Dolar 32,4570
Euro 34,8518
Altın 2.446,77
BİST 9.885,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

HDP’li Tosun’dan Diyarbakır İle İlgili Açıklamalar

HDP’li Tosun’dan Diyarbakır İle İlgili Açıklamalar
REKLAM ALANI
15 Nisan 2022 22:38
1.493

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili Remziye Tosun, TBMM’de Diyarbakır ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır’daki belediyelerin faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Tosun, belediyelerle ilgili her gün yeni skandalların ortaya çıktığını söyledi.

 

Belediyeler hakkında açıklamada bulunda Tosun; “Belediyeler, kayyımlarla soyup soğana çevrilirken burada güzellemeler yapılıyormuş. Ben de Amed vekili olarak size gerçeklerden bahsedeyim. 2016 yılından itibaren kayyımların birçok yolsuzluk ve usulsüzlüklerinden bahsettik. Ancak işler o kadar çığırından çıkmış ki her gün yeni bir skandal duyuyoruz, görüyoruz. Amed’de kayyım, belediye personellerinin görevde yükselebilmesi için sınav yapıyor. Ancak bu sınavı son gün birkaç saatliğine panoya asıyor. Gelin görün ki başvuranlar sadece BEM-BİR-SEN üyeleri. Bu sendikaya özel sınav açmışlar sanki. Geri kalan 500’ye yakın personel, sınava hak kazanmasına rağmen bu şekilde hakları gasp ediliyor. Kayyım ise yeni bir usulsüzlükle tarihe geçiyor. Amed kayyımı, S plaka ihalesi duyurusunu yapıyor. İhaleye dair Servisçiler Odası mahkemeye başvuruyor. Bakın Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıyor. Mahkeme 22 Mart’ta yürütmeyi durdurma kararı veriyor. 23 Mart’ta kararın hemen ertesi günü kayyım ihale yapıyor. İhalenin hukuksuz olmasıyla birlikte Servisçiler Odası, kentte servis ihtiyacı olmadığını ihalenin rant amaçlı yapıldığını söylüyor” dedi.

 

KULP OTOGARI İHALESİ

 

Kulp’taki otogar ihalesi ile ilgili Tosun; “Başka bir ihaleden bahsedelim. Kulp otogarı. 2018 yılında Kulp ilçe otogarı 1 milyon 950 bin liraya inşa edildi. O tarihten bugüne Kulp otogarı işlemiyor. Neden? Çünkü doğru düzgün bir çalışma yapılmamış, inşaat bittikten sonra zemindeki göçükler ve toprak kaymaları oluşmuş. 2019 yılında atanan Amed kayyımı ise ilçe otogarıyla ilgili iki ayrı ihale duyurusu yapıyor. Birincisi Kulp ilçe otogarının Silvan’a taşınması, ikinci ihale ise Kulp’a yeni bir otogar ihalesi” ifadelerini kullandı.

 

“PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜNÜN 2022 BÜTÇESİ ŞİMDİDEN TÜKETİLDİ”

 

Kayyımın son 3 yılda 150 milyona yakın bütçeyi ağaç alımına harcadığını belirten Tosun, “Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesinin 500 milyona yakın olduğu ve bütçenin şimdiden tüketildiğinden bahsediliyor. Özellikle Sakarya ve Kocaeli’nden ağaçlar alınıyor, dikiliyor, o ağaçlar kuruyor. Tekrar alım yapılıyor. Halka hiçbir yararı olmayan, kentin iklimiyle alakası olmayan ağaçlar getiriliyor. Çalıp çırpmanın kılıfını bu şekilde uyduruyorlar. Çünkü kimse ağaçları bir bir sayamıyor ve alımlar kent dışından yapıldığı için faturalara ne kadar gösterilmiş takip edilmiyor. Ağaç alımları da İhale Kanununun 3-A maddesine göre, yine bir usulsüzlükle yapılıyor” diye konuştu.

 

“BİM MARKETLERDEN DAİRE BAŞKANI İTHAL EDİLDİ”

 

Belediyede şantaj ve usulsüz atama skandalının konuşulduğuna değinen Tosun; “Başlı başına kayyımlar ve kayyımların atadıkları hukuksuzken bir de üzerine BİM Market zincirinden daire başkanı ithal edildiğini duyuyoruz. Kayyımların yaptığı yolsuzluk ve usulsüzlük, halkın varlıklarını ekonomik açıdan talan etti. Ancak esas talan etmek istenilen Kürt halkının varlığı, dili, kültürü, tarihi ve hafızasıydı. Örneğin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 1953 yılında Ermeni bir mimar tarafından yapılan Turistik Palas Oteli’ni tescilli olmasına rağmen yıkıyor. Bundan birkaç yıl önce Sur’un tarihi taşlarını çalarak inşa edilen Kemikli Ev Ciğer Restoranı kaçak olmasına rağmen ve Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kaçak yapıyı tespit etmesine rağmen müdahale etmiyor. Çünkü kaçak yapının sahibi kim biliyor musunuz? Dönemin Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü’nün yeğeni Diyanet Sen Şube Başkanı” şeklinde konuştu.

 

“HALKI YOK SAYARAK BİR YERE VARAMAZSINIZ”

 

Son olarak Kürtçe ile ilgili düşmanlık yapıldığını vurgulayan Tosun; “Halkın yararlandığı kadın, dil, kültür gibi kurumlarımızı kapatıp Türk-İslam senteziyle ideolojik olarak yeni bir kurum modeli oluşturmaya çalışıyorsunuz. Sur’da Ulu Camii’de bilgilendirme panosu yapılıyor ve kentin neredeyse tamamının anadili Kürtçe’ye yer verilmiyor. Kürt düşmanlığı yapan kişinin ismi ise ormanlara veriliyor. İşte sizin icraatlarınız budur. Bir halkın varlığını ve tüm değerleri yok saymak, talan etmek! Ancak bilin ki Kürt halkının onayını almadan hiçbir çalışma yapamazsınız. Bu halkı yok sayarak hiçbir yere varamazsınız. Sizden öncekiler bu deneyimi tattı, siz de tadacaksınız. Belediye eş başkanlarımız Gülten Kışanak ve Selçuk Mızraklı şahsında tüm yoldaşlarımıza sevgilerimi gönderiyor, bizi izleyen halkımızı saygıyla selamlıyorum.”

 

HABER: SEYFETTİN EKEN

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.