Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Türk Büro-Sen: “Devlet Her Vatandaşına Sosyal Güvence Sağlamalı”

Türk Büro-Sen: “Devlet Her Vatandaşına Sosyal Güvence Sağlamalı”
REKLAM ALANI
16 Mayıs 2024 12:09
216

Türk Büro-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Süer, 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Başkan Süer, açıklamasında, Türkiye ve dünyanın zor bir dönemden geçtiğini, devletin her vatandaşına sosyal güvence sağlamasının önemini vurguladı. Sosyal Güvenlik Sistemi’nin, çalışanlar, kayıt dışı çalışanlar, çocuklar, gençler, dul ve yetimler gibi toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir sistem olması gerektiğini belirtti. Süer, Türkiye’de kayıt dışı istihdamın artması, iş tanımlarının netleştirilmemesi ve kamu istihdam politikalarının farklı statülerde uygulanması nedeniyle sosyal güvenlik sisteminin zayıfladığını ifade etti. Kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması, istihdam yaratacak yatırımlara öncelik verilmesi, prim yükünün hafifletilmesi, makul olmayan yaş ve prim ödeme gün sayılarının çalışanlar üzerindeki psikolojik etkisinin ortadan kaldırılması ve sigortalılığı özendirecek tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

“SGK ÇALIŞANLARI MUTSUZ”

Süer, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı’nın birleşerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kurulmasının üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen kurumsal kimliğin hala oturmadığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kanunun Meclis’ten geçmesine rağmen, SGK çalışanlarının ağır iş yükü altında rutin işleri yürüttüğünü ve vatandaşların aylık bağlama işlemlerini öngörülen tarihten önce tamamladığını belirtti.

Türk Büro-Sen olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının iş yükünü hafifletmek adına çeşitli taleplerde bulunduklarını ifade eden Süer, bunlar arasında 666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyelerin yeniden düzenlenmesi, Sosyal Güvenlik Hizmetleri Sınıfı oluşturulması ve buna bağlı tazminat ödenmesi, fazla mesai ücretlerinin tekrar ödenmesi, uzmanlık hakkının verilmesi, ek ödeme oranlarının %50 oranında artırılması ve ikramiye verilmesi, 3600 Ek Göstergeden faydalandırılması, vekalet ücreti ödenmesi, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, denetimlerin etkin yapılabilmesi için sosyal güvenlik denetmenlerinin yapılandırılması ve tazminatlarının artırılması, emeklilik haklarının düzeltilmesi, merkez teşkilatındaki şube müdürlerinin uzman kadrolarına geçişlerinin sağlanması, makam/görev tazminatlarının artırılması, icra memurlarının kadro derecelerinin iyileştirilmesi, şeflerin özel hizmet tazminat oranlarının artırılması ve sözleşmeli personelin uygun kadrolara geçirilmesi yer almaktadır.

Süer ayrıca, 13 Mayıs 2024’te açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi ile personel servislerinin kaldırılmasının kamuya zarar getireceğini belirterek, bu kararın büyükşehirlerde trafik yoğunluğunu artıracağını ve iş gücü kaybına yol açacağını söyledi. Emekli olan kamu görevlisi sayısıyla sınırlandırılan yeni personel alımının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Süer, SGK’da personel açığının büyük olduğunu ve emekli maaşlarının düşüklüğü nedeniyle kamu görevlilerinin emekli olmak istemediğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirten Süer, Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutlayarak açıklamasını sonlandırdı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.