Dolar 38,2611
Euro 44,0085
Altın 4.249,19
BİST 9.338,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 28°C
Az Bulutlu
Diyarbakır
28°C
Az Bulutlu
Sal 27°C
Çar 28°C
Per 21°C
Cum 24°C

Diyarbakır, Arkeolojik Verilerle Dünyanın İlk Gastronomi Şehri Olarak Öne Çıkıyor

Diyarbakır, Arkeolojik Verilerle Dünyanın İlk Gastronomi Şehri Olarak Öne Çıkıyor
22 Nisan 2025 08:45

Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği (DİYŞAD), kültürel, sanatsal ve edebi etkinlikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

Derneğin geleneksel hale getirdiği ve her ayın 21’inde düzenlenen “21. Gün Buluşmaları”, kentteki sanat ve edebiyat çevrelerinden yoğun ilgi görüyor. Bu kapsamda, serinin altıncı buluşması 21 Nisan 2025’te Sur ilçesindeki Kurşunlu Camii karşısında yer alan Vilayetler Evi’nde gerçekleştirildi.

PROF. DR. AYTAÇ COŞKUN: “ZERZEVAN KALESİ VE MİTRA TAPINAĞI DİYARBAKIR’I DÜNYA MİRASINA TAŞIYOR”

Etkinliğin bu ayki konuğu, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytaç Coşkun oldu. “Medeniyetler Şehri Diyarbakır’ın Arkeolojisi” başlıklı söyleşide Coşkun, kentin tarihi zenginliklerini ve arkeolojik değerlerini katılımcılarla paylaştı. Zerzevan Kalesi’nde sürdürülen kazı çalışmalarına değinen Coşkun, kalenin yaklaşık 1.400 yıl boyunca dokunulmamış bir alan olduğunu belirtti.

Romalı askerlerin ve sivil halkın yaşamına dair kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığını aktaran Coşkun, “Ameliyat aletlerinden kemer tokalarına, seramik kaplardan Mitra Tapınağı’na kadar çok sayıda eser, hem günlük yaşama hem de askeri düzene dair önemli bilgiler sunuyor. Bu bulgular Diyarbakır’ı dünya kültür mirasında önemli bir noktaya taşıyor” dedi. Zerzevan Kalesi’nin, Göbekli Tepe ve Dara Antik Kenti ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, Mitra Tapınağı’nın keşfinin UNESCO sürecine büyük katkı sağladığını ifade etti.

KRAL YOLU PROJESİ VE TURİZM VİZYONU

Söyleşide ayrıca “Kral Yolu” projesine de dikkat çekildi. Antik çağlardan bu yana doğu ile batı arasında bir köprü görevi gören Kral Yolu’nun, Diyarbakır merkez ilçelerinin yanı sıra Eğil, Ergani, Çınar, Çermik ve Çüngüş’ü de kapsayan 351 kilometrelik bir yürüyüş rotası haline getirildiği belirtildi. Bu projenin, hem bölge turizmine katkı sağlaması hem de kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması bakımından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

DİYARBAKIR: İLKLERİN ŞEHRİ VE GASTRONOMİNİN BAŞKENTİ

Prof. Dr. Coşkun, arkeolojik verilerin Diyarbakır’ın 12 bin yıl öncesine dayanan yerleşik hayata sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Körtik Tepe, Çayönü, Hasuni Mağaraları, Malabadi Köprüsü gibi alanlarda yapılan kazıların Diyarbakır’ın, ilk tarım, ilk hayvancılık, ilk şehirleşme ve ilk gastronomi faaliyetlerine ev sahipliği yaptığını gösterdiğini ifade etti. Coşkun, “Diyarbakır, yalnızca tarih boyunca stratejik bir merkez değil, aynı zamanda kültür-sanat ve gastronomi alanında da dünyanın ilklerinden biri olmuştur” dedi.

DİYŞAD BAŞKANI AYDIN AK: “DİYARBAKIR KÜLTÜRLERİN BAŞKENTİDİR”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan DİYŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Aydın Ak, derneğin şehrin kültürel gelişimine katkı sunmak amacıyla aralıksız çalıştığını vurguladı. Ak, “Arkeolojik bulgular ışığında Diyarbakır, binlerce yıllık kesintisiz yaşamın ve çok kültürlülüğün sembolü haline gelmiştir. Surları, camileri, kiliseleri ve diğer kültürel miraslarıyla UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde yer alan kentimiz, medeniyetlerin buluştuğu bir merkezdir” dedi.

Katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür eden Ak, “21. Gün Buluşmaları, Diyarbakır’ın kültürel hafızasını diri tutmak ve yeni nesillere aktarmak için önemli bir platformdur. Daha nice 21’lere ulaşmayı temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

En güncel Diyarbakır ve bölgesinden haberler, sonhaberlerim.com'da
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.