Dolar 32,5326
Euro 34,8924
Altın 2.442,82
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Gökbilim Meraklıları Topuklu’da Buluştu

Gökbilim Meraklıları Topuklu’da Buluştu
REKLAM ALANI
20 Temmuz 2023 00:25
210

Denizli’nin Beyağaç ilçesinin Topuklu Yaylası’nda uluslararası gökyüzü gözlem etkinliği gerçekleştirildi.

 

ARA REKLAM ALANI

Etkinlik, Beyağaç Belediyesi, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği, Beyağaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile Pamukkale Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ethem Derman’ın katkılarıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilen etkinliğe, 400’ü çocuk olmak üzere toplamda 1700 gökbilim sevdalısı katıldı.

 

DERİN UZAYI İNCELEDİLER

“Uluslararası Beyağaç Topuklu Yaylası Gökyüzü Gözlem Etkinliği”ne katılanlar, farklı büyüklük ve tipte alana kurulan 6 teleskopla güneş lekelerini, gezegenleri ve derin uzay cisimlerini inceleme şansı elde ettiler. Astrofotoğrafçılar tarafından etkinlik alanına kurulan yaklaşık 30 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin fotoğrafları çekildi.

 

ÇADIR PLANETARYUMU

Programda astronomi bilimi, ışık kirliliği ve ışık kirliliği ile mücadele, uluslararası karanlık gökyüzü parkları, astroturizm ve astrofotoğrafçılık konularında sunumlar yapıldı. Çocuklara yönelik de Topuklu Yaylası’na kurulan atölyelerde eğlenceli çalışmalar ve yarışmalar düzenlendi. Gönüllü ekiplerce alana kurulan çadır planetaryumda uzay konulu gösterimler yapıldı.

 

ASTRONOMİ VE ASTROTURİZM

Etkinliğe katılanlar çoğunlukla şehir merkezlerinde yaşadıklarını, bu nedenle gökyüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti. Etkinlik ile katılımcılar ışık kirliliği, astronomi bilimi ve astroturizm hakkında bilgi edinirken doğanın korunması anlamında farkındalık edindiler.

 

ULUSLARARASI KARANLIK GÖKYÜZÜ PARKI

Etkinlik ile “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsünü almaya bir adım daha yaklaşan Beyağaç Topuklu Yaylası’nın ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğinin artması ve yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlanması bekleniyor. Etkinliğin her yıl geliştirilerek devam ettirilmesi ve Topuklu Yaylası’nın “Astro Turizm Destinasyonu” olarak anılarak tanınması hedefleniyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.