Dolar 32,1755
Euro 34,6886
Altın 2.440,51
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

TÜRKİYE’DE KORONA VİRÜSTEN ÖLENLER NASIL DEFNEDİLECEK?

Sağlık Bakanlığı, Korona Virüs hastalığından ölenlerin morg, cenaze ve defin işlemlerine ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve 81 il valiliğine yazı gönderdi.

TÜRKİYE’DE KORONA VİRÜSTEN ÖLENLER NASIL DEFNEDİLECEK?
REKLAM ALANI
21 Mart 2020 20:47
1.072

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de koronavirüs hastalığından ölen 9 kişinin ceset torbası ile defnedileceğini kararlaştırdı.

 

ARA REKLAM ALANI

‘Morg ve defin hizmetlerine yönelik alınacak tedbir ve önlemler’ konulu yazıda, Çin’de ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni Koronavirüs hastalığı ile ilgili Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda, söz konusu hastalıktan ölenlerle ilgili ‘morg’, ‘cenaze’ ve ‘defin’ işlemlerine ilişkin alınan kararlar bildirildi.

STANDART DEFİN İŞLEMİ UYGULANACAK
 

Evde ölüm olması durumunda cenaze işlemlerine yönelik kararlar; “Defin işlemleri mevzuat gereği devam etmelidir. Cenazelerin ceset torbası ile alınıp naklinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır” şeklinde belirlendi. Defin şekliyle ilgili kararlar ise “Cenazenin kabre yerleştirilmesi sırasında eldiven kullanılmalıdır. Olası-kesin Covid-19 vakalarının ölümü halinde ceset torbası ile defni gereklidir. Cenazenin kabre yerleştirildikten sonra standart defin işlemleri uygulanır”  şeklinde belirtildi.

 

ÇALIŞANLAR EĞİTİLECEK

Morg hizmetlerine ilişkin alınan kararlar şu şekilde açıklandı; “Morg görevlileri ve cenaze sorumlusu, ölen kişinin olası-kesin Covid-19 tanısı konusunda bilgilendirilmelidir. Gasilhane çalışanları eldiven, N95/FFP2 maske, gözlük-yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır. Kullanılan kişisel korunma malzemeleri tıbbi atık kutusuna atılmalıdır. Yıkama alanı, yoğun sekresyonlar ile kontamine olması nedeniyle 1/10 çamaşır suyu veya klor tablet ile dezenfekte edilmelidir. Morg ve gasilhane çalışanlarına standart enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemleri ve solunum sekresyonları ile temas önlemleri konusunda eğitim verilmelidir. El hijyeni gibi kişisel hijyenin önemi vurgulanmalıdır. Birimde kullanılacak olan maske, eldiven, koruyucu giysi, gözlük, alkol bazlı el antiseptiği ihtiyacı hastane yönetimi tarafından karşılanmalıdır.”

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.