Bağlar Belediyesi Eski Başkan ve Yardımcıları Dahil 26 Kişiye Dava Açıldı
Diyarbakır’da cezaevinde tutuklu bulunan Bağlar Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Beyoğlu, başkan yardımcıları Recep Ergün ve Ferit Tutşi’nin dahil olduğu 26 kişi hakkında Kamu Kurum veya Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırmak suçlamasıyla iddianame hazırlandı.
(HABER: SEYFETTİN EKEN)
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul’daki ihale yolsuzluğu soruşturmasında örgüt lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Aziz İhsan Aktaş’ın akrabalarının da aralarında olduğu 26 kişi hakkında “Kamu kurumu ihalesine fesat karıştırmak” suçlamasıyla dava açtı. Sanıkların 7’şer yıla kadar hapsi istendi.
Eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve başkan yardımcıları Ferit Tutşi ile Recep Ergün, Zabıta Müdürü Remzi Ükelge’nin aralarında olduğu 26 kişi hakkında Diyarbakır 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Kamu Kurum veya Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırmak suçlamasıyla hazırlanan iddianamede ayrı ayrı cezalandırılmaları talep ediliyor.
DTSO’NUN ŞİKAYETİ ÜZERİNE SORUŞTURMA BAŞLADI
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası(DTSO) Başkanlığı tarafından Bağlar Belediye Başkanlığı’nın Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde kullanılacak iş makinalarının 3 yıllığına kiralanmasına yönelik 26 Eylül 2020 tarihinde pazarlık usulü ile çıktığı ihalede sadece 3 firmaya davetiye gönderildiği ve bu firmaların da Diyarbakır dışındaki firmalar olduğu, ihalenin %11,99 gibi emsallerine göre hayli düşük bir tenzilatla sonuçlandırıldığını, yaklaşık maliyeti 99.420.867,28 TL olan ihaleyi 88.776.000,00 TL ile alan şirketin kamu zararına sebebiyet verildiğini iddia etmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Dicle Üniversitesi’nden bilirkişi atandı.
BİLİRKİŞİ RAPORU TESPİTLERİ
Yapılan incelemelerde, ihale süreçlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğu, saydamlık, rekabet, eşit muamele gibi temel ilkelere riayet edilmediği tespit edildi. Ayrıca, ihaleye davet edilen firmalar arasında finansal ilişkiler bulunduğu, kazanan şirket yetkililerinin akraba olduğu ve dokümanlarda belirtilen şartların rekabeti sınırlandırdığı raporlandı. 2019/460348 ve 2021/61780 numaralı ihalelerdeki usulsüzlüklerin, pazarlık usulünün gerekliliklerine aykırı olduğu ve açık ihale yöntemiyle daha fazla teklif alınıp kamu yararının sağlanabileceği ifade edildi.
ŞÜPHELİ İSİMLER VE SUÇLAMALAR
Hazırlanan iddianamede, ihalelerde imzası bulunan belediye yetkilileri ile kazanan şirketlerin temsilcileri suçlanıyor. Bağlar Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Başkan Yardımcısı Ferit Tutşi ve Recep Ergün, Zabıta Müdürü R. Ü. ile diğer şüpheliler A. S., A. İ., C.P., D.A., E.H., E.A., E.D., F.K., H.Ü., H.D., M.Ç., M.R.İ., M.S.Y., M. A., M.K., Ö.Y., R.M.A., R.F., R.E., S.K., S.Ö. T.A. hakkında zincirleme suç kapsamında değerlendiriliyor. İddianamede, kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığı ve usulsüzlüklerin fikir ve eylem birliği içerisinde işlendiği iddialarına yer verildi. 26 kişi hakkında “Kamu kurumu ihalesine fesat karıştırmak” suçlamasıyla açılan davada sanıklara 7’şer yıla kadar hapis cezası istendi.
İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI; BEYOĞLU, YARDIMCISI TUTŞİ’Yİ SUÇLADI
Habertürk’te yer alan haberde Hüseyin Beyoğlu ve Ferit Tutşi’nin ifadelerinde suçlamaları kabul etmediği belirtildi. Rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan Bağlar Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Beyoğlu ifadesinde şunları kaydetti: “Ben cezaevinde tutukluyum. Ferit Tutşi’yi belediyeden tanırım, belediye başkan yardımcımdı. Ferit Tutşi’ye ben bu ihale için sadece katılacak şirketler Türkiye’nin önde gelen bu işin altından kalkabilecek terör örgütüyle bağlantısı olmayan şirketleri çağırın dedim. Firmaları kendimiz seçelim, güvenlik soruşturmasından geçsin dediğim için bu işten anlayan belediye personelleri ihaleyi pazarlık usulüne göre açtı. Pazarlık usulüne göre olması gerektiğini ben onayladım. İhaleye seçilen firmaların isimlerini ben Ferit Tutşi’ye vermedim. İhaleye katılacak 5 şirketi dediğim esaslara göre seçip bana onay vermem için imzaya sundular. Ben de bu şirketlerin güvenlik soruşturmalarının yapıldığını öğrendim ve sorun olmadığını düşünerek belediyemize hizmet için ihaleye çağırılmasına onay verdim. İhale yapıldı, ihaleyi belirtilen şirket kazandı. Kazanan şirketin yetkilisi, sahibi benim yanıma gelmedi. Bu şirket ile herhangi bir ticari işim veya alacak vereceğim olmadı. İhaleyi yapan Ferit Tutşi’dir. İhaleye sözlü ya da yazılı olarak hiçbir müdahalede bulunmadım. Ferit Tutşi ile köy ve şehir yollarının asfaltlanmasıyla ilgili görüştük. İhaleyi kimin kazandığını hatırlamıyorum. İhale Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi. Ferit Tutşi asfaltı kendimiz yapalım dedi maliyet daha azalır. Kullanılacak araçlarla ilgili ihaleye çıktık. Yine aynı şekilde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin olmasını istedim. Yazılı, sözlü herhangi bir şirketin ismini vermedim herhangi bir talimat vermedim. Şirket sahibi ve yetkilileri Ramazan Aktaş ve Tekin Aktaş’ı tanımam, ifade sırasında ilk defa duydum. Daha önce hiç görüşmedim, iletişim kurmadım. Ferit Tutşi’nin ifadesinde dediği gibi bu fikir benden çıkmadı tam aksine Ferit Tutşi’den böyle bir fikir geldi. Sadece maliyeti az olacağı için Ferit Tutşi’ye sadece bu ihaleyi biz yapalım ihaleye katılacak şirketleri biz belirleyelim çünkü yerel şirketler gelirse hizmet yürümez, gelecek şirketlerin terör örgütüyle bağlantısı olabileceğini söyledim.”
TUTŞİ: “İHMALİM YOK”
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Ferit Tutşi de şunları söyledi: “O tarihlerde şirketlerin güvenlik soruşturması için başkanımız Hüseyin Beyoğlu hem sayın valimizden, hem de il emniyet müdürümüzden yardım alıyordu. Bunu bize her seferinde söylüyordu. Kendisinin belirlediği 3 firma da muhtemelen güvenlik soruşturmasından geçebilen firmalardır. Bu firmaların Diyarbakır firması olmadığını hatırlıyorum. Bunun nedeninin de güvenlik zafiyetinin olmaması olduğunu düşünüyorum. Hüseyin başkan bunların hepsini planlayarak hareket ediyordu. İhale pazarlık usulü ile yapıldı, ihaleye katılan firmaların yetkililerini tanımıyorum. Ben fen işleri müdür vekili olduğum için ihalenin bizim bünyemiz altında yapıldığından dolayı harcamanın yetkilisi olarak ihalede görev aldım. İhalenin iş ve işleyişinin doğru yürütülmesi için denetledim. İhale şartnamesini hangi personelin hazırladığını hatırlamıyorum. Hüseyin Beyoğlu’nun bulduğu firmaları nasıl tespit ettiğini bilmiyorum. Ama güvenlik nedeniyle başka illerden ve güvenlik soruşturmasından geçtiklerini biliyorum. Bağlar Belediye Başkanlığını 2019 ile 2024 yılları arasında birçok farklı mülkiye müfettişleri tarafından denetlendi, bu ihale belki 3-4 kez kontrol edildi. Sizin tespit ettiğiniz iki firma arasındaki ilişkiyi kimse tespit edemedi. Bizim açımızdan olumsuz bir durum yoktu. Bu ihalede benim bir ihmalim söz konusu değildir. Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun yazılı talimatıyla teklif usulüyle ihale yapıldı.”