Dolar 32,3440
Euro 34,8772
Altın 2.374,71
BİST 10.199,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

OYLUM HÖYÜK’TE HEYECANLANDIRAN KEŞİF

Kilis’te kazı çalışmalarına 1989 yılında başlanan ve sınır höyüğü olduğu bilinen Oylum Höyük’te yönetim ve askeri üs olduğunu kanıtlayacak yeni yapı ve tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

OYLUM HÖYÜK’TE HEYECANLANDIRAN KEŞİF
REKLAM ALANI
17 Eylül 2021 00:28
1.542

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve ekibinin Oylum Höyük’teki kazı çalışmaları devam ediyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Kazı alalında açıklama yapan Kazı Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, Kilis Valisi Recep Soytürk’ün çalışmalara büyük destek verdiğini ifade ederek, Demir ve Tunç çağlarına ait heyecanlandıran eserlerin gün yüzüne çıktığını ifade etti. Engin, 2021 yılı içerisinde yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan 3800-3900 yıl öncesine ait anıtsal bir yapı ve burada bulunan Hitit kralına ait mühür ile baskıların da bölgenin önemli bir yönetim ve askeri üs olarak kullanıldığı şüphelerini onaylar nitelikte olduğunu kaydetti.

 

Prof. Dr. Atilla Engin, “Oylum Höyük, boyutları itibariyle Türkiye’nin ve bölgenin en büyük yerleşim birimlerindedir. Son yollarda yaptığımız çalışmalar sonucu, kazı çalışmaları, Oylum Höyük’ün yerleşim birimi olduğuna şüphe bırakmadı. Özellikle çivi yazısı, üç belge Hitit dönemine ait kral mührü ve baskıları, buranın bir yönetim merkezi olduğunu açıkça ortaya koydu. Bunun dışında Orta Tunç Dönemi ve diğer dönemlere ait günümüzden 3800-3900 öncesi döneme büyük anıtsal bir yapı ortaya çıkardık. Saray yapısı henüz bir bölümünü ortaya çıkardık, Oylum Höyük’ün önemini ortaya koymaktadır. Konum olarak baktığımızda Oylum Höyük, bugün de olduğu gibi Kilis’in bir sınır kenti olması, geçmişte de Oylum Höyük bir sınır kentidir. Anadolu içlerinin bittiği Suriye hudutlarının başladığı bereketli bir coğrafyada yer alıyor. Burası bereketli hilalin kuzey kesimini oluşturuyor. Yaptığımız kazı çalışmaları özellikle, Demir ve Tunç çağları tabakalarını araştırmaya yönelik olarak devem etmektedir. Orta Tunç sarayı dışında Genç Tunç Çağı’na tarihlenin Hitit imparatorluk kuşağına çağdaş, büyük bir anıtsal yapı ortaya çıktı. Bu yapının avlu kısmını kazıyoruz. Bu yapıda ele geçen özellikle biri Karkamış Kralı İni – Teşup’a ait olan Hitit mühür ve baskıları Oylum Höyük’ün Hititler döneminde de önemli bir yönetim ve askeri üst olduğunu gösteriyor” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.