DİYARBAKIRLI İŞ KADINI AFRİKA İŞ FORUMUNA KATILDI
Uluslararası Ticaret ve İşbirliği Konseyi(ATİK), ile 54 Afrika Ülkesinin temsilcileri İstanbul’da buluştu .
Diyarbakırlı iş kadını ve mobilya sektörünün duayenlerinden MBK Mobilyanın sahibi iş kadını Melike Balkın Karakaya, 54 Afrika ülkesinin bir araya geldiği ATİK’in İstanbul’da düzenlediği toplantıya katıldı.
Uluslararası Ticaret ve İşbirliği Konseyi (ATİK) 11-12 Haziran tarihlerinde 54 Afrika Ülkesi Dünya ile İstanbul’da buluşuyor” toplantıları düzenlendi. Avrupa’dan 9 ülke ve 32 iş insanı ile Türkiye’den 300 iş insanı ATİK Afrika İş Formu’na Diyarbakır’da başarılı girişimci ve iş kadını Melike Balkın Karakaya katıldı.
Türkiye’nin ekonomi politikasının yeni yöneliminden yola çıkarak, yeni ekonomik vizyonun gerçekleşmesine kendi yöntemiyle mütevazı bir katkı sağlamayı hedefleyen ATİK, İstanbul’da bir otelde 11-12 Haziran 2021 tarihleri arasında Afrika ülkelerinden çok sayıda iş insanının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni temsilen Diyarbakır’dan; başarılı girişimci ve iş kadını Melike Balkın Karakaya katıldı. İş dünyasında son zamanlarda gösterdiği başarılı performans grafiği ile gözlerin çevrildiği iş kadını Karakaya’nın böyle büyük bir toplantıya katılması iş dünyası tarafından da övgüyle karşılandı.
Afrika’dan 23 ülke 220 kişi, Avrupa’dan 9 ülke 32 kişi ve Türkiye’den 300 İş insanının katıldığı “Afrika İş Formu”, 2021 yılı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası toplantılar arasında en büyüğü olma özelliği taşıyor. Ülkemiz girişimcilerini, 54 Afrika Ülkesi başta olmak üzere, dünyanın bir çok ülkelerinden gelen Cumhurbaşkanı yardımcıları , Kraliçeler, Başkanlar , devlet adamları, bürokrasi ve çeşitli sektörlerin iş adamları ile buluşturmak suretiyle, ülkemiz ekonomisine büyük bir katkı sağlamıştır.
ATİK Genel Başkanı Aziz Şahin ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Gümüşkaya’nın koordinasyonun da gerçekleştirilen “Afrika İş Formu” etkinliğine, başta ATİK grubu üyeleri olmak üzere, Afrika Ülkeleri Ticaret Kuruluşları katıldı. Afrika iş Forum programına ayrıca ; AWorldPress , Haxsa Group, Afrika Ülkeleri İş Kadınları Dernekleri ile birlikte İstanbul’dan Aktif İş Kadınları Dernek Başkanı ve iş kadını Dr. Gülten Erdem Ünlü ve Diyarbakır’dan başarılı girişimci ve iş kadını Melike Balkın Karakaya ile CICP Genel Başkanı Freddy Zanga, Perform Group Türkiye CEO Menşure Akyol, Gambia Tarım Bakanı Han Amne Fabureh, Gambia Sağlık Bakanı Dr. Ahmed Lamin davetli olarak katıldı.
“BİR ÇOK ÜLKEDEN İŞ İNSANLARIYLA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK”
Ekonomik açıdan böyle güçlü ve büyük bir toplantıya katılmanın kendisi için onur verici, bölge için büyük bir güç olduğunu söyleyen girişimci ve başarılı iş kadını Karakaya; “2021 yılı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası toplantıların en büyüğü olan böylesi bir toplantıya katılmak benim için onur verici bir gelişme oldu. Afrika’dan 23 ülke 220 kişi, Avrupa’dan 9 ülke 32 kişi ve Türkiye’den 300 İş insanının katıldığı “Afrika İş Forumu” ülkemiz için çok faydalı bir toplantı oldu. Toplantı esnasında dünyanın bir çok ülkesinden gelen değerli iş insanları, Cumhurbaşkanı yardımcıları, kraliçeler, başkanlar, devlet adamları ve bürokratlar ile sohbet ederek fikir alışverişinde bulunduk” diye konuştu.
“AFRİKA COĞRAFYASI TÜRK İŞ DÜNYASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”
Söz konusu uluslararası etkinliğin önemi hakkında açıklamada bulunan ATİK Genel Başkanı Aziz Şahin; “Dünya’daki doğal kaynakların yüzde 20’sinden fazlasına sahip olan Afrika kıtasında 54 ülkenin bulunduğu, 2000’in üzerinde farklı dil ve lehçenin konuşulduğu, yaklaşık 1.3 milyarlık nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde16.9’una tekabül eden coğrafyanın Türk iş insanları adına önemli bir potansiyeldir. Dünya doğalgaz rezervinin yüzde 8’ine, petrol rezervinin yüzde 10’una sahip olan Afrika’da son beş yılda dünya genelinde keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının yüzde 30’u, dünyanın en büyük uranyum, kobalt, elmas rezervlerine sahip olan kıtanın küresel altın üretiminin de yüzde 22’sini gerçekleştirdik. Afrika ülkelerinin Türkiye’den beklentileri var ve Türkiye’nin bu ülkelere karşı mevcut politikaları arasındaki eşgüdümü sağlaması çok önemli olacaktır. Afrikalıların Türkiye’den beklentileri, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin sahip olduğu teknoloji ve tecrübesini paylaşması noktasında Afrika ülkelerine yol gösterecektir” dedi.
HABER: SEYFETTİN EKEN