Dolar 32,3538
Euro 34,7342
Altın 2.407,14
BİST 10.146,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Türkiye’deki 53. Lale’ye Kendisini Keşfeden Kişinin Soyadı Verildi

Türkiye’deki 53. Lale’ye Kendisini Keşfeden Kişinin Soyadı Verildi
REKLAM ALANI
2 Mart 2024 15:58
111

Doğa sever öğretmen Muhammed Yalçın, Diyarbakır’ın Çermik ilçesindeki Gelincik Dağı’nda gerçekleştirdiği doğa yürüyüşünde keşfettiği ve fotoğrafladığı ters lalelerin bilimsel olarak tanımlanmadığını ortaya çıkardı. Türkiye’de 53. tür olarak belirlenen laleler, botanik dergisi Nordic Journal Of Botany’de yayımlanan bir makalede detaylandırıldı ve Muhammed Yalçın’ın soyadıyla “Fritillaria Yalcinii” adı verildi.

Muhammed Yalçın, 9 Nisan 2023’te iki arkadaşıyla birlikte Gelincik Dağı’nda yaptığı doğa yürüyüşünde, ters lalelerin yetiştiği alanı fark ederek fotoğrafladı ve bu fotoğrafları Doç. Dr. Mehmet Maruf Balos’a iletti. Doç. Dr. Balos, Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Tekşen ve Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile birlikte ilçede saha çalışmaları gerçekleştirerek, lalelerin bilinmeyen bir tür olduğunu tespit etti. Bu keşif, Nordic Journal Of Botany dergisinde yayımlanan bilimsel bir makaleyle duyuruldu ve lalelere “Fritillaria Yalcinii” adı verildi.

ARA REKLAM ALANI

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bulunan yeni türün Türkiye’de yetişen 53. tür olduğunu belirtti ve Türkiye’nin dünya üzerinde en fazla ters lale türüne sahip ülke olduğunu vurguladı. Yıldırım ayrıca, Muhammed Yalçın’ın keşfi sayesinde doğa bilimlerine önemli bir katkı sağlandığını ifade etti.

Muhammed Yalçın da keşfettiği laleye soyadının verilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, lalelerin korunması gerektiğini ve doğa yürüyüşlerinde avcılarla karşılaşıldığında dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.