PANDEMİ, HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKARDI
DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Sağlık Politikaları Başkanlığı, 12-18 Mart Hemşireler haftası nedeniyle hemşirelerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili yazılı açıklama yaptı.
DEVA Partisi Diyarbakır Sağlık Politikaları Başkanı Melis Kandemir 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle açıklama yaptı.
Kandemir, yaptığı açıklamada dünya genelinde ortaya çıkan pandemi salgınında hemşirelerin kilit rol oynamasının hemşirelik mesleğine daha sistemli ve gerçekçi bakma gereğini ortaya çıkardığını söyledi.
Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kamusal alan ağırlığının terk edilerek özelleşme ve özerkleşmesi hemşirelik mesleğinin var olan sorunlara yeni sorunlar eklediğini belirten Kandemir; “Hemşirelik mesleğinin genel itibariyle büyüyerek artan sorunları pandemi sürecinde artarak devam etmiştir. Hemşirelerin bir kez daha ne kadar zor şartlarda görev yaptığı gözler önüne serilmiştir. Hemşirelerin yaşadığı sorunların hekimlik üzerinden sınırlı tutularak konuşulması, hemşireler arasında kırgınlığa neden olmuştur. Hemşireliğin pandemi süresince diğer mesleklerden daha fazla sorun yaşadığı bir gerçektir. Bu sorunların en büyüğü mevzuat kaynaklı olmakla birlikte sağlık yönetim kültürü kaynaklı sorunlarda sorunu çözülmez kılabilmektedir” dedi.
Pandemi sürecinde kendilerini ziyaret eden hemşirelerin ziyaret esnasında kendilerine şu sorunları aktardığını ifade eden Kandemir, Deva Partisi Diyarbakır Sağlık Politikalar Başkanlığı olarak hemşirelerimizin gücünü ve çalışma azmini giderek azaltan bu sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulması konusunda yanlarında olduğumuzu, çözüm alanlarında her surette gerekli tüm katkıları sunacağımızı bildirir; 12-18 Mayıs Hemşireler Haftasını kutlarız” diye konuştu.
Hemşireler tarafından kendilerine yapılan sorunları açıklayan Kandemir, sorunları 11 madde olarak aktardı.
İşte o sorunlar; “
1. Çalışma alanlarında hemşirelerin sağlığına ve güvenliğine yönelik önlemlerin tam olarak alınmadığı,
2. Kronik hastalığı olan hemşirelere idari iznin verilmediği,
3. Görevlendirmelerde; adalet, şeffaflık ve rotasyon mevzuatlarına uygun davranılmadığı,
4. İki ebeveyninde sağlıkçı olması durumunda birisine izin verilmesi uygulaması yöneticilerin inisiyatifine bırakıldığı,
5. Çocuklarını yalnız büyüten hemşirelerin durumuna ilişkin düzenleme yapılmadığı,
6. Özellikli birimlere görevlendirmelerde eğitim ve sertifikasyon gibi şartların göz önünde alınmadığı, oryantasyon eğitimlerin nitelikli bir şekilde verilmediği,
7. Yapılan görevlendirmelerde sendikalar, siyasal partiler gibi etkenlerin rol aldığı,
8. Pandemi süresince ulaşım ve konaklama olanaklarının sağlanmasında sorunlar yaşandığı, çözüme yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmadığı,
9. Hemşirelerin bu süreçte mesai süreleri kısaltılmamış, uzun çalışma saatlerinde görev yaptırılmıştır.
10. Görev tanımı dışında iş ve işlemlerin yaptırıldığı,
11. Mobbingin atarak devam ettiği, ekip içi baskıların olduğu ifade edilmiştir.