Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 15°C

Okul fobisi nedir?

Çocuklarda okula gitmeme isteği ve huzursuz ruh hali uzmanlar tarafından okul fobisi olarak değerlendiriliyor. Okul fobisinin nedenleri neler? Çocuğunuz okulu reddediyorsa ne yapmak gerekir? Aileler okul fobisi yaşayan çocuklara nasıl yardımcı olabilir? İşte okul fobisi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Okul fobisi nedir?
REKLAM ALANI
17 Ekim 2017 14:42
479

Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmında okula uyum sağlama konusunda problemler yaşanıyor. Ancak okul düzenine alışmaya başlayan çocuklarda uyum sorunu belli bir süre içinde çözümlenirken, bazı aileler için bu durum daha ciddi problemler haline geliyor. Okula gitme konusunda isteksiz olan, sürekli bahane üreten ve okul konusu açıldığında
dahi huzursuz hisseden çocukların yaşadığı duruma okul fobisi deniyor. Okul fobisinin altında birçok farklı neden yatıyor. Okul fobisi sorununun çözülmesi için altında yatan nedenleri doğru değerlendirmek gerekiyor.

Okul fobisinin nedenleri
Uzmanlar okul fobisinin altında yatan nedenlerin önemini vurguluyor. Okul fobisinin küçük yaşlardan itibaren kurulan anne ve çocuk ilişkisiyle doğrudan ilgili olduğu belirtiliyor. Çocukların yeme ve içme gibi temel ihtiyaçları aracılığıyla anneleri ile kurdukları bağ oldukça önemli ancak yeterli değil. Anneler çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamalarının yanı sıra psikolojik gelişimlerine de doğru katkıda bulunabilirse, çocuklarının ileriki dönemlerde daha sağlıklı bireyler haline gelmelerine yardımcı olabilirler. Çocuklarda son derece önemli olan güven duygusunun sağlam temeller üzerine oturtulması gerekiyor.
Güven duygusu eksik olan bir çocuk dışarıya karşı daha savunmasız hissediyor. Bu durum okul döneminde anne ve babadan ayrılma korkusu yaşamalarına neden oluyor. Okuldan uzaklaşıyor ve kaçmak istiyorlar.

ARA REKLAM ALANI

Bunun yanı sıra aile içinde yaşanan iyi veya kötü her durum doğrudan çocuğu da etkiliyor. Aile içinde huzursuz olan, aile içi şiddete maruz kalan veya aile hayatında istem dışı gelişen sağlık problemleri ve ekonomik alışkanlıkların değişmesi gibi durumlar okul fobisine neden oluyor. Okulda beklediği şekilde iletişim kuramayan çocukların da sıklıkla okul fobisi yaşadığı görülüyor.

Çocuk okulu reddediyorsa ne yapılmalı?

Aileler okul fobisi yaşayan çocuklara nasıl yardımcı olabilir?
Çocukların okul fobisini yenmeleri konusunda en önemli görev ailelere düşüyor. Öncelikle okul fobisi yaşayan çocuğu azarlamak, kızmak ve zorlamak yerine onu anlamaya çalışın. Çocuğunuzla yaşadığı korkular ve huzursuz olduğu konular üzerinde konuşun. Eksik olan güven duygusunu tamamlamasına yardımcı olun. Her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirin. Yardımcı olma konusunda eksik olduğunuzu düşündüğünüz noktalarda mutlaka bir uzmana başvurun. 

Zeynep BALİÇ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.