Dolar 34,4790
Euro 36,4005
Altın 2.956,07
BİST 9.292,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Kadın çiftçilerden yerli patates hasadı

Niğde’de Patates Araştırma Enstitüsü ile Gıda, Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğiyle uygulanan “Kadın Elinde Yerli Patates”  projesi kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler, toprakla buluşturdukları yerli  tohumdan elde ettikleri patatesin hasadını yaptı.

Kadın çiftçilerden yerli patates hasadı
REKLAM ALANI
17 Ekim 2017 14:27
847

Alay beldesi yerli patates çeşitleri demonstrasyon alanındaki tarlada  düzenlenen etkinlikte, 8 yerli patates çeşidi hasat edildi.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, patates tohumunda dışa  bağımlılıktan kurtulmak ve bu konuda bir üs haline gelmek istediklerini söyledi.

ARA REKLAM ALANI

2015 yılından beri yürüttükleri çalışmaların sonucunda 8 yerli patates  çeşidini Türk tarımına kazandırdıklarını dile getiren Pırlak, şöyle devam etti:

“Bu çeşitlerimizin üreticilerimiz ve kamuoyuyla paylaşılması amacıyla  ıslah çalışmalarının yanında eğitim faaliyetleri de yürütüyoruz. Bu kapsamda  ‘Kadın Elinde Yerli Patates’ projesini uyguladık. Patates üretimi yapılan köy ve  kasabalardaki kadın çiftçilerimizi 2 hafta süreyle Enstitümüzde ağırladık. Onlara  patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararları, tohumluk üretim sistemi, hasat ve  depolama konularında eğitim verdik.”

Kadın çiftçiler vasıtasıyla yerli çeşitleri tanıtmak istediklerini  belirten Pırlak, “Bu yıl bölgenin lider kadın çiftçilerine yerli patates  çeşitlerini vererek, toprakla buluşmasını sağladık. Bizim en büyük amacımız,  kadın çiftçilerimiz vasıtasıyla hem yerli patateslerin performanslarını görmek  hem de yerli çeşitlerimizi bu vesileyle tanıtmak. Kamuoyundan çok güzel tepkiler  aldık.” dedi.

Çiftçi Naciye Erol da yerli patates tohumlarının ithallerine göre daha  verimli olduğunu ifade etti.

Erol, “Deneme için Enstitümüz bize yerli tohum verdi. İlk yerli tohumu  tarlamıza ektik. Tohumlarımızın verimi çok güzel, ithal tohumlardan daha güzel.  İthal tohumlardan elde edilen patatesten sadece kızartma yapılırken, yerli  tohumdan elde edilen patatesten yemeklik de yapabiliyoruz. Hepsi çok güzel, çok  kaliteli.”  diye konuştu.

Çiftçi Sevda Erol da yerli patates tohumlarından iyi ürün aldıklarını  belirterek, kendilerine bu olanağı sağlayan Enstitü yetkililerine teşekkür etti.

Etkinlik sonunda kadın çiftçilere plaket verildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.