İstiklal Zaferinin 100. Yılında Milli Mücadele Döneminde Diyarbakır Sempozyumu
Dicle Üniversitesinde “Zafere Diyarbakır’dan Bakmak: İstiklal Zaferinin 100. Yılında Milli Mücadele Dönemi’nde Diyarbakır Sempozyumu” düzenlendi.
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Dicle Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan sempozyuma ulusal düzeyde bu alanda yapmış olduğu çalışmalarla ön plana çıkan yirminin üzerinde akademisyen katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan sempozyumun açılış programında Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan yaptığı konuşmada bir asır geride kalan hadiseleri hatırlamanın ve yaşanan beka mücadelesini gelecek nesillere aktarmanın önemine değinerek, Milli mücadelenin önemini belirtti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız ise dünyada emsali olamayan bir mücadelenin asır geçmiş olsa da imkânsızlıklara rağmen başarma, fedakârlık, vatan sevgisi, bağımsızlık gibi değerleri ön plana çıkardığından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Konuşmalarının ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan’ın moderatörlüğünde açılış oturumu yapıldı. Prof. Dr. Selçuk Ural “Mütareke Günlerinde Diyarbakır”, Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı “Ali İhsan Paşa’nın Mondros Mütakeresine karşı tavrı ve Diyarbakır Çevresinde Faaliyetleri”, Prof. Dr. İsmail Özçelik “Milli Mücadele Dönemi’nde Güney Cephesi’nde Diyarbakır-Urfa İlişkileri”, Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu “Milli Mücadele’de Din Adamları: Müftü İbrahim Uluğ ve Diğerleri” , “Prof. Dr. Haluk Selvi “Milli Mücadele’de Batı Cephesindeki Zaferlerin Diyarbakır’daki Yankıları” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Sempozyum 5 oturumda toplam 20 bildiri ile tamamlanacak.