Yenişehir’de Üretimin Gücü Birleşiyor Eğitimi Gerçekleştirildi
Yenişehir Belediyesi Diyarbakır’da kadın kooperatifçilik bilincinin arttırılması, yaygınlaştırılması ve kadın kooperatiflerinin kent ekonomisinde aktif kuruluşlar hâline gelmesi amacıyla başlatmış olduğu ‘’Üretimin Gücü Birleşiyor’’ Projesi kapsamında kadın kooperatiflerine yönelik olarak ‘’Kooperatif Girişimciliği/Girişimci Kooperatif Eğitimi’’ düzenledi.
Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulan ve GAP İdaresi tarafından da desteklenen “Üretimin Gücü Birleşiyor” projesinin kadın kooperatiflerine yönelik olarak düzenlediği ‘’ ’Kooperatif Girişimciliği/Girişimci Kooperatif Eğitimi’’ Yenişehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çok sayıda kadın kooperatifinin katıldığı “Kooperatif Girişimciliği/Girişimci Kooperatif Eğitimi” sunumunu gerçekleştiren Kooperatifçilik ve Kalkınma Uzmanı Alper Akbulut, ‘”Kooperatif ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve isteklere sahip insanların gönüllü olarak bir araya gelerek, ortak sahip olacakları ve demokratik olarak yönetecekleri bir işletme amacıyla birlikte oluşturdukları özerk teşkilatlardır. Ticaret Bakanlığı’na göre kooperatifler bir şirket türüdür. Sosyal yönü olan bir şirkettir. Kooperatifleri kalkınmak ve gelişmek için kurarız. Bunun için de sürekli değişmek ve öğrenmek gerekmektedir. Bir kooperatifçinin yardımlaşma, dayanışma, öz sorumluluk, dürüstlük, eşitlik, adalet ve demokrasi gibi evrensel değerlere sahip olması gerekiyor. Bu değerlere inanmayan kişilerin kooperatif kurmaması gerekir. Ayrıca emek üzerine yürüyen kooperatiflerde herkes eşit hisseye sahiptir. Bu bilgilerle birlikte burada bulunan kadın girişimcilerimize kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi, analiz edilmesi, stratejik plan ve iş planları üzerinde eğitimler verip; Kooperatifler İçin Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Atölye çalışmalarımızı da gerçekleştireceğiz” dedi.
Aynı eğitimde sunum yapan diğer Kooperatifçilik ve Kalkınma Uzmanı Murat Kurt ise, ‘’Kooperatifler ortak ihtiyaçlar için ortak emek verecek insanların yeridir. Ve bu emek sonucunda da ortak fayda sağlanmış olur. Bir nevi bizim topraklarımızın imece kültürünün yapısal olarak kurgulanmış hâlidir. Kooperatifler ile tek kaldığımızda çözemediğimiz sorunları çok olunca çözebiliriz. Birlik olmak, daha güçlü olmak ve daha ileri gitmek için önemli bir faktördür. Bir kişinin ürettiği ürünle ulusal-uluslararası pazara çıkması mümkün değildir ama 100 kişinin üretim yaptığı bir kooperatif için bu ihtimal mümkündür. Özellikle kadınlar üretimden gelen güçlerini bir araya gelerek arttırmalıdırlar” diye konuştu.