Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Profesörden Akbabalar Hakkında, ‘Onlar Sağlık Polisi Avlamayın’ Uyarısı!

Profesörden Akbabalar Hakkında, ‘Onlar Sağlık Polisi Avlamayın’ Uyarısı!
REKLAM ALANI
7 Mayıs 2024 11:41
76

Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan ve tedavi için Diyarbakır Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk edilen yaralı kızıl akbabanın yapılan incelemesinde, ateşli silahla vurulduğu belirlendi.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, akbabaların toplumun sağlığı için önemli bir rol üstlendiğini vurgulayarak, “Bu yırtıcılarımız, istenmeyen, aşırı kemirgenlerin üremesinin önüne geçer. Bölgemizde ve ülke genelinde maalesef cahilce diyebileceğimiz, avcılıkla ilgisi olmayan faaliyetler görmekteyiz. Kayıtlarda avlanması yasak olan türlerin avlandığını biliyoruz ve görüyoruz. Bu cehaleti gösterir. Bu, avcılık değil. Avcılığın da kendine göre bir asaleti var” dedi.

ARA REKLAM ALANI

Kozluk ilçesinde 15 Nisan’da yaralı halde bulunan kızıl akbabayı görenler, durumu Batman Belediyesi’ne bildirdi. Belediye ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından akbaba, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Yaban Hayvanlarını Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne sevk edildi. Yapılan incelemede, akbabanın ateşli silahla vurulduğu tespit edildi. Akbaba, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, ülkemizde ve bölgemizde bilinçsiz avlanmanın tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, “Yenilmeyen türler bile bilinçsizce avlanıyor. Avcılıkla ilgisi olmayan faaliyetlerin arttığını görüyoruz. Akbabaların ve yırtıcı kuşların avlanması son derece manidar. Bu cehaleti gösterir. Bunlar tüketilmeyen, insan tarafından yenmeyen türlerdir. Ancak maalesef çevremizde bulunan ve ilimizde de yaralanmış, sakatlanmış akbabaların, çeşitli su kuşlarının ve yırtıcıların geldiğini biliyoruz. Bu, avcılık değil. Avcılığın da kendine göre bir asaleti var. Ama maalesef bunlar avlanması yasak olan, yenilmeyen türler ve bu türler çok nadir bulunuyor. Bu türlerin yok olmaması için bilinçsiz avcılığa son verilmeli ve tehdit altındaki türlerin korunması sağlanmalıdır. Bu canlılar, ekosistemdeki dengeyi sağlayan önemli bir rol oynuyorlar. Korunmaları, biyoçeşitliliğimizin devamı açısından kritik öneme sahip” şeklinde konuştu.

Kılıç, vatandaşların bu tür ihlalleri ilgili mercilere bildirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu bilinçsiz avcıları ilgili mercilere bildirin. Bu tür ihlallerin önüne geçilmesi ve cezalandırılması gerekiyor. Böylece biyoçeşitliliğimizi koruyabiliriz. Her canlının, besin zinciri içinde önemli bir yeri vardır. Bu nedenle her birinin korunması gereklidir. Tehdit altındaki türlerin devam etmesi için insanların duyarlı olması önemlidir. Gördükleri ihlalleri ilgili yerlere bildirseler, önleyebiliriz. Akbabalarımız ‘sağlık polisi’ olarak kabul edilir. Yırtıcılarımız, istenmeyen, aşırı kemirgen üremesinin önüne geçer. Bu nedenle bu canlıların korunması, ekosistemimizin ve çevremizin sağlığı için hayati önem taşır” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.