Dolar 32,3114
Euro 34,6841
Altın 2.409,90
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Aşağı Karakuyu Köyünün Yıkımına Başlandı

Diyarbakır’ın Merkez Kayapınar İlçesi Fırat Mahallesinde bulunan Aşağı Karakuyu Köyünde yerinde dönüşüm çalışmaları başladı.

Aşağı Karakuyu Köyünün Yıkımına Başlandı
REKLAM ALANI
5 Ocak 2022 18:14
2.502

Diyarbakır’da, fiyatları 2 milyon lira civarında olan daireler arasında kalan 96 gecekondunun yıkımına başlandı.

 

ARA REKLAM ALANI

Yerinde dönüşüm çalışmalarına katılan ve yapılan yıkım çalışmalarını inceledikten sonra Mimarlar Odası Şubesi tarafından önceki gün yapılan açıklamada, ‘Valinin gücü gecekonduda oturana yetiyor’ sözlerine tepki gösteren Vali Münir Karaloğlu, “Valinin gücü gecekonduda oturana yetiyor’ demek ne demek hem kaçak yapıyla mücadele edilmiyor diyeceksin hem de kaçak yapıyla mücadele eden valiye senin gücün gecekonduda oturana yetiyor diyeceksin. Biz gücümüzü vatandaşa kullanmayız. Ama gücümüzü fitneci bozguncu ya kullanırız” dedi.

 

Diyarbakır’ın Merkez Kayapınar İlçesi Fırat Mahallesinde bulunan Aşağı Karakuyu Köyünde kentsel dönüş çalışmaları için ilk kepçe vuruldu.

 

 

İlçeye bağlı Fırat Mahallesi Aşağı Karakuyu mevkiinde yaklaşık 52 bin metrekare alan üzerinde,  nüfus 450 kişi, toplam 96 yapı var. Bu yapılar 86 hane ve 10 ahır bulunurken, alan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 19 bin metrekaresi konut alanı, diğer 33 metresi ise yol ve yeşil alan oluşturması için yıkım çalışmalarına başlandı.

 

 

Yıkım çalışmaları öncesi Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu beraberindeki kaymakamlar, büyükşehir belediyesinden bazı daire başkanları, AK Parti MKYK üyesi Alaattin Parlak, AK Parti il yönetiminden bazı üyeler, AK Parti Kayapınar İlçe Başkanı Uğur Delidere ve kamu kurum müdürleri ile birlikte incelemede bulundu.

 

Vali Karaloğlu ve beraberindekiler, yıkım çalışmaları öncesi bölgede bulunan vatandaşları ziyaret ederek, vatandaşlar tarafından kendisine ikram edilen ekmekten alıp kaymakamlara ve kamu kurum müdürlerine ikram etti. Kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yıkımı yapılacak yapıların yıkımını bir süre izleyen Vali Karaloğlu daha sonra açıklamalarda bulundu.

 

 

“DİYARBAKIR’DA YAŞAYAN HER VATANDAŞIMIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR”

 

Burada bulunan vatandaşlarla birlikte çok mutlu bir gün yaşadıklarını belirten Vali Karaloğlu, “Hepimizin çok mutlu olduğu bir günü yaşıyoruz. Vatandaşımızla el ele, gönül gönüle bir kentsel dönüşüm faaliyetini hep birlikte başlatıyoruz, ilk yıkım faaliyetini sizlerin eşliğinde başlamış olduk. Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığımızla beraber şu anda Diyarbakır’ımızın farklı mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Kayapınar Fırat Mahallesi aşağı Karakuyu mevki ve bu bölge ben Diyarbakır’a geldiğim günden bu yana her gün, sadece burada oturanlar değil, bu çevredeki sitelerde oturan vatandaşlarımız da sürekli şikayet aldığımız hem oturanlar rahatsızdı. Niye burada ahırlar vardı? Şehrin göbeğinde ahırlar vardı, onlar koku yapıyordu, sinek üretiyordu. Buradaki vatandaşlarımız da çok rahatsızdı. Çünkü burada insani koşullar çok kötüydü ve herkes insani koşulları daha iyi, yaşam koşulları, iyileştirilmiş bölgelerde yaşama hakkı var. Biz öyle görüyoruz. Diyarbakır’da yaşayan her vatandaşımız bizim için değerlidir, kıymetlidir. Diyarbakır Büyükşehir belediyemiz, Kayapınar ilçe belediyemiz ve çevre şehircilik bakanlığımız milli emlak genel müdürlüğümüzün de desteğiyle burada yerinde bir dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlarımız bir yere gitmiyor. Yine vatandaşlarımız bu bölgede kalacaklar. Yapılacak yeni konutlarında oturacaklar ama bölgede 52 dönüm arazinin 25 dönümü yeşil alan park olacak. Sadece 19 dönümünde konut üretilmiş olacak. Kayapınar’a yakışır. Diyarbakır’a yakışır çok güzel bir yeni mahallemiz inşallah bu 52 dönüm üzerine kurulmuş olacak” dedi.

 

 

“BİZ GÜCÜMÜZÜ VATANDAŞA KULLANMAYIZ, AMA GÜCÜMÜZÜ FİTNECİ BOZGUNCU YA KULLANIRIZ”

 

‘Diyarbakır sahipsiz değildir’ diyen Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesine önceki gün çağrıda bulunan ve yapılan çağrısını yenileyen Vali Karaloğlu, “Cumartesi günü Ben u sen Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm faaliyetlerimizde bir konuya değinmişti biliyorsunuz son dönemde Diyarbakır’da birileri ortaya çıkıp, ‘Diyarbakır sahipsiz değildir, Diyarbakır’da kaçak yapılaşma var, suç duyurusunda bulunuyoruz’ dediler. Bu kentin en kıymetli bölgesi,  Kırklar Dağı’nı imara açan ranta açan ve daha sonra yıkmak zorunda kaldığımız rezidanslar dolayısıyla şu anda, bu kentin Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, milletin parası olan 100 milyon tazminat ödemek zorunda kalacak. Eğer bu kente sahip çıkmak istiyorsanız ortaya çıkın deyin ki bu kentin 100 milyon lirasını Heba edenler bunu ceplerinden ödesin çıkın, bunu konuşun dedim. Yaptığım bu çağrının ardından Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi bu kez kentsel dönüşümle ilgili açıklamada bulunmuş, ‘valinin gücü gecekonduda oturanlara yetiyor’  Devlet, Valiler, kaymakamlar, devlet görevlileri vatandaşına karşı güç kullanmaz. Biz vatandaşımıza karşı güç kullanmayız. Biz vatandaşın hizmetkârıyız  ‘xebatkarız biz xebatkar’ Biz vatandaşla anlaşarak kentsel dönüşüm yapıyoruz. Bakın burada oturan vatandaşların hepsi burada muhtarımız burada herhangi bir vatandaşın şikayeti var mı? Muhtarı herkes memnun mu, herkes mutlu mu? O zaman sizin derdiniz ne? ‘Valinin gücü gecekonduda oturana yetiyor’ demek ne demek hem kaçak yapıyla mücadele edilmiyor diyeceksin hem de kaçak yapıyla mücadele eden valiye senin gücün gecekonduda oturan a yetiyor diyeceksin. Biz gücümüzü vatandaşa kullanmayız. Ama gücümüzü fitneci bozguncu ya kullanırız. Kimse kusura bakmasın. Bu milletin huzurunu bozmak isteyene gücümüzü kullanırız ama vatandaşa hizmet ederiz. Biz hizmetkârız” diye konuştu.

 

 

“KENTE SAHİP ÇIKMAK VATANDAŞA ZULMETMEK DEĞİLDİR”

 

Peyas mahallesinde burası gibi çarpık yapılaşma olduğunu aktaran Vali Karaloğlu, “Gecekondular işgaller yıllardır çözülemeyen bir bölge. Biz yine büyükşehir belediyemiz. Kayapınar belediyemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile oturduk muhtarımızla, vatandaşımızla yine yerinde dönüşüm yapmak üzere anlaştık. Bu kentin sahip olduğunu iddia edenler var ya bu TMMOB’a bağlı şehir plancıları odası hemen koştular, mahkemeye gittiler, dava açtılar ve muhtarla vatandaş da anlaşarak yaptığımız imar değişikliğini iptal ettiler. Kente sahip çıkmak vatandaşa zulmetmek değildir. Kente sahip çıkmak vatandaşın problemini çözmek vatandaşa hizmet etmektir. Beyefendiler kendileri tabi sitelerde güzel konutlarında rezidansları nda oturuyorlar ama Karakuyu da Peyas’ta oturan çarpık yapılar da oturan vatandaşlar da orada yaşamlarına devam etsinler istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz. Biz gücümüzün yettiği her noktada Diyarbakır halkının layık olduğu şehirleşmeyi gerçekleştireceğiz. Diyarbakır’ın geleceği parlak, Diyarbakır’ın geleceği bugünden iyi olacak. Bize güvenin size hizmet edenlere güvenin” şeklinde konuştu.

 

 

Yapılan konuşmaların ardından Vali Karaloğlu ve beraberindekiler bölgeden ayrılırken, yıkım çalışmaları devam edildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.