Dolar 32,2682
Euro 34,7694
Altın 2.392,69
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C

HDP’den Katledilen Kürt Kadınla İlgili Soru Önergesi

HDP’den Katledilen Kürt Kadınla İlgili Soru Önergesi
REKLAM ALANI
20 Eylül 2022 16:37
1.330

HDP’den İran’da katledilen Kürt kadınla ilgili soru önergesi.

 

ARA REKLAM ALANI

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, geçtiğimiz günlerde İran’da ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan Kürt bir kadının işkence sonucu öldürülmesiyle ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’de soru önergesi verdi.

 

HDP’li Özsoy, verdiği önergede şunları kaydetti; “Komşu olduğumuz iki ülkede yaşanan kadına yönelik şiddetin örnekleri son günlerde basın ve yayın organlarında önemli bir gündem olmuştur. Bu olayların ilki İran’da genç bir Kürt kadının “ahlak polisleri” tarafından göz altına alınarak işkence sonucu hayatını kaybetmesidir. 22 yaşındaki Mahsa Amini 13 Eylül’de Tahran’da ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyesi tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Amini’nin gözaltında uğradığı işkence nedeniyle komaya girdiği ve sonrasında da hayatını kaybettiği basına yansımıştır. Genç kadının işkence sonucu hayatını kaybetmesinin ardından hem İran’da hem de Türkiye dahil çeşitli ülkelerde protesto gösterileri yapılmış birçok uluslararası kurum İran hükümetini kınayan açıklamalar yapmıştır.

Yaşanan bir diğer olay ise üç çocuk annesi Ermeni bir kadın askerin işkence edilerek öldürülmesidir. Azerbaycan askerleri tarafından esir alınan 36 yaşındaki Ansuh Apetyan’ın, Jermuk’ta sağ yakalandıktan sonra tecavüze uğradığı, işkence gördüğü ve vücudunun çeşitli yerlerinin parçalandığı yönündeki haberler uluslararası medya organlarında görüntüler ile birlikte yaygın bir şekilde yer almıştır. Bu olay üzerine, Ermenistan’ın Azerbaycan hakkında savaş suçları işlediği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na başvuru yaptığı da basına yansımıştır.”

 

Özsoy, Bakan Çavuşlaoğlu’na şu soruları yöneltti;

 

  1. Hükümet olarak ahlak polisleri tarafından işkence edilerek öldürülen Mahsa Amini hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

  1. Amini’nin öldürülmesine ilişkin İran hükümetine yönelik bir girişiminiz, bir protestonuz oldu mu? Olacak mı?

 

  1. Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar sonucu yaşamını yitiren Ermeni kadın asker Ansuh Apetyan hakkında Azeri yetkililer ile bir temasınız oldu mu? Olayı kınayan bir açıklamada bulundunuz mu?

 

  1. Yaşanan vahşetin sorumlularının açığa çıkarılması ve cezalandırılması için olayı takip etmeyi düşünüyor musunuz?

 

  1. Azerbaycan’a “koşulsuz destek” sunduğunu ifade eden hükümetiniz, Ansuh Apetyan’in katledilmesine yönelik sessizliğini sürdürmeye devam edecek mi?
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.