok büyük katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.
“DİYARBAKIR KOZMOPOLİT BİR YER”
Dillerin, dinlerin ve kültürlerin yana barış içerisinde yaşayan bir şehirde sinema festivalinin düzenlenmesinin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan gecenin sunucusu oyuncu Gizem Erman Soysaldı, “Yani bir kere çok kozmopolit bir yer. Dillerin, dinlerin, ırkların, toplumların, herkesin bir arada olduğu ve barış içinde yaşadığı bir yer. Dolayısıyla sinemanın da bu birleştirici gücüyle Diyarbakır’da olması gerçekten çok iyi bir birliktelik oldu” ifadelerini kullandı.
EMEK VE ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Festival kapsamında verilen Emek ve Onur ödülleri sahiplerine de ödülleri sunuldu. Sami Hazinses adına verilen emek ödülü Suna Selen’e, Sezai Karakoç adına verilen Emek Ödülü Cezmi Baskın’a verildi. Festival kapsamında bu yıl ilk kez verilen Onur Ödülü ise, oyuncu Parla Şenol’a verildi.
15 EKİM AKŞAMI ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULACAK
2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali’nde filmler; Ulusal Kısa Kurmaca, Ulusal Kısa Belgesel ve Uluslararası Kısa Film Yarışması olmak üzere üç ayrı kategoride 10 film yarışmada yer alıyor. Festivale başvuran ve ana seçkiye seçilen kısa filmler, toplam 15 ödül heykelciği ve 40 bin TL’lik ödül için yarışacak. Jüri üyeleri tarafından belirlenen sonuçlar, 15 Ekim akşamı saat 19.00’da İç Kale Eski Cezaevi’nde düzenlenecek olan ödül töreninde açıklanacak.
Yönetmen ve yapımcı Serhat Gönen’in direktörlüğünde gerçekleştirilen ve Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği (DİSİNEDER) tarafından organize edilen 2. Diyarbakır Uluslararası Kısa Film Festivali’nin koordinatörlüğünü ise Esra Güzel yapıyor. Ayrıca, meslek birliği BİROY’un temsilcisi olarak Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurulu’nda iki yıl boyunca kurul üyeliği yapan ve 2022 yılı itibariyle Kültür Bakanlığı temsilcisi olarak görev yapan başarılı oyuncu İpek Tuzcuoğlu, festivalin bu yılki danışmanlığını üstleniyor.
2.Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamında neler var?
12 Ekim Çarşamba
- Oyunculuk ve Kariyer Yolculuğu: Selin Yeninci
- Master Class Söyleşileri: Parla Şenol
- Açılış Kokteyli (Üniversite Kongre Merkezi)
- Açılış Töreni (Üniversite Kongre Merkezi Salon B)
13 Ekim Perşembe
- İlk Film İlk Yönetmenlik : Selman Nacar
- İran Sinemasında Kısa Film Kültürü : Rıza Oylum
- TRT2 Punto /Ortak Yapımı Filmlerin Proje Süreçleri : Faruk Güven
- Adım Adım Oyunculuk : Tümay Özokur
14 Ekim Cuma
- Kısa Film Yapım : Ramazan Kılıç
- Fikirden Senaryoya Senaryodan Filme : Banu Sıvacı
- Oyunculuk Sohbetleri : Erkan Avcı
- Sinemada Oyunculuk : Alican Yücesoy
15 Ekim Cumartesi
- Bağımsız Sinemada Yaratıcı Yapımcılık : Bulut Reyhanoğlu
- Senaryodan Beyaz Perdeye : Gözde Kural
- Masterclass Söyleşileri : Ömür Atay
- Kapanış Kokteyli (Iç Kale)
- Ödül Töreni (İç Kale Eski Ceza Evi)