Dolar 34,2271
Euro 37,9361
Altın 2.921,91
BİST 9.229,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 22°C

Diyarbakır’da 536 Taşınmazın Tespitinin Lansmanı Yapıldı

Diyarbakır’da 536 Taşınmazın Tespitinin Lansmanı Yapıldı
REKLAM ALANI
9 Şubat 2024 16:00
304

DTSO ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu işbirliğinde Diyarbakır İli Tescilli ve Tescile Değer Tarihi Yapılar Araştırma Raporu yayınlandı. 1,5 yıllık araştırma kapsamında 13 ilçede 536 taşınmaz tarihi varlığın tespiti ve bilgi güncelleme çalışması yapıldı.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

DTSO ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu işbirliğinde 2023 yılında tamamlanan Bismil, Çermik, Çüngüş, Dicle, Eğitim, Ergani, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini kapsayan taşınmaz kültür varlıklarının tespiti ve tescilli olanların bilgilerinin güncellenmesine yönelik çalışma tamamlandı. Yayın haline getirilen araştırma raporu DTSO, TMMOB üyeleri, sivil toplum örgütleri ve basının katılım sağladığı lansman etkinliği ile kamuoyuna tanıtıldı.

Etkinlikte öncelikle araştırma çalışmasına dair bilgiler paylaşıldı. 13 ilçede 536 yapı incelendi. 63 tescilsiz yapının tespiti yapıldı ve tescillenmesi için başvuruları tamamlandı. 473 adet tescilli yapının bilgileri güncellendi ve fotoğraf çekimleri yapıldı. Bu şekilde kentte kent merkezi dışında kırsal alanlardaki tarihi kültürel zenginliğin belgelenmesine katkı sunuldu.

 

Etkinlikte konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Bu çalışmadaki öncelikli amacımız tarihi kültürel varlıklarımızın korunması oldu. Hem somut hem de somut olmayan kültürel varlıklarımızın korunması, sürdürülmesi temel önceliğimiz. Bu kadar zengin tarihi, kültürel çeşitliliği olan bir kentin değerlerini koruduğumuzda ve turizme doğru araçlar ve yöntemler ile kazandırdığımızda ekonomik kalkınmayı da sağlayacağımızın bilincindeyiz. Son yıllarda da bu amaçla farklı kültürel alanlarda projeler geliştirdik, uyguladık. Bu çalışma kapsamında da saha çalışması yaptığımız 13 ilçemizde 536 taşınmaz tarihi varlığı inceledik. Bu taşınmazlar bizler için sadece bir dönemin tarihini aktaracağımız varlıklar değil, üzerindeki motifler, kitabeler, mimarileri ve günümüze kadar farklı kullanım şekilleri ile bize oldukça zengin hikayeler anlatıyor. Bu hikayelerde gastronomi, müzik, sinema gibi farklı alanlara ilham veriyor” dedi.

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Kıymet Yıldız ise şu açıklamada bulundu; “Tescil edilen yapıların kültürel miras değerlerinin korunması, geleceğe taşınması, aktarılması yönünde bu çalışmayı önümüze koyduk. Bildiğiniz üzere bulunduğumuz bölge Mezopotamya Bölgesi. Mezopotamya, medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılan bir bölgedir” diye konuştu.

Lansman etkinliği Gastro İnovasyon Merkezi’nde kadınların yaptıkları yöresel ikramların sunumu ile tamamlandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.