Dolar 35,4201
Euro 36,2911
Altın 3.063,76
BİST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C
Sal 7°C

NEET’li Gençler Ekonomiye Katılmakta Zorlanıyor

NEET’li Gençler Ekonomiye Katılmakta Zorlanıyor
REKLAM ALANI
10 Ocak 2025 16:36
46

DTSO Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde NEETPRO kapsamında yürütülen Dijital Sektörlerde NEET’lerin istihdamının Arttırılması Projesi” kapanış etkinliği yerel kurumlar, stklar ve gençlerin katılımı ile gerçekleştirildi.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Etkinlikte proje kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildikten sonra, Diyarbakır merkez ve ilçelerinde gençlere yönelik gerçekleştirilen saha çalışması sonuçları açıklandı.

Proje faaliyetlerine ilişkin sunum yapan DTSO Proje Birimi Uzmanı Lezgin Yalçın, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gençlik ve Değişim Derneği ortaklığında, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyarbakır İşkur İl Müdürlüğü işbirliğinde eğitim ve iş arama süreçlerinin yürütüldüğü proje kapsamında 1.200 gence ulaşıldığını, 177 gence uzun süreli eğitimler ve iş arama destekleri verildiğini belirtti.

Eğitim programlarının yanında yarışmalar ve eşleştirme çalışmalarının da yapıldığı projede gençlere yönelik saha çalışmasının sonuçları dikkat çekti. Saha çalışması, çalıştay ve işletme görüşmeleri sonuçları DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok tarafından paylaşıldı.

GENÇLER KENTİN GELECEĞİ OLARAK GÖRÜLMELİ

Saha çalışması kapsamında 18-29 yaş arası %55,66’sı kadın olan 627 genç ile görüşüldü. Gençlerin geleceğe dair kaygılarına dikkat çekilen saha çalışmasında kentte gençlerin iş bulmakta zorlandıkları, eğitim aldıkları alanların gençlerin iş bulmasını kolaylaştırmadığı, temel eğitimini tamamlayan gençlerin yarısının herhangi bir mesleklerinin olmadığını belirttikleri ifade edildi. Ekonomik sorunlar yaşayan gençlerin eğitim ve sosyal etkinliklere katılım sağlayamadıkları, maddi sorunlar nedeni ile istemedikleri işlerde çalışmak zorunda kaldıkları ifade edildi.

Etkinlikte ayrıca 370 işletme ile yapılan görüşmelerin sonuçları da açıklandı. İşletmelerin genç ve kadın istihdamını önceledikleri ancak yerelde nitelikli personel bulmakta zorlandıkları ifade edildi. Gençlerin güçlendirilmesi, becerilerinin geliştirilmesi, istihdama katılmaları veya kendi işlerini kurmaları için mevcut hizmetler ve desteklerin yetersiz olduğu belirtilerek, daha yenilikçi araçlar ve modeller geliştirilerek özellikle gençlere yönelik desteklerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

YERELDE YENİ MODELLER ÇALIŞMALIYIZ

Sunumlar ve kurumların değerlendirmelerinden sonra konuşan DTSO Bilim Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya,” Kent ekonomimizin geleceği olarak gördüğümüz daha katma değerli işler üretebileceklerine inandığımız genç nüfusumuza maalesef iyi bir eğitim veremiyoruz ve istihdama katmakta zorlanıyoruz. Saha çalışması sonuçlarından da gördüğümüz gibi gençlerimiz iş aramaktan vazgeçiyor. İşletmelerimiz de ilimiz ekonomik sorunlarını tartıştığımız her platformda nitelikli işgücüne ulaşamadığını ifade ediyor. Buradaki sorunu çözmemiz lazım. Hele ki gittikçe dijitalleştiğimiz, yeni nesil işlerin geliştiği günümüzde gençlerin ekonomiye katılımı çok önemli. Bunun için yerelde yeni modeller çalışmalıyız ve özel politikalar geliştirilmesi için de girişimlerde bulunmalıyız” şeklinde konuştu.

Kapanış etkinliği yerel kurumlar, belediyeler, stklar ve gençlerin değerlendirme konuşmaları ile tamamlandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.