Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Erganili Taksi Ve Dolmuşçular Hakkını İstiyor

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde taksiciler ve dolmuşçular haklarını istiyor. Her iki esnaf da kooperatifleşmişler ve yıllardır taksicilik yapıyorlar, dolmuşçuluk yapıyorlar, vergilerini ödüyorlar.

Erganili Taksi Ve Dolmuşçular Hakkını İstiyor
REKLAM ALANI
10 Kasım 2021 15:27
1.753

Taksileri T Plaka uygulamasına geçirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi ihale açtı ancak yıllardır bu işi yapan kooperatifler muhatap alınmadı. Açılan ihaleye de kooperatifler katılmadı, katılım da 53’te kaldı. Bunların da büyük çoğunluğu taksicilik yapmayan, yatırım amaçlı ihaleye girenler oldu. Taksiciler ihalenin iptal edilmesini, ihale şartnamesine kooperatif üyeliği şartının konulmasını ve ihale rakamının da makul bir seviyeye çekilmesini istiyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Dolmuş esnafı da daha önce 2 adet M Plaka verildiğini ancak kalanlarının verilmediğini ve yetkililerin dava açın dediğini anlatıyor. Bu nedenle de araçlarına sürekli ceza kesildiği için mağdur olduklarını söylüyorlar.

 

Bu sorunlarına çözüm arayan esnaf çalmadık kapı bırakmadı ve en son Vatan Partisine ulaştılar. Ergani ilçesinde Botanik Parkta toplanan taksi ve dolmuş esnafıyla Vatan Partisi heyeti buluştu.  Buluşmada esnafın sorunları ve çözümleri konuşuldu. Mikrofon uzattığımız esnaf çalmadık kapı bırakmadıklarını ama kimsenin sahip çıkmadığına dikkat çekti.

 

124 Nolu Taksi Kooperatifi Başkanı Kadir Demir Ergani’de 6 kooperatif olduğunu, şu anda korsan olarak faaliyetlerine devam ettiklerini anlatarak şöyle konuştu: “Ekim ayında Büyükşehir Belediyesi ihale yaptı, kooperatiflerimizin hiç birini dahil etmedi, yazılı hiçbir belge göndermediler. İhale yapıldıktan sonra belediyeye çağrıldık. İhaleye girmemiz istendi. 150 tane T Plaka ihaleye çıktı. İki aşamalı ihaleye 52 kişi katıldı. Katılanları araştırdık, Ergani’de esnaflık yapan maddi gücü olan kişiler yatırım amaçlı girmişler. Bir aileden 3 kişinin hat aldığını da tespit ettik. Bu ihalenin iptal edilmesini ve şartnamenin değiştirilmesini, kooperatif üyeliği şartının getirilmesini istiyoruz.”

 

Yunus Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fehmi Solmaz da 20 yıldır taksicilik yaptığını 17 yıldır da kooperatif başkanı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Belediyenin yaptığı bu ihale bize uygun değil, satılmıyor, kiralık olduğu için biz bunları kabul etmiyoruz. İkincisi rayiç bedeli yüksek, 20 yıldır çalışıyoruz, vergimizi veriyoruz, bunların hiç biri dikkate alınmıyor apar topar ihale yapıyorlar. Yani benim 20 yıldır yaptığım amme hizmeti, taksicilik hiçe sayıldı. Apar topar 100 bin TL artı KDV bedelle ihaleye çıkıldı. Öncelik yok, sıra yok, ben ne yapacağım, alamayacak durumdayım. 20 yıldan sonra ben ne yapayım, şimdi hamallık mı yapayım. İhalenin iptal edilmesini, hak edenlere, taksiciye verilmesini istiyoruz. Şu anda taksicilik yapıyorum, 50 lira alırsam bereket versin diyorum.”

 

 

Ergani Ticari Taksi Kooperatifi Başkanı Cihan Oruç da 20 yıldır taksicilik yaptığını anlatarak, diğer konuşmalara ek olarak satış olmadığını 29 yıllığına kiralandığı için kabul etmediğini vurguladı. Oruç, “Araçlarımız şu an çalışıyor, T plakamız yok, o yüzden korsan diyorlar. Ama vergi veriyoruz, maliye kaydımız var, araçlarımız ticari olduğu için her yıl fenni muayene yaptırıyoruz. Stopajını yatırıyoruz. Bunlara rağmen bize korsan diyorlar. Ama biz vergimizi veriyoruz, sadece belediyeye plakamız olmadığı için 600 lira vermiyoruz. Plakamız olunca onu da vereceğiz” diye konuştu.

 

Ergani Şoförler Cemiyet Sekreteri Erkan Subaşı, “Bu ihale haksız rekabete yol açıyor. Taksi kooperatif üyeleri bizde kayıtlı, bunların basit usülde vergi beyannamelerini biz yapıyoruz. Bu ihalenin iptal edilmesini, 150 tane plakanın eşit şekilde bölünerek taksi kooperatiflerine daha makul ihale ile verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

 

Salih Taksiciler Kooperatifi Başkanı Abbas Turcan, Yaşarlar Taksi Kooperatifi Başkanı Mehmet Şen, 124 Nolu Taksi Kooperatifi Başkanı Hasan Savar da sorunlarını anlatarak Belediyeden ve Vatan Partisinden çözüm beklediklerini anlattı.

 

Minübüs Kooperatiflerinden SS 5 Nolu Kooperatif Başkanı Yaşar Demirel 160 tane üyelerinin olduğunu, 40 tane D4 plaka verildiğini 120 üyelerinin de mağdur olduğunu vurguladı. 50 minibüslerinin geçen yıldan beri trafiğe çıkamadığını ve 2 ay bağlandığında 6 bin lira ceza kesildiğini belirten Yaşar Demirel, her yere başvurduklarını, sonuç alamadıklarını ifade ederek, yetkililerden çözüm istedi.

 

37 Nolu Kooperatif Başkanı Adem Buğdaycı, “UKOME kararı ile 70 tane plaka hakkı verildi, 2 plaka verildi. Sonra sözlü olarak biraz bekleyin dediler, 3 senedir bekliyoruz. Şimdi de iptal edeceklerini söylüyorlar. Şu anda mağduruz, plakalarımızı istiyoruz. Çalışmamızda her hangi bir sıkıntı yok ama plakalarımızı vermiyorlar, engel çıkarıyorlar, yetkililer yargıya başvurun diyor. Çözüm için her kapıyı çalıyoruz.”diye konuştu.

 

5 Nolu Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Mehmet Can Yeşil de 40 minibüsçü arkadaşlarının çalıştığını 120 minibüsçünün de evde yattığını anlattı.

 

Bütün konuşmaların ardından söz alan Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan bu sorunu mutlaka çözeceklerini, gerekirse Ankara’ya kadar gideceklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Üreten, çalışan, hizmet etmek isteyen, direksiyon sallayan, alın teri döken minibüsçülerimizle taksicilerimizle bir aradayız. Ben de bir taksici evladı olarak buradayım. Ekmeğinizi o yollarda nasıl çıkardığınızı çok iyi bilen bir insanım. Burada korsan tek bir şey var; yapılan ihale korsan! Bugün Ergani’deyiz, minibüsçülerimizin, taksicilerimizin yüzlerine bakıyoruz, bir umutsuzluk, bir keder görüyoruz. Başvurularından netice alamayan, alın teri döken, çalışkan insanlarımızı görüyoruz. Ergani’mizde yolların kralı, bizim işçimizdir, bizim taksicimizdir, bizim şoförümüzdür, bizim minibüsçümüzdür. Yolların ustalarına sorulmadan hangi ihale yapılıyor. Bunlar bizim devlet geleneğimize çok ters uygulamalardır. Diyarbakır’ın Ergani’nin en büyük sorunu istihdam diyoruz. Ne yapacağız, taksicilere plakalarını vermeyeceğiz, minibüslerimize plakalarını takmayacağız da buradaki aileleri bavullarını toplayıp İstanbul’a mı yollayacağız? İhaleye kooperatif üyesi olanlar katılsın. İhale için makul bir bedel belirlensin. Belirlenen rayiç bedel üzerinden 400-500 bin lira verecek halimiz yok. Dostane çözüm istiyorlar. Vergi vermek istiyorlar. Devletime güveniyorum, diyorlar, daha ne desin? Diyarbakır’ın yollarında güvenle gidip güvenle geliyoruz. Ama şehirde eşkıyalar var, bizim o yollarda güvenle gidip gelmemizi istemiyorlar. Plakalarımızı engelliyorlar. O şehirdeki eşkıyalara kimse kulak asmasın. Sayın valimizi burada harekete geçmeye davet ediyoruz.”

 

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Tanhan daha sonra da gün boyu esnafla sohbete devam etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.