Dolar 32,4155
Euro 34,8206
Altın 2.430,28
BİST 9.974,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C

Diyarbakır’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası Kayıt Altına Alınacak

Diyarbakır’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası Kayıt Altına Alınacak
REKLAM ALANI
19 Temmuz 2023 23:33
230

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel mirasın tespit edilip kayıt altına alınması için çalışma başlattı.

 

ARA REKLAM ALANI

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü, binlerce yıldır farklı medeniyetlere beşiklik eden kentte zamanla unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, dini ritüeller ve şölenler gibi somut olmayan kültürel mirasın tespiti, tanınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için harekete geçti.

 

Bu kapsamda hazırlanan “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Derlenmesi, Görsel Temsilci ve Etnofotografi Projesi” doğrultusunda kente gelen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar Kutlu, arkeolog, sanat tarihçisi ve halk bilimcilerden oluşan 15 kişilik uzman ekibe Diyarbakır Kent Müzesi’nde eğitim verdi.

 

Prof. Dr. Kutlu, 3 gün süren eğitimde tespit edilen eserlerin ulusal envantere kaydedilmesi ve raporlama süreciyle ilgili bilgilendirme yaptı.

 

Eğitimin ardından ekipler sahadaki incelemelerine ateş tuğlası yapımı imalathanesini gezerek başladı.

 

“KÖY KÖY GEZEREK KAYITLAR VE DERLEMELER YAPACAĞIZ”

 

DBB Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Ercan Alpay, 33 medeniyete ev sahipliği yapan kentte bu medeniyetlerin geride bıraktığı somut olmayan kültürel mirasın bulunduğunu vurguladı.

 

Teknoloji ve farklı sebeplerden dolayı bu mirasın yok olma ve unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Alpay, şunları kaydetti:

 

“Somut olmayan birçok zenginliklerimiz var ve bununla ilgili Diyarbakır olarak çalışmalarımız çok az bir miktarda. Şu ana kadar ulusal envantere kayıtlı olan 17 tane unsur Diyarbakır’dan kayıt altına alınmıştır. Bu 17 unsura baktığımız vakit sadece Türkiye için yüzde birin bile altında bir Diyarbakır adını bir kayıt demektir. Bu yüzden de biz kent müzesi olarak bu yönde bir çalışma başlattık.”

 

Alpay, projenin kente çok önemli katkı sunacağına işaret ederek, masal anlatıcılığı, bilmeceler, çocuk oyunları, geleneksel köy düğünleri, geleneksel inançlar, şenlikler gibi unsurların tespit edileceğini kaydetti.

 

Alpay, şunları aktardı; “Personelimiz 7 ay boyunca sahada olacak ve Diyarbakır’da köy köy gezerek bu unsurlarımızla ilgili kayıtlar ve derlemeler yapacağız. Bunları ilk birinci aşama olarak ulusal kaydını almaya çalışacağız. İkinci aşama olarak bu unsurlarımızdan önemli olanlarını UNESCO dünya mirası listesine girmesi için çalışma yapacağız.”

 

DİYARBAKIR SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ZENGİNİ

 

Prof. Dr. Kutlu ise ekiplere bu envanteri ortaya çıkarmaları için yöntem, görsel temsil ve etnofotografi konularında bilgi aktardığını söyledi.

 

Uzman ekiplerin sahada bu bilgileri uygulayacağını dile getiren Kutlu, çalışma ile ortaya çıkacak somut olmayan kültürel mirasın ulusal envantere kaydedilmesini arzuladıklarını anlattı.

 

Kutlu, şunları aktardı; “Diyarbakır çok açıdan, hem kültürel çeşitliliği açısından, hem somut olmayan kültürel miras dediğimiz işte sözde anlatımlar, toplumsal uygulamalar, gösteri sanatları, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, el sanatları, geleneği açısından son derece zengin. 17 unsur çok az, çalışmamızın bu sayıyı çoğaltma adına da önemli katkısı olabilir diye düşünüyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.