Dolar 32,4582
Euro 34,9028
Altın 2.437,03
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

BABACAN DİYARBAKIR’DAN HÜKÜMETE SESLENDİ

Beş ay aradan sonra ikinci kez Diyarbakır’a gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yöresel giysili iki çocuk tarafından karşılandı.

BABACAN DİYARBAKIR’DAN HÜKÜMETE SESLENDİ
REKLAM ALANI
16 Mart 2021 00:16
951

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, 5 ay aradan sonra ikinci kez geldiği Diyarbakır’da Kürt sorunu, anadil, insan hakları, atamalarda liyakat, yoksulluk ve ekonomi konularında önemli açıklamalar yaptı.

 

Bağlar İlçe Kongresi’nde Kürt sorunu, kayyumlar, ekonomik reform paketleri, Merkez Bankası rezervleri ve anadil hakkına vurgu yaparken hükümete “Kürtleri ötekileştirmeyin” dedi. Bağlar’ın kentin en yoksul ilçesi olduğunu ifade eden Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli’ye, “Oturduğunuz saraylarda hayal aleminde yaşıyorsanız, gelin bu sokaklarda gerçekleri, yoksulluğu ve yarattığınız eseri görün” dedi.

ARA REKLAM ALANI

 

 

Ali Babacan ve eşi Ülkü Zeynep Babacan, İstanbul’dan tarifeli uçakla geldikleri Diyarbakır Havalimanı’nda yöresel kıyafet giyen fistanlı, şalvar ve puşili kız ve erkek çocuk tarafından çiçeklerle karşılandı.

 

 

Merkez Bağlar İlçesi 1. Olağan Kongresi öncesi basınla kahvaltıda bir araya gelen Babacan, Merkez Bankası’ndaki rezervler konusundaki bir soru üzerine,  “Merkez Bankası’nın elindeki döviz rezervi tarihte ilk kez eksiye düştü. İçimiz cız ediyor kara gün parası da çarçur edildi, yedek akçeler de sıfırlandı. Dolayısıyla nerede harcandığının açıklanması lazım, yayın yasakları beyhude bir çabadır” diye konuştu.

 

HDP’LİLERİN FEZELEKE KONUSU

 

 

Babacan, Meclis’e gönderilen HDP’li vekillerin fezlekeleri, seçim barajının düşürülmesi ve Abdullah Gül ile ilgili sorulara ise şu yanıtları verdi; “Bizim bu süreçten beklentimiz hem Meclis öncesi ve hem sonrası süreçte yargının tarafsızlığını koruması ve bağımsız bir şekilde hareket etmesidir. Buradan tekrar hükümete uyarımız, yine gündem değiştirmek için, insanların dikkatini başka bir yere çekmek için, düşman üretmek için bu fezleke konusunu iç siyaseti dizayn haline getirmemesi lazım.”

 

 “SEÇİM SİSTEMİYLE OYNUYORLARSA, BİLİN Kİ GİTME ZAMANIDIR”

 

 

Babacan, Seçim sistemiyle ilgili şu açıklamayı yaptı; “Mevcut seçim yasalarıyla artık bir daha iktidara gelemeyeceklerini görüyorlar. Seçim barajı, ittifak, siyasi partilere verilen destek ile ilgili yapılmak istenen düzenlemeler DEVA Partisi’nin engellenmesine dönük projelerdir. Sorun şu ki bizi ölçemiyorlar. Bakıyorlar geniş bir kitleden sıcak bir bakış var, bunun ne kadarı oyana dönüşecek, bu ölçemiyorlar. Bu nedenle ‘oyunun kurallarını değiştirelim de öyle kazanalım’ diyorlar ama beyhude. Hangi iktidar olursa olsun, artık seçim kurallarıyla oynamaya başladıysa bilin ki gitme zamanı gelmiştir. İstedikleri kadar zihni sinir projeleri hazırlasınlar, gülüp geçeceğiz. Demokrasimizi en yüksek seviyeye taşıyacağız.”

 

ABDULLAH GÜL’ÜN KATKILARI OLDU

 

Partimizin kuruluş aşamasında Abdullah Gül’ün fikri katkıları ve açık destekleri oldu. Kurulduktan sonra kendi karar mekanizmalarını oluşturdu, kendi yapılarını oluşturdu. Gül ile partimiz kurulduktan sonra 2 kez ailecek bir araya geldik. Hem ittifak hem de Cumhurbaşkanlığı adaylıkları gündemimizde yoktur.”

 

DAVUL ZURNALI FOLKLOR EKİBİ KARŞILADI

 

 

Ali Babacan daha sonra Bağlar İlçe 1. Olağan Kongresi için gittiği salon önünde davul zurnalı folklor ekibi ve kalabalık partili grup tarafından karşılandı. Folklor ekibini bir süre izleyen Babacan ve eşi daha kongre salonuna geçti.

 

“İNSANLARIN ANADİLİYLE KAVGA EDEMEZSİNİZ”

 

 

Buradaki konuşmasında Kürt sorununa vurgu yapan Babacan, İçişleri Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddetle mücadele için geliştirdiği KADES uygulamasında Kürtçe’nin olmamasını eleştirdi. Babacan, “Bu uygulamada Türkçe dışında tam 5 tane dil var. Fransızca bile var, hepsi olsun, güzel, zararı yok, faydası var. Ama bu ülkede en çok konuşulan ikinci dil Kürtçe yok. Böyle bir ayrımcılık yapılabilir mi? Bu işin ucunda yaşam var, kadınların canı var. Şiddete uğrayan kadının konuştuğu dille kavga edilir mi? Kadına yönelik şiddetle mücadele gerçek bir ölüm kalım savaşıdır ve hafife alınamaz, ayrımcılık yapılamaz” dedi.

 

“KADES’TE YASAK, ERDOĞAN’A SEVGİ GÖSTERİSİ OLUNCA KÜRTÇE KONUŞABİLİRSİNİZ”

 

 

Diyarbakır’da AK Parti Teşkilatı’nın üzerinde Kürtçe ve Türkçe “Seni seviyoruz Erdoğan” yazan pankartların asılmasına da dikkat çeken Babacan, Türkiye’de ayrımcılık yapıldığını ifade etti. Babacan, “Kadın Destek Uygulaması’nda (KADES) Türkçe dışında tam beş dil var ama bu ülkede en çok konuşulan ikinci dil yok. Konu kadına şiddete gelince neden Kürtçe ‘bilinmeyen bir dil’ oluyor? Şiddete uğrayan kadının konuştuğu dille kavga edilir mi? Sokak ortasında kendi kendilerine ilan-ı aşk ediyorlar, sağa sola ‘Erdoğan’ı seviyorum’ yazıyorlar. Diyarbakır Surlarına da Kürtçesini yazdırdılar. Kürtçe, bu milletin parasıyla taraflı cumhurbaşkanına sevgi göstermeye gelince akıllarına geliyor ama konu kadına şiddetse bilinmeyen dil oluyor. Beş ay önce ‘Kürtçe öğretmen atanmıyor’ demiştim, sesimizi duymuşlar. Yüzde 200’lük artışla 1’den 3’e çıktı. Koskoca Türkiye’de üç Kürtçe öğretmeni var. Komik olmayın. İnsanların anadiliyle kavga edip, kimliklerini yok sayamazsınız” ifadelerini kullandı.

 

CEYLAN ÖNKOL DAVASI

 

Konuşmasında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Şenlik Köyü’nde 28 Eylül 2009 tarihinde koyun otlatmak için çıktığı evinden 200 metre uzaklıkta patlayıcı bir cisim nedeniyle hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol davasını hatırlatarak, “Beş ay önce Diyarbakır’a geldiğimde, gözleriyle hafızalarımıza kazınan Ceylan Önkol’dan bahsetmiştim. İdare Mahkemesi, Ceylan’ın ölümünde bakanlığı yüzde 90 kusurlu buldu. Kusurun yüzde 10’unu da evinden ot toplamaya çıkmış, Diyarbakırlı yoksul bir kızımızın üzerine bıraktılar. Peki o yüzde 90 kusur var da onun sorumlusu açıklandı mı? Kusur var ama suçlu yok. Daha da acısı Ceylan’ın ailesinin on iki sene boyunca adliyelerde mücadele etmesiydi. Bu mudur adalet? On iki sene sürüncemede bırakılır mı? İlla hatırlatmamız mı gerekiyor?” diye konuştu.

 

ERDOĞAN VE BAHÇELİ’YE: GELİN BAĞLAR’DAKİ YOKSULLUĞU GÖRÜN

 

 

“Seçim kurallarıyla oynamaya başladıysa gitme zamanı gelmiştir” diyen Babacan, hükümetin açıkladığı reform paketlerini de eleştirdi. Konuşmasını yaptığı ilçenin kentin en yoksul yeri olduğunu vurgulayan Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye, “Oturduğunuz Saraylarda hayal aleminde yaşıyorsanız, gelin bu sokaklarda gerçekleri, yoksulluğu ve yarattığınız eseri görün” çağrısı yaptı.

 

KAYYUMLAR VE İTHAL BÜROKRATLAR TARTIŞMASI

 

Babacan, konuşmasında kayyumlara karşı olduklarını ifade ederken, “Halkın iradesine saygı gösterin” diye konuştu. Babacan, kayyumlarla birlikte Diyarbakır’da ithal daire başkanlarının kent halkını rahatsız ettiğini vurgulayarak, “Liyakatli kişileri göreve getirin. Kamu ihalelerini 3-5 kişinin zenginleşmesine alet etmeyin” diye konuştu.

 

“DİYARBAKIR’A GELİNCE BAŞKA, DÖNÜNCE BAŞKA KONUŞANLARDAN DEĞİLİZ”

 

Babacan; “Biz Diyarbakır’a gelince başka, Diyarbakır’dan dönünce başka konuşanlardan değiliz. Şöyle bir görünüp gidenlerden değiliz. Bizim özümüz, sözümüz bir. Ülkemizin her bir yanında başımız dik yürüyoruz. Erdoğan ‘ne Kürt sorunu ya’ dedi. Biliyoruz ki, iktidar ortakları halktan kopuk, ayrımcı, baskıcı, hukuksuz uygulamalarıyla ülkemizdeki her sorunu tek tek diriltti” şeklinde konuştu.

 

“ŞİMDİYE KADARKİ ‘REFORMLARLA’ KURUMLARI ÇÖKERTTİLER”

 

 

Ekonomik reform paketi hakkında; “Ekonomik reform paketinde, çözmeleri gereken asıl sorunları ıskalıyorlar. Görmezden geliyorlar, sorunları inkâr ediyorlar. Konuşurken de iktidara sanki daha dün gelmiş gibi konuşuyorlar. Sayın Erdoğan’a göre korona dönemini başarıyla atlatmışız, bunu da partili cumhurbaşkanlığı sistemine borçluymuşuz. Sayın Erdoğan; ekonomide, salgın yokken de salgın döneminde de başarısızsınız. Türkiye daha salgın yokken yüzde 1 büyüdü. Bu başarısızlığınızın sebebi de o çok övündüğünüz taraflı cumhurbaşkanlığı sisteminiz ve zihniyetiniz. Şimdiye kadar yaptıkları ‘reformlarla’; adil rekabet yerini müdahaleye, fırsat eşitliği yerini kayırmacılığa, verimlilik yerini ranta bıraktı.Kurumlarımız çökertildi, yerine tek bir kişinin keyfi konuldu” açıklamasında bulundu.

 

“İCRAATİNİZİ GÖSTERİN; VARLIK FONU’NU KAPATIN, LİYAKATİ ESAS ALIN”

 

Atamalarda liyakate önem verilmesi gerektiğini belirten Babacan; “Ekonomi paketi için eski defterleri karıştırmışlar, 2015 öncesinde ne yapılmış diye bakmışlar. Son bir yıldır söylediklerimizi de satır satır okumuşlar. Kopya çekmişler. Ama sizden yazılı kitabe, dikit bekleyen yok. İcraatınızı gösterin.Reform diye sayfalarca doküman hazırlayacağınıza, kapatsanıza şu Varlık Fonu’nu. Liyakatli kişileri göreve getirin. Kamu ihalelerini 3-5 kişinin zenginleşmesine alet etmeyin” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAFA YILDA 275 LİRA DESTEK VERMEKLE ÖVÜNÜYORLAR”

 

 

Esnafın sorunlarıyla ilgili konuşan Babacan; “850 bin esnafa vergi muafiyeti getireceğiz diyorlar. Reformda en büyük manşet bu. Baktık 850 bin esnaf kim ve ne kadar vergi ödüyorlar diye. Basit usulde defter tutan esnafımız. Onlardan bütçedeki toplam vergi tahsilatı 234 milyon. Almayacağız dedikleri vergi yılda 275 lira. Yani esnaf başına 275 liralık katkı vermekle övünüyorlar.En az yüz esnafımıza ‘gözünüz aydın’ dedim, hepsi güldü. ‘Bunlar ne yaptıklarını bilmiyor, bizden haberleri yok’ diyor.”

 

ÜLSEN: “KAPISI ÇALINMAMIŞ BİR HANE BIRAKMAYACAĞIZ”

 

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen yaptığı açıklamada; “Diyarbakır teşkilatı için görevi devraldığımız 30 Haziran 2020 tarihinden bu yana geçen zamanda pandemi koşullarına ve ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen sabırla ve inançla yolumuza devam ediyoruz. Bu yolun bir başka durağı olan Bağlar ilçe kongremizi de bugün aynı coşku içerisinde yapıp teşkilat çalışmalarımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. İl kongresinde  verdiğimiz sözü yere düşürmemek adına bu süreçte teşkilat çalışmalarımıza paralel olarak saha çalışmalarındaki yoğunluğumuzu da artırarak, Diyarbakıra ilişkin hiçbir meseleye duyarsız kalmadan, özveriyle sokaklara inip cadde cadde, sokak sokak, ev ev çalışmalarımıza başladık. Konuşulmadık bir insan, kapısı çalınmadık bir hane, çorbasına tuz olunmadık bir ev bırakmamaya yönelik sözümün hakkını verme telaşı, il ve ilçe teşkilatlarımızın nişanesi olmuş durumda. İl ve ilçe teşkilatlarımızın azmi ve bize gönül verenlerin heyecanıyla bu meşakkatli yolun aksi sedasının eşliğinde DEVA’nın varlığı artık tüm şehirde ve bölgede belirgin bir şekilde hissedilmektedir. İnkar etseler de görmezden gelseler de yeni ve diri bir hikaye yazılıyor. Bizi birbirimize bağlayan ve sorumlusu olduğumuz tarihin izini sürmemizi sağlayan, kanıksatılmaya ve hakim kılınmaya çalışılan hayat tasavvurlarının aksine herkesin, hepimizin hayal ettiği ve umuduna isimler koyduğu bir hikaye bu” şeklinde konuştu.

 

BAĞLAR BAŞKANI: “AİLEMİZ YAŞADIĞIMIZ TOPLUMUN TA KENDİSİDİR”

 

 

DEVA Partisi Bağlar İlçe Teşkilat Başkanlığına seçilen Celal Demirtaş, kongrede şu açıklamayı yaptı; “Siyaset kanallarının tıkandığı, Siyasi dilin artık rahatsız edici bir noktaya geldiği hukuk, yargı, ekonomi ve Kürt Sorunu’nun çıkılmaz bir hal aldığı bu süreçte yenilikçi, çoğulcu, katılımcı ve şeffaf bir anlayışın temeli olan DEVA çatısı altında bizleri bir araya getiren Genel Başkanımız Ali Babacan’a şahsım ve teşkilatım adına çok teşekkür ediyorum. Her taşını, sokağını tek tek bildiğim Bağlar ilçemizin ve Diyarbakır’ımızın değerli vatandaşları, biz aileyi anne, baba ve kardeşlerden ibaret biliyorduk. Ben Bağlar İlçesi Şeyh Şamil Mahalle Muhtarlığı yaptığım dönemde gördüklerim ve yaşadıklarımdan sonra meğer bizim ailemiz sadece evde bulunan bireyler değildir. Bizim ailemiz mahallemizdir. Bizim ailemiz şehrimizdir. Bizim ailemiz bir bütün olarak toplumun ta kendisidir. Nasıl ki farklılıklarımız ülkemizin zenginliği ise paylaşımlarımız da bizim zenginliğimiz ve güzelliğimizdir. Köyden kente yoğun göçün yaşandığı 1990’lı yıllarda ilimizde en çok etkilenen ilçelerin başında Bağlar ilçemiz gelmektedir. Yaşanan yoğun göçün getirdiği çarpık kentleşme beraberinde ekonomik sorunları getirmiştir. Her yıl yaz aylarında kentimizde olduğu gibi ilçemiz Bağlar’da binlerce işçi göçü vermektedir. Mevsimlik işçi olarak ülkemizin farklı yerlerine akın eden vatandaşlarımız çok zor şartlar altında çalışmaktadırlar. Bizler hayata geçireceğimiz kentsel dönüşüm projelerimizle birlikte ekonomide güven ve istikrar ortamını tesis ederek yatırımların ve büyümenin artırılmasıyla iş gücü piyasası reformlarını ve çok yönlü aktif işgücü politikalarını hayata geçirerek bu göçün önüne geçmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Tüm özgürlüklerin garanti altına alındığı bir Türkiye hayali ile 1. Bağlar İlçe Kongremizin hayırlı olmasını Allah’tan niyaz eder hepinize şahsım ve teşkilatım adına sonsuz teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 

BAĞLAR YÖNETİM KURULU LİSTESİ BELLİ OLDU

 

 

DESOB, ESNAF ZİYARETİ, KAYAPINAR TEŞKİLAT BİNASI AÇILIŞI

 

 

Babacan, kongre sonrası Bağlar Sağlık Ocağı Semti’nde esnaf ve vatandaş ziyareti yaptıktan sonra 60 bini aşkın üyesi bulunan kentin en örgütlü STK’sı olan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu’nu ziyaret etti ve DEVA Partisi Kayapınar İlçe Teşkilatı açılışını gerçekleştirdi.

 

HABER: SEYFETTİN EKEN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.