Dolar 34,4931
Euro 36,2627
Altın 2.964,11
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

HDP, ENGELLİLER İÇİN MECLİSE KANUN TEKLİFİ VERDİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle meclise kanun teklifi verdi. Teklifte, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nde engelli vatandaşlara verilen haklarının uygulanması istendi.

HDP, ENGELLİLER İÇİN MECLİSE KANUN TEKLİFİ VERDİ
REKLAM ALANI
4 Aralık 2020 20:46
668

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, engelli vatandaşların sorunlarının giderilmesi için meclise kanun teklifi verdi.

 

ARA REKLAM ALANI

Teklifte, Devlet memurları kanununda değişiklik yapılması istenerek “Kamuda % 3 olan kontenjan sayısının yüzde% 7’e, İş Kanununda yapılacak değişiklik ile de % 4 olan engeli çalıştırma kontenjanının da % 7’e yükseltilmesi” talep edildi.

 

Hişyar Özsoy tarafından verilen kanun teklif şöyle:

 

“Türkiye’de son yıllarda artan işsizlik ve enflasyon ile birlikte vatandaşlar geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar. Tüm kesimlerin yaşadığı bu geçim sıkıntıları dezavantajlı grup olan engelli yurttaşlarımız için daha fazla sorun teşkil etmektedir.  Ülkemizde yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğu yoksullukla boğuşurken, engelli vatandaşlar hem toplum hem devlet tarafından uygulanan ayrımcı yaklaşımlar sonucunda daha fazla sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu ayrımcılık özellikle işe alım işlemlerinde kendisini göstermektedir.

 

“ENGELLİ BİREYLER HERKESLE AYNI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SAHİPTİR”

 

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre; engelli bireyler herkesle aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. Bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanılması için alınması gereken tüm önlemler devletin insan hakları yükümlülüklerindendir.  Sözleşmenin Çalışma ve İstihdam başlıklı 27. Maddesinde “Taraf devletler engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında çalışma hakkına sahip olduğunu kabul eder” hükmü ile engelli bireylerin çalışma hakkına ilişkin yaşadıkları sorunların tümünü gözeterek, ayrıntılı bir düzenleme öngörmüştür.

 

Kamu dairelerinde yaklaşık 3.5 milyon insan çalışmaktadır. Bu çalışanların yaklaşık 100 bine yakınını ise engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Yasalarla belirlenen Kamu’da % 3 engelli çalıştırma kotasına uyulmamaktadır. Pandemi koşullarında artan işsizlik ve ekonomik zorluklardan kaynaklı geçim sıkıntısının yaşanması engelli vatandaşlarımızın hayatını daha da zorlaştırmaktadır. Sosyal devlet olma ilkesi ve insan hakları açısından engelli vatandaşlarımızın Devlet Memurları kanununda değişiklik yapılarak,  kamuda % 3 olan kontenjan sayısının yüzde% 7’e, İş Kanununda yapılacak değişiklik ile de % 4 olan engeli çalıştırma kontenjanının da % 7’e yükseltilmesi talep edilmektedir.

 

MADDE 1– Devlet Memurları Kanununda yapılan değişiklik ile kamudaki engeli istihdam olanı %3’den % 7’a çıkarılmaktadır.

 

MADDE 2– İş kanununda yapılan değişiklik ile %4 olarak düzenlenmiş engeli istihdam oranının % 7’a çıkarılmaktadır.

 

MADDE 3–  Yürürlük Maddesidir.

 

MADDE 4– Yürütme Maddesidir.

 

Devlet memurları kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi

 

MADDE 1– 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan % 3 ibaresi % 7 şeklinde değiştirilmiştir.

 

MADDE 2– 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 30. Maddesinin 1. Fıkrasında yer alan % 4 ibaresi % 7 şeklinde değiştirilmiştir.

 

MADDE 3– Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 4– Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.