Dolar 37,9443
Euro 42,3176
Altın 3.734,28
BİST 9.546,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 19°C
Hafif Yağmurlu
Diyarbakır
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 22°C

Selçuklu Ve Osmanlı Mimarisine Dayanan Rölyef Sanatı Mardinli Kadınların Elinde

Mardin’de, Selçuklu ve Osmanlı mimarisine dayanan kağıt rölyef sanatı kadınlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Selçuklu Ve Osmanlı Mimarisine Dayanan Rölyef Sanatı Mardinli Kadınların Elinde
4 Ocak 2022 18:25

Selçuklu ve Osmanlı mimarisine ait olan kağıt rölyef sanatı kadınlar ilgi gösteriyor. Kızıltepe ilçesinde Halk Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu kağıt rölyef kursuna katılan kadınlar, aylar süren öğrenme aşamasının ardından bir birinden güzel tablolar ortaya koyuyor.

 

Büyük bir sevgi ve istekle yapılan kağıt rölyef tablolar, kimisi tarafından satışa sunuluyor, kimisi ise kendi çocuğu gibi evinde muhafaza ediyor.

 

Halk Eğitim Merkezi’nde açmış oldukları kağıt rölyef kursuna genellikle katılımın bayanlardan oluştuğunu belirten rölyef eğitimini Pınar Demir, bayanların el becerilerinin gelişmekte olduğunu, kurslarda bunu hobi edinip sosyalleştiklerini aktardı. Demir, “Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarları tarafından günümüze kadar gelen bir sanattır. Ahşap rölyef, kâğıt rölyef, alüminyum rölyef olarak çeşitleri de bulunmaktadır. Yüzey üzerinde alçaltma ve yükseltme yaparak kâğıt üzerinde şekiller çıkartmaktayız. Tabloları oluşturuyoruz. Çalışmalarımızda perspektif önemlidir. Bize çalışmalarımızda hazır kâğıtlar gelir. Amerikan Bristol kâğıtlardır. Kâğıtlarda her defasında farklı katını keserek aralarına soğuk silikon ve maket kartonu yerleştiriyor. Perspektife uygun bir şekilde kesim yapıp yapıştırıyoruz. Birkaç ay düzenli gelmeleri lazım çünkü kratüer bıçakları kullanıyoruz. Kullandığımız bıçaklarda da el becerisi çok önemli çalışarak daha fazla elleri becerisi kazanıyorlar” dedi.

 

“TABLOLARIN FİYATLARI EBATLARINA GÖRE 500-2 BİN 500 ARASI”

 

Ortalama en küçük bir tablonun fiyatının 500-600 lira arası olduğunu söyleyen Demir, “2 bin, 2 bin 500 liraya kadar değişmektedir. Her biri el emeği ve çok zaman alıyor. ‘El emeğim göz nurum’ deniliyor ya, o eserlerden ortaya çıkıyor. Ondan kaynaklı mutlaka el emeğini de işin içine katıyoruz ve masraflarla birlikte o şekilde fiyat verebiliriz” diye konuştu.

 

“TABLOLARIM ÇOCUKLARIM GİBİ, SATMAYA KIYAMIYORUM”

 

3 yıldır kağıt rölyef sanatı ile uğraştığını ifade eden Aksoy, “O günden bugüne kopamıyorum. Rölyef o kadar geniş bir yelpaze ki, 3 yıldır hemen hemen aynı resmi iki kere yapmışlığım yoktur. Bütün bayanların bu sanattan yararlanmasını isterim. Bunu ben mi yaptım diyorum. Bir işe yaradığımı hissediyorum. Çocuklarım gibi bakıyorum. Elimden çıkarmaya kıyamıyorum. Evim dolu, neredeyse kendi çapımda bir sergi açabilecek kadar rölyef çalışmam var” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.