Dolar 32,2769
Euro 34,7012
Altın 2.412,13
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Yüksek Teknolojide Tam Bağımsızlık

Yüksek Teknolojide Tam Bağımsızlık
REKLAM ALANI
22 Haziran 2023 13:11
225

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Hamlesiyle savunma sanayinde kritik teknolojileri üreten bir Türkiye olduğunu belirterek, “Yüksek teknoloji ihracatımız geçtiğimiz yıl 7,5 milyar dolara yaklaştı, 2023’te bu rakamın en 10 milyar dolar olmasını hedefliyoruz.” dedi.

 

ARA REKLAM ALANI

Bakan Kacır, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Yeni Çağın Sanayisine Odaklı Bir Dönüşüm ve Üretimde Verimlilik Artışı İçin Önceliklerimiz” konulu meclis toplantısına katıldı. Konuşmasında Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar ve hayata geçirilen projelere ilişkin bilgi veren Kacır, son 20 yıllık süreçte Türkiye’nin çok önemli işlere imza attığını söyledi. Türkiye’de son dönemde gerçekleşen ivmelenmeye dönük bir sunum yapan Kacır, Türkiye Yüzyılı’nın inşa edileceği önümüzdeki dönemde sanayicilerle çok yakın çalışma içinde olacaklarını dile getirdi. Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemine işaret eden Kacır, “Son 20 yıl Türkiye’nin dev bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettiği bir dönem oldu. Yüksek teknoloji ihracatımız geçtiğimiz yıl 7,5 milyar dolara yaklaştı, 2023’te bu rakamın en 10 milyar dolar olmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

SAVUNMA SANAYİ

Kacır, “Önümüzdeki dönemde ana hedeflerimize ulaşırken temel yaklaşımımız teknolojide paradigma değişimlerini yakalamak olacak. 2023’te Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatı inşallah 6 milyar doları aşacak. Önümüzdeki dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizler muhakkak sizlerin katkılarıyla, iş birlikleriyle, savunma sanayinde geçtiğimiz 20 yılda elde ettiğimiz başarıyı sanayinin sivil alanlarına hızla yaygınlaştırıyor olacağız.” şeklinde konuştu.

 

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ

Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde akıllı ulaşımdan imalat teknolojilerine, haberleşme teknolojilerinden uzay alanına, enerji ve iklim teknolojilerinden sağlığa, pek çok alanda atılan adımların sıklaştırılmaya devam edileceğini bildirdi. Türkiye’nin enerji, haberleşme gibi alanlardaki hedeflerine dikkati çeken Kacır, “İnşallah önümüzdeki dönemde bütün bu alanlarda Türkiye pek çok başarı hikayesinin doğuşuna şahitlik edecek. Türk sanayisinin, Türk teknoloji girişim ekosisteminin önümüzdeki dönemde hedeflerimize bizi taşıması için on iki temel yaklaşımı benimsiyor olacağız. Bunların başında Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ni daha yaygın bir şekilde uygulamak geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

BAŞARI HİKAYESİ

Önümüzdeki dönemin ikinci temel yaklaşımının Türkiye’nin lider milli teknoloji girişimleri ile tanıştırılması olacağının altını çizen Kacır, Türkiye’nin Togg tecrübesine atıfta bulundu. Kacır, Togg’un her şeyin ötesinde Türkiye’nin yeni nesil sanayi politikasının en somut örneği olarak gerçekleştiğini belirterek, “Yüksek düzeyde Ar-Ge yatırımının dünya devleri rekabet edebilecek şekilde özel sektör tarafından, kamunun uçtan uca himayesi altında gerçekleşmesi aslında Türk sanayi için yepyeni bir deneyim oldu. Bu bir başarı hikayesi, bu, bu milletin ortak başarı hikayesi. Önümüzdeki dönemde aslında Türkiye en az 12 Togg’la tanışabilir. Bütün bu alanlarda eğer birlikte hareket edebilirsek, benzer bir yaklaşım ortaya koyabilirsek her birinde en az Togg’un saklı olduğunu düşünüyoruz.”

 

MOBİLİTE VE ENERJİ ÜRETİMİ

Mobilite tarafında ve enerji üretimi tarafında batarya teknolojisinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Kacır, bu alandaki çalışmaların da hızla sürdüğünü ve süreceğini aktardı. Konuşmasında Lider Milli Teknoloji Girişimleri olan “5G Haberleşme Teknolojileri, Batarya, Güneş Enerjisi Teknolojisi, Rüzgar Türbini, Yüksek Hızlı Tren, Uçan Akıllı Mobilite, Biyoteknolojik İlaçlar, Akıllı Tıbbi Cihazlar, Endüstriyel Robotlar, Yeni Nesil Uydu Girişimi, Teknolojik Gıda Girişimi ve Finansal Teknolojiler” başlıklarında yapılması gerekenlere değinen Kacır, tüm bu alanlarda çok önemli projelerin hayata geçirileceğini bildirdi.

 

FIRSAT PENCERESİ

Uçan Akıllı Mobilite’nin Türkiye için büyük bir fırsat penceresi olduğuna dikkati çeken Kacır, bu alanda Türkiye’nin söz sahibi ülkeler arasında olacağını dile getirdi. Kacır, “Çip alanında bir takım yerli kazanımlarımız elbette var. Savunma sanayinde akıllı mühimmatların fotodedektör çiplerini TÜBİTAK’ta yerli imkanlarla üretiyoruz. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz, yaklaşık 60 milyon dolarlık bir iş birliğini Katar-TÜBİTAK arasında gerçekleşen bir ortaklıkla gerçekleştireceğiz ve 65 nanometrelik çipleri de Türkiye’de üreteceğiz ama bu alan çok geniş ve çok büyük ölçekli yatırımların gerektiği bir alan. Mutlaka önümüzdeki dönemde bir yabancı sermaye yatırımını bu alanda ülkemize çekmek için çabalarımızı artıracağız.” bilgisini verdi.

 

KOBİ YATIRIM VE GİRİŞİM BANKASI

Sanayileşme İcra Komitesi’ni etkin hale getireceklerini bildiren Kacır, uzun dönemli planlarla önemli işlerin hayata geçebileceğini anlattı. Hızlı ve yaygın sanayileşme için mutlaka sanayi alanlarının büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Kacır, yeni organize sanayi bölgelerinin kurulmaya devam edileceğini, büyük bir hızla Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nın hazırlanacağını bildirdi. Kacır, önümüzdeki dönemde KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası’nın kurulacağını da duyurdu. Girişim sermayesi alanında yapılacak çalışmalardan bahseden Kacır, “Bu alanda İstanbul bizim için çok değerli. Çünkü startup ekonomisini İstanbul için odak kalkınma alanlarından biri olarak görüyoruz. İstanbul’un yerinin dünyada ilk 20 şehir arasında olmak olduğunu değerlendiriyoruz.” dedi.

 

SANAYİCİMİZİN YANINDAYIZ

Türkiye’de bugüne kadar yatırım teşvikleriyle her zaman sanayicinin yanında olmaya gayret ettiklerini dile getiren Kacır, “Sadece geçtiğimiz yıl 13 bin 602 yatırım projesine yatırım teşviği vermişiz ve bu projelerin sahip olduğu sabit yatırım tutarı 879 milyar TL düzeyinde. Ve bu projeler gerçekleştiğinde 362 bin ilave istihdamın oluşmasını öngörüyoruz. Şimdi önümüzdeki dönemde hedefimiz arzumuz, bu yatırım teşvik politikalarıyla Türkiye’nin milli teknoloji yol haritalarını daha bütüncül bir yaklaşımla ele almak.” ifadelerini kullandı.

 

2 YENİ DESTEK MEKANİZMASI

Yeşil dönüşümün kendileri için kaçınılmaz bir hedef olduğunun altını çizen Kacır, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerinde yapılanlara ilave olarak 2 yeni destek mekanizmasının devreye alınacağını bildirdi. Teknolojiye yapılacak yatırımlar hakkında da bilgi veren Kacır, “Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında, 81 şehrimizin tümünde 125 DENEYAP Teknoloji Atölyemiz geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiriyor. Şimdi önümüzdeki dönemde TEKNOFEST atölyelerini benzer şekilde kuracağız. 81 ilimizin tamamında en az 100 TEKNOFEST atölyesi kuracağız.” şeklinde konuştu.

 

YÜKSEK TEKNOLOJİ

Önümüzdeki dönemde İstanbul’u, İstanbul ve Marmara sanayisinin depreme hazır hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Kacır, “Bu konuda birlikte çalışacağız. İstanbul’da mutlaka yüksek teknolojinin payını artırmalıyız. Önümüzdeki dönemin Türkiye Yüzyılı için 85 milyon el ele çalışacağımız, Türkiye’yi hak ettiği yere hep birlikte eriştireceğimiz bir dönem olmasını, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tam bağımsız Türkiye misyonunu tahkim edeceğimiz sanayi ve teknoloji alanında atacağımız adımlarla güçlendireceğimiz bir dönem olmasını temenni ediyorum.” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.