Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

MARDİN OVASI SİİRT FISTIĞIYLA YEŞİLLENİYOR

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde buğday ve mısır ekiminden vazgeçen çiftçiler, fıstık ağacı dikmeye başladı.

MARDİN OVASI SİİRT FISTIĞIYLA YEŞİLLENİYOR
REKLAM ALANI
18 Haziran 2020 11:15
626

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde buğday ve mısır ekiminden vazgeçen çiftçiler, fıstık ağacı dikmeye başladı. Siirt’ten gelen fıstık aşı ustaları göz aşısı yaparken, çiftçilerin en geç 3 yıl sonra ilk ürünlerini toplayabileceği öğrenildi.

 

ARA REKLAM ALANI

Kızıltepe’de çiftçiler daha az maliyetli ve daha az su istediği için fıstık üreticiliğine yönelmeye başladı. Kızıltepe’ye bağlı Çakır köyünde yaşayan Sermed Aydoğan, bir yıl önce babasına ait 85 dönümlük tarlada fıstık fidesi dikti. O fideler büyüdü ve şimdi aşılama dönemi başladı. Siirt’ten gelen aşı ustaları ağaçlarda göz aşısı yaptı. Aşılar tutarsa 3 yıl sonra ilk fıstık mahsulü alınacak.

 

80 dönümlük tarlada bin 800 fıstık fidanı diktiğini anlatan çiftçi Sermed Aydoğan, “Burada 85 dönüm üzerine yaklaşık bin 800 fıstık fidanı diktik. Fidanlarımızın aşı zamanı geldi. Siirt’ten aşı kalemi getirdik. Siirt’ten arkadaşlar geldi. Biliyorsunuz Siirt fıstığı baya meşhurdur. Biz de Siirt fıstığı aşılarını aşıladık. 3-4 yıl içerisinde verim almayı planlıyoruz” dedi.

 

“SİİRT FISTIĞINI KIZILTEPE’YE AŞILAMAK İSTİYORUZ”

 

Siirt’ten gelerek Kızıltepe’de aşılama işlemi yapan aşı ustası Murat Gül, “Siirt fıstığını Kızıltepe’ye aşılamak istiyoruz. Fıstıklar genelde menengiç olarak yetiştiği için aşı yapılması lazım. Aşı yapılmadan fıstık tutulmuyor. Bunun için arkadaşlar Kızıltepe’den bizi davet etti biz de geldik onlara misafir olduk. Fıstıkları aşılıyoruz, inşallah 2-3 sene içerisinde fıstıkları toplarız. Biz genelde göz aşısı yapıyoruz. Bu aşı 15-20 günde kendini belli eder ve yeşerir” diye konuştu.

 

“KIZILTEPE’NİN TOPRAKLARINDAN GÜZEL VERİM ALACAKLAR”

 

Vatandaşların buğday ve mısırı bırakıp fıstık üreticiliğine yöneldiğini anlatan Gül, “Çok güzel bir oluşum. Kızıltepe’nin toprakları hem verimli hem de geniş arazileri var. Fıstığa elverişli olduğu için çok güzel bir tercih yapmışlar. Birkaç sene sonra güzel verim alacaklar. Bu uzun vadeli bir yatırım olduğu için biraz daha sabırlı olsunlar, güzel verim alacaklar. Bu verimli topraklardan güzel şeyler kazanacaklar diye düşünüyorum. Herkes fıstığa dönecek çünkü fıstığı fazla bir masrafı yok. Burada Kızıltepeli arkadaşlardan duyduk buğday çok masraflı. Ama fıstığın herhangi bir masrafı olmadığı için tahmin ederim herkes fıstığa dönecek. Fıstığın verimi de güzel ve iyi para da ediyor” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.