Dolar 32,3161
Euro 34,7711
Altın 2.389,65
BİST 10.257,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

İKİNCİ EL OTOMOBİLE DUR DİYECEK YOK MU?

Yaklaşık 1 yıldır ikinci el otomobil fiyatlarının aşırı tırmanışa geçti. Aşırı fiyat yükselişe artık dur demenin zamanının geldiğine dikkat çeken uzmanlar, ikinci el oto alım satımlarının da devlet kanalıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapılmasını dile getirdi.

İKİNCİ EL OTOMOBİLE DUR DİYECEK YOK MU?
REKLAM ALANI
2 Kasım 2020 22:30
923

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapılacak olan program neticesinde ihracat yapılan ülkelerden 10-12 yaşa kadar 2 milyon otomobil ithalatının serbest bırakılması, aynı zamanda bu ithalatı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kanalıyla yapılması talebi vurgulandı.

 

ARA REKLAM ALANI

Sıfır otomobil alamayıp ikinci el otomobile bakan vatandaşların cebini yakan fiyatlar karşısında geri çekildiği ve ateş pahası olan ikinci el furyasına yaklaşılmadığını belirten vatandaş, “Makul bir fiyat ile kamu bankalarından düşük kredi ile otomobil vurguncularının önüne geçilmesini istiyoruz. Bunun da devlet eliyle ancak yapılabileceğini umuyoruz. Bu sayede vatandaşın uçuk fiyat artışı yerine paralarının devlete gitmesi sağlanacaktır. Aksi taktirde piyasada 30 yaş araçlar bile alınamaz hale gelecektir.”

 

Türkiye’de otomobil fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Piyasada sıfır araç sıkıntısı yaşanması sebebiyle ikinci el fiyatları baş döndürüyor. Halihazırda en düşük kullanılabilir ikinci el araç fiyatı 40 bin TL’nin üzerinde seyrediyor. Bu fiyatlar hemen hemen her hafta değişkenlik gösteriyor. Ağustos ayı sonunda yapılan ÖTV düzenlemesiyle birlikte artan yeni otomobil fiyatları, 2. el otomobil pazarına da yansıdı. Yeni araç almak isteyen vatandaşlar ikinci el piyasasının ne zaman düşeceğini merak ederken uzmanlar, fiyatların 2021’e kadar düşmeyeceğini ön görüyor.

 

UZMANLARA GÖRE SIFIR ARAÇ ÜRETİMİNİN DÜŞÜK OLMASI İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDA DA BÜYÜK ETKİYE NEDEN OLUYOR.

 

İkinci el araba fiyatlarında vatandaş indirim beklerken, yeni araç almak için birçok vatandaş internet sitelerine yöneliyor. Başlıca ikinci el araç satışı yapan siteler de fiyatlar dudak uçuklatıyor. 1978 model araç bile 40 bin TL’ye satılıyor. Hiçbir denetime tabi olmadan internet sitelerinde satış yapabilen ikinci el sahipleri burada satmak istedikleri araçlara piyasa değerinin oldukça üstünde fiyat yazabiliyor. Dolayısıyla ikinci el fiyatları da gün geçtikçe yükseliyor. Her gün yeni rakamlarla karşılaşılabiliyor. Uzmanlar bir an evvel bu sitelere denetim gelmesi gerektiğini dile getiriyor.

 

Fiyatların yüksekliğinin piyasanın durumunu gözler önüne serdiğini dile getiren oto Galericiler Sitesi sakini Yahya Kaya: “Sıfır araç üretiminin geçtiğimiz yıllara göre düşük olması ikinci el fiyatlarına olan talebi yükseltmiştir. Bu nedenle de fiyatlar üç dört katına kadar yükseldi. Hatta 2021 yılının Mayıs-Haziran aylarına kadar da yükselebilir. Burada en önemli etken dolar kurunun sürekli yükselmesidir. Şu anda galerimizdeki en düşük ikinci el aracı 100 bin TL’den satıyoruz.  Birilerinin bu gidişata dur demesi gerekir” diye konuştu.

 

 

ABDULSEMET ÖZER

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.