Yolu Olmayan Mahalleli: “Devlet-Millet Elele Vererek Bu Mağduriyeti Çözelim”
Diyarbakır’da 2010 yılında yapılan Pamukçay Barajı sonrası Sur İlçesine bağlı Harmanlar Mahallesi ikiye bölündü. Bazı evler ve tarlalar barajın ayrı yakalarında kalınca köy ağası Recep Kırmızı cankurtaran filikası aldı. Filika ile köy arasındaki bağlantıyı sağlayan Kırmızı, tarlalarına ulaşımda yaşadığı sorunlar nedeniyle bu kez baraj ortasında kendi imkanlarıyla köprü inşa etti.
Ancak geçen yıl yağış mevsimine girilmesi ve baraj suyunun yükselmesiyle yol su altında kalma tehlikesi geçirdi. Mağdur vatandaşlar, bu yıl aynı tehlikeyi yaşamamak için bu kez daha önce yaptıkları köprüyü yükseltme kararı aldı. Kendi imkanlarıyla yaklaşık bir haftadır hummalı bir şekilde çalışan vatandaşlar, “Devlet-Millet elele vererek bu mağduriyeti çözelim” diyerek Diyarbakır Valisi Murat Zoroğlu’ndan yardım talep etti.
Diyarbakır merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Harmanlar Mahallesi’nde 2010 yılında yapılan Pamukçay Barajı sonrası Atlunpınar ve Yangıntepe arasını ikiye böldü. Bölgede vatandaşlar, okula ve tarlalara ulaşımda sorunlar yaşanınca köyün ağası Recep Kırmızı devreye girdi. Barajın iki yakaya ayırdığı mahalleliyi satın aldığı cankurtaran filikası ile kısmen de olsa birleştiren Kırmızı, Harmanlar Mahallesi’nde ‘denizaltı’ olarak bilinen filikayla mahalle sakinleri hem tarlaya gidiyor hem de çocuklarını okula götürüyordu.
KENDİ İMKÂNLARIYLA KÖPRÜ YAPTIRDI
Bu kez tarlalara tarım araçlarının ulaşımını sağlamak için kolları sıvayan Kırmızı, köprü yapılması talebiyle başvurmadık kurum bırakmadı. DSİ Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir, Diyarbakır Sur Belediyesi, DSİ Genel Müdürlüğü, Ankara ve CİMER derken tüm kurumlara dilekçe ile başvurularda bulunan Kırmızı, bir türlü yanıt alamadı. Bölgede tarım için hayati önem taşıyan köprünün yapımı için tüm imkânları zorlayan Kırmızı, en sonunda kendi imkanlarıyla önceki yıl 5 milyon TL’ye mal olan bir köprü inşa ettirdi.
BARAJ SUYU SEVİYESİ HIZLA YÜKSELMESİ KÖPRÜ İÇİN BÜYÜK RİSK
Yaz mevsiminde inşa ettirdiği köprü üzerinden sağlanan ulaşımla tarlalarına tarım araçlarını rahatlıkla geçirebilen Harmanlar Mahallesi Altunpınar ve Yangın Tepe Köyü sakinleri uzun bir aranın ardından tam rahata kavuşacaklarını sanırken, başlayan kış mevsimi ve yağışlar ile baraj suyu seviyesinin hızla yükselmesiyle endişeye kapıldı. DSİ’ye baraj suyunun köprüleri için risk oluşturduğunu belli ölçülerde baraj suyunun bırakılması talebiyle onlarca kez başvuruda bulunan köy ağası Recep Kırmızı, bir türlü aradığı destek elini görmedi.
MAHALLEYİ BİRLEŞTİRMEK İÇİN DEV HAMLELER YAPTI
Mahalleyi bir şekilde birleştirmek adına yaptığı hamleleri sıralayan Kırmızı, “Barajın yapılmasıyla tamamı akraba olan mahalleyle iletişimiz kesildi. Alternatif yol güzergahında ise hasımlarımızın bulunduğu bölgeden geçtiği için onu kullanmamaya özen gösteriyorduk. İlk olarak insanlarımızın sağlıklı bir şekilde iletişimini sağlamak adına neler yapabileceğimizi düşündük ve gidip İzmir’den cankurtaran filikası satın aldık. Filika ile zor da olsa insanlarımızın ulaşımını sağlamaya çalıştık. Artık, çocuklarımız okula gidebiliyor, birbirine ziyarete gidebiliyor ve tarlalarına çalışmaya gidebiliyordu.
5 MİLYONA KÖPRÜ YAPTIRDI
“Ancak büyük bir sorun daha vardı” diye devam eden Kırmızı “O sorun da tarlalarda çalışacak tarım araçlarının ulaşımını sağlamak. Devletimizin her kurum ve kademesine bununla ilgili müracaatlarımızı yaptık. Ancak hiçbir netice alamadık. Vaktimizin kalmaması tarlalarımızın ekim ve hasadı için hızlı karar vermemiz gerekiyordu. Kendi imkanlarımızla mimar ve mühendislerle bir proje hazırlayıp köprü inşasına başladık. Önceki yıl 5 milyona yakın bir rakam ile köprümüzü inşa ettik” dedi.
SU SEVİYESİNİN YÜKSELMESİ ENDİŞE YARATTI
Yaz mevsiminde hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Kırmızı, yağışların başlamasıyla baraj suyu seviyesinin sürekli artmasıyla endişeyi kapıldıklarını kaydederek, “Yağışlarla birlikte sürekli suyun seviyesinin yükselmesi bizi sıkıntıya soktu. Yine devletin tüm kademeleriyle iletişime geçtik. Köprünün yükselen sudan zarar görmemesi için tüm köy muhtarlarının imzalı dilekçeleriyle suyun belli ölçülerde tahliyesini talep ettik. Ancak bu talebimiz karşılanmadı. Geçen yıl köprü ve baraj su seviyesi eşitlendi. Artık karşıdan karşıya geçmek bir yandan büyük risk oluşturdu.
YARDIM TALEBİ: DSİ AŞINMAYI ÖNLEYİCİ DUVAR YAPSIN
Bu yıl yağış mevsimi öncesi önceki yıl yaptığı başvuruları yineleyen Kırmızı, yektililerden yine cevap alamadı. Kırmızı yine kendi imkanlaryla köprü gövdesini baraj suyu altında kalmaması için yükseltme kararı aldı. Yaklaşık bir haftadan bu yana hummalı bir çalışma ile köprü gövdesi yükseltilirken, yükselmesi muhtemel su seviyesi nedeniyle köprüde oluşacak olan aşınmaları önlemek adına DSİ’den önleyici duvar talebinde bulundu. Yetkililere çağrıda bulunan köy ağası Recep Kırmızı, “Sayın Valimiz başta olmak üzere tüm devlet yetkililerine çağrım bizlere sahip çıkmalarıdır. Ulaşımımızı kendi imkanlarımızla yaptık. Bu hamlemiz takdir görmesi, örnek olarak gösterilmesi gerekirken, sahipsiz bırakılmak bizi inanılmaz üzüyor. Hiç bir şey yapılamıyorsa da baraj suyunun belli seviyelerde tahliyesinin yapılması lazım. Mağduriyetimizin giderilmesi gerekiyor. Bu sorunumuzun çözümü için destek ve yardım talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
VALİ ZOROĞLU’NU KÖYE DAVET ETTİLER
Diyarbakır Valisi Murat Zoroğlu’nu da basından takip ettiklerini kaydeden Kırmızı, “Sayın Valimiz gördüğümüz kadarıyla halkın içinde olmayı dertlerini anlayıp onlara çözüm getirmeyi seviyor. Halka hizmet etmeyi seven bir Valimiz var. Biz de Sayın Valimizi köyümüze davet ediyoruz. Yaşadığımız sıkıntıyı gelip yerinde görmesini istiyoruz ve bize çözüm üretmesini bekliyoruz. Devlet Millet elele vererek bu mağduriyeti çözelim. Sayın Valimizi ağırlamayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu. (HABER: ENGİN ÖZTÜRK)