Dolar 32,3497
Euro 34,6833
Altın 2.393,81
BİST 10.161,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

KORONAVİRÜS HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Korona Virüsle ilgili bilinmeyenleri ve merak edilenleri İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Nüket Yoldaş, Sonhaberlerim.com İnternet haber sitesine açıkladı.

KORONAVİRÜS HAKKINDA BİLİNMEYENLER
REKLAM ALANI
18 Mart 2020 12:31
2.114

Korona Virüsle ilgili bilinmeyenleri İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Nüket Yoldaş, Sonhaberlerim.com internet haber sitesine açıkladı.

 

ARA REKLAM ALANI

Korona Virüsünün sadece canlıdan canlıya geçtiğini belirten Op. Dr. Yoldaş, ilginç bilgiler paylaştı.

 

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Nüket Yoldaş dünyada WHO tarafından Pandemi ilan edilen Korona Virüs ile ilgili hem bilinmeyenleri anlattı, hem de kalp hastalarını uyardı.

 

CORONAVİRÜS (KORONAVİRÜS) NEDİR, NASIL BULAŞIR?

YOLDAŞ: Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen Covid-19 olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da Corona virüsü adıyla biliniyor. Coronavirüs Aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden çıkmasıyla beraber internette en çok aranan konulardan birisi oldu. Çin’in Wuhan Bölgesi Coronavirüsün çıktığı yer olarak bilinmektedir. 400’den fazla Koronavirüs bulunuyor ve bunların içinden sadece 4’ü insanlarda hastalığa yol açıyor olması gerçeği bu virüsle savaşma hızını artırıyor. Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen  ve farklı yaşlara göre farklı komplikasyonları olan Koronavirüs  daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığı ve gribe benzer bir tabloyla ortaya çıkan Coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir.Grip, diyabet ve kalp hastalarında tehlikeli iken Coronavirüs yani koronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olması, farkındalık açısından daha dikkatli olmamız gerektiğini anlamış olduk. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.

Coronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdedir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.

Hastalığın seyrine baktığımızda normal grip olarak bildiğimiz hastalığın Koronavirüsten daha fazla olması ve kayıpların daha fazla olması bu virüse karşı duyarsız kalmamız anlamına gelmez. Çünkü diğer gribal enfeksiyonların aşısı varken Koronavirüs için hala bir aşı yoktur.Bu da bizim daha stabil kalabalıktan uzak hasta vakaları izole ederek mücadele etmeliyiz. Sağlık Bakanlığımız çok ciddi  çalışmayla virüsün ülkemize geç gelmesini sağladı. Korona virüsünün gelişinin ve hastalığın yayılmasını minimize ediyor olmamızda ne kadar güçlü bir ülke olduğumuzun kanıtıdır.

 

HAVALARIN ISINMASIYLA GRİPTEN  KURTULUR MUYUZ?

YOLDAŞ: Bu virüsün sıcakta biteceği yanılgısına kapılmamak lazım. Çünkü bu virüsün sıcakta biteceğini güvenmeden bu hastalığa seferber olup dikkatli özeni göstermeliyiz.

 

CORONA VİRÜS YEMEDEN YA DA İÇMEDEN BULAŞIR MI?

Korona virüsünün yemeden içmeden bulaştığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

 

TUZLU SUYLA BURNU YIKAMAK KORONAVİRÜSTEN KORUR MU?

Coronavirüsten yani Koronavirüsten korunmak için tuzlu suyla gargara yapmanın, tuzlu suyla burnu yıkamanın iyi gelip gelmediği soruları merak ediliyor. Tuzlu suyla gargara yapmak, tuzlu suyla burnu yıkamak vb. şeyler enfeksiyonu engelleyecek önlemler değildir. Koronavirüsten korunmada en önemli etmen ‘güçlü bağışıklık’ sistemidir.

 

CORONA VİRÜSTEN ŞÜPHELENEN HASTA NE YAPMALI?

YOLDAŞ: Coronavirüs varlığından şüpheleniliyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu sağlık kuruluşuna ulaşma yolunda ise hasta kişi mutlaka ağız ve burnunu bir maskeyle kapatmalıdır.

 

SEYAHAT EDEN KİŞİLER CORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNUR? 

YOLDAŞ: Ateş, öksürük, kas, eklem ağrıları, baş ağrıları, solunum sıkıntısı olan herkesin seyahatini ertelemesi gerekmektedir. Ayrıca seyahat edecekler bağışıklığı güçlü tutmak için salgın dönemlerinde uykusuz kalmamalıdır. Şeker hastaları, kanser hastaları, daha önce kemoterapi gören kişiler, romatizmal hastalığı olanlar, akciğer, kalp hastalıkları olanlar, astım, KOAH gibi solunum hastalıkları olanlar seyahatlerini ertelemeli ve çok kalabalık ortamlara girmemelidir. Bunlar sadece Coronavirüs için değil influenza gibi diğer nezle virüsleri için de geçerlidir.

 

KORONAVİRÜSTE EL YIKAMANIN ÖNEMİ NEDİR?

YOLDAŞ: Bulaşıcı hastalıklarda el yıkamanın çok önemli bir yeri vardır. Virüs bir yerlere dokunma yoluyla ellere bulaştığında elleri yıkayarak çok kolay bir şekilde temizlenebilecekken ellerin ağza, yüze, buruna temasıyla bulaşmaktadır. Sık sık el yıkama imkanı bulamayacağı ortamlarda çalışanlar içinse çantada taşınabilecek sıvı ya da mendil şeklinde el dezenfektanları bulundurulması gerekmektedir. Özellikle toplu taşıma araçlarından indikten sonra mutlaka dezenfektanlarıyla eller temizlenmelidir.

 

CORONAVİRÜSTE AVM’YE GİTMEK TEHLİKELİ Mİ?

YOLDAŞ: Sağlıklı insanlar için AVM, tiyatro gibi kapalı yerlere gidilmeyi sınırlandıracak nitelikte bir risk bulunmamakla birlikte, kendisini halsiz, bitkin, ateşi yüksek, hasta hisseden kimseler kesinlikle kalabalık alanlara girmemeli, toplumu riske atarak bu virüslerin salgın haline gelmesine olanak vermemeli ve mutlaka hekime başvurmalıdır.

 

CORONAVİRÜS DİYETİ VAR MIDIR?

YOLDAŞ: Koronavirüsten ve diğer enfeksiyon hastalıklarından korunmak için beslenmede sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Özellikle C vitamininden zengin bir menü olmalı, bu sağlanamıyorsa C vitamini takviyeleri alınmalı, bol sıvı tüketilmeli, ayran, taze meyve suyu, bitki çayları tercih edilmeli, günlük en az 2 litre su tüketilmelidir.

 

ANNE ADAYLARI DİĞER BİREYLERE KIYASLA CORONAVİRÜS VEYA DİĞER ENFEKSİYONLAR AÇISINDAN DAHA RİSKLİ BİR GRUPTA MI YER ALIR?

YOLDAŞ: Yeni tip Coronavirüsün (SARS-CoV-2) hamile kadınlar için daha riskli olduğuna dair bilimsel çalışmalar halen yeterli değildir; ancak hamile kadınlardaki immünolojik ve fizyolojik değişiklikler viral enfeksiyonlara karşı daha hassas olmalarına neden olmaktadır. Bu sebeple gebe kadınların viral enfeksiyonlara karşı (Corona virüsün yol açtığı daha önceki enfeksiyonlarda olduğu gibi) ağır hastalık, hayati tehlike açısından daha riskli grupta oldukları söylenebilir. 

 

BİR ANNE ADAYINA CORONA VİRÜS BULAŞIRSA GEBELİK DE RİSK ALTINA GİRER Mİ?

YOLDAŞ: Geçmişteki Korona virüs çeşitleri  (SARS  ve MERS  salgınlarında) ile olan hastalıklarda,   düşükler ve ölü doğum vakaları bildirilmiştir. Fakat şimdiki salgına neden olan Korona virüsün (COVID-19 hastalığı) gebelik üzerine etkisi konusunda  yayınlanan tek bilimsel makalede  (LANCET 12 .O2.2020) enfeksiyonu kapmış anne adaylarının doğum sonrası bebeklerinde herhangi bir Corona virüse ait sağlık problemine rastlanılmamıştır.

 

HAMİLELİK SIRASINDA CORONAVİRÜS GEÇİRMİŞ KİŞİLERİN ÇOCUKLARI DOĞDUĞUNDA RİSK GRUBUNDA MIDIR? 

YOLDAŞ: Bununla ilgili yapılan tek vaka çalışmasında, COVID- 19 pozitif anneden doğan bebeklerde olumsuz durum olarak erken doğum ve buna bağlı bebekte olabilecek riskler saptanmıştır ama uzun dönemde  çocuğun sağlığına etkisi ile ilişkili  kesin bir  bilgi yoktur.

 

CORONAVİRÜS ANNE SÜTÜYLE BULAŞIR MI?

YOLDAŞ: Virüs enfeksiyonu yakın temasla insandan insana damlacık yoluyla geçen veya öksürme, hapşırma ile bulaşan bir enfeksiyondur. Tek vaka serisinde COVID-19 enfeksiyonu olan annenin sütünde  virüse rastlanılmamıştır.

 

ÇİN’DEN GELEN PAKETLERDEN KORONAVİRÜS BULAŞIR MI?

YOLDAŞ: Çin’den gelen paketlerin açılmasında, buradan gelen paketlere dokunulmasında herhangi bir tehlike yok. Zira virüs bakteri gibi değil çoğalabilmek için canlı bir hücreye ihtiyaç duyar. Yani virüsün çoğalabilmesi için ya bir hayvana girip onun hücrelerinde ya da bir insana tutunarak insan hücrelerinde çoğalması gerekir. Virüs; karton kutu, gazete kağıdı vb.  cansız bir yüzeye bulaştığında burada çoğalabilmesi mümkün değil.

 

KORONAVİRÜS EVCİL HAYVANLARDAN BULAŞIR MI?

YOLDAŞ: Genel olarak hayvanlarda hastalıklara yol açan virüsler insanlarda enfeksiyonlara yol açmaz. Özellikle kediler, köpekler son salgına yol açan koronavirüs için ara konak olarak tespit edilmediler.  Son Coronavirüs salgınının nereden kaynaklandığına dair ispatlanmış bir veri henüz yok. Coronavirüslerin yarasalarda çok yaygın olduğu biliniyor. Sağlık Bakanlığı ve diğer tüm bakanlıklar olarak alınan tedbirler dünya da takdir toplaması da ülke olarak takdir topladığımız gerçeği ülkem adına bilinçli olduğumuzun kanıtıdır ve korkmadan daha bilinçli bir şekilde alacağımız kişisel tedbirlerle bu virüse karşı savaşımızı sürdüreceğiz.

 

KORONAVİRÜS’TEN KORUNMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ UYARILARI DİKKATE ALIN

1-) Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın.

2-) Küçük çocuklara hijyen kurallarını sürekli hatırlatın, ellerini yıkamasını sağlayın.

3-) Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

4-) Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.

5-) Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.

6-) Hastalarla aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya yakın temastan kaçının.

7-) Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

😎 Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerinizi yıkayın.

9-) Hasta hayvanlarla temastan kaçının.

10-) Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmeyin. (HABERMERKEZİ)

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.