Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinden Yangın Açıklaması

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinden Yangın Açıklaması
REKLAM ALANI
24 Haziran 2024 19:09
151

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinin Çınar ve Mazıdağı köylerinde çıkan yangına ilişkin açıklamada bulundu. 

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği, Çınar ve Mazıdağı köylerinde çıkan yangınla ilgili bir açıklama yaptı. Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği adına Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Birtane, yaptığı açıklamada, Diyarbakır/Çınar ve Mardin/Mazıdağı ilçe kırsalından başlayarak hızla yayılan yangının, can ve mal kaybına neden olduğunu ve doğal yaşam alanlarının ağır hasar gördüğünü belirten Birlik, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

“FISTIK ALANLARI YANGINLARA KARŞI TAMPON GÖREVİ GÖREBİLİR”

Birlik, son yangınların gösterdiği üzere, bölgede benzer vakalara karşı modern tarım teknikleri ve alternatif tarım modellerinin hızla devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle yangınlara karşı tampon görevi görecek alternatif tarımsal üretimlerin, kapama Antep veya Siirt Fıstık üreticiliği gibi, hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu alanların, çiftçilere ek gelir sağlamanın yanı sıra yangın durumunda yangının yayılmasını önleyebileceği belirtildi.

“YANGINLARIN ETKİLERİ MİNİMİZE EDİLEBİLİR”

Birlik, günümüz olanaklarıyla depremler, yangınlar, heyelanlar ve taşkınlar gibi doğal afetlerin önlenemese de etkilerinin minimize edilebileceğini vurguladı. Bu bağlamda:

  1. Yangının çıkış ve yayılma sebepleri uzmanlar tarafından objektif verilerle ortaya çıkarılmalı ve sorumlular hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.
  2. Yangından etkilenen bölge halkının maddi ve manevi zararları tazmin edilmelidir.
  3. Bölgenin ekolojik koşulları ve olası kuraklık, yangın vb. risklere karşı alternatif üretim projeleri geliştirilmelidir; bu kapsamda Antep veya Siirt Fıstık üreticiliği yaygınlaştırılmalıdır.
  4. Kırsal alanlarda halka doğal afetlerle mücadele eğitimleri verilmeli ve gönüllü acil müdahale ekipleri oluşturulmalıdır.
  5. Mülki idareler, yerel yönetimler ve diğer kurumlar koordineli çalışmalı, sivil toplum örgütleri bu sürece dahil edilmelidir.
  6. Bölgenin ekolojik durumu ve olası afet risklerine göre müdahale araçları (yangın uyarı sensörleri, iş makineleri, yangın söndürme araçları, uçak, helikopter vb.) belirli bölgelerde konuşlandırılmalıdır.

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği olarak, ilgili tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve iş dünyası örgütlerini doğayı korumaya ve insanların can ve mal güvenliğini birlikte tesis etmeye davet ediyoruz.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.