Antika Gereçlerden Tespih Üretiyor
DİYARBAKIR’da, 8 yıl önce Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra açtığı dükkanda damla kehribar tespihleri satan Ramazan Deniz (33), ustalığını da öğrendiği mesleğinde antika değeri taşıyan katalin saplı çatal bıçak setleri, pul, zar, domino taşı ve radyo dış kaplamaları gibi malzemelerden de tespih üretti.
(HABER: SEYFETTİN EKEN)
Ürünlere yurt içi ve yurt dışından ilgi olduğunu belirten Deniz, “Bazı müşterilerimiz kendi ürünlerini getirip tespih yaptırıyorlar. Antika özelliği olduğundan insanlar ilgi gösteriyor. Çünkü en kötüsü 100 yıllık” dedi.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olan Ramazan Deniz, atanamayınca 2015 yılında tarihi Sur ilçesinde küçük bir dükkan açıp, damla kehribar tespihleri satmaya başladı. Deniz, işin ustalığını da öğrenip, dükkanın bir kısmını atölyeye çevirdi. Torna makinesinde damla kehribarın yanı sıra antika değeri taşıyan katalinden üretilen zar, tavla pulları, domino taşları ile çatal bıçak saplarından tespih üreten Deniz, tespihlere halkın ilgi gösterdiğini belirterek, “Tespih serüveni bende 8 yıl önce başladı. İlk başlarda sadece satışıyla ilgileniyordum. Sonra heves ederek kendiliğimden bunun ustalığını öğrenmeye çalıştım. Zamanla bu iş hoşuma gitmeye başladı ve kazancı da benim için tatminkardı. İlk başta damla kehribarla başladım. Sonra farklı malzemelerden ve antika özelliği olan malzemelerden de tespih yapıldığını gördüm. Bunlarla ilgili de çalışmaya başladım. Almanya, Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve Amerika’da kullanılan bazı malzemelerde bulunan katalinden tespih yapıldığını gördüm, hoşuma gitti. Denediğimde farklı farklı renklerden ürünler çıktı. Kehribarda bu kadar renk yok. Ayrıca insanların ilgisini de çektiğini gördüm. Çünkü renk olarak farklı farklı malzemeler ve antika özelliği olduğu için, insanlar bu ürünlere ilgi gösteriyor. Bunlardan tespihler çıkıyor. Bunlardan bazen yüzük taşları da yapabiliyoruz. Tespih olabilecek kimi katalin malzemeleri kendim bulup alıyorum ve bunları tespihe dönüştürüyorum. Antika özelliği de olduğu için insanlar bu ürünlere ilgi gösteriyor. Çünkü en kötüsü 100 yıllıktır” dedi.
‘BİRÇOK ÜRÜNDEN TESPİH YAPABİLİYORUZ’
Birçok üründen tespih yapabildiğini ifade eden Deniz, “Katalin kaldıkça, zamanla rengini alıyor. Normalde katalinli ürünlerin üretimi Almanya’da daha fazlaydı. 2’nci Dünya Savaşı’nda fabrikalar bombalandıktan sonra bunun üretimi bir daha yapılmıyor. Bunun yeni ürününü yapıyorlar, ancak bu kıvamda olmuyor. Katalin malzeme dışında bir de tespih yaptığımız farklı ürünler de var. Mesela alma-sıkma dediğimiz ürünün, farklı farklı koku ve renkleri oluyor. Zarlardan da bu şekilde şeffaf bir tespih yapabiliyorum. Farklı farklı objelerden tespih yapabiliyorum. Örneğin domino taşı, çatal bıçak sapı, tavla pulları, poker kasası, kapı kulpları, yani zamanında kullanılan birçok farklı ürünler. Aklınıza gelecek, katalin kaplı ve diğer birçok objeden tespih yapabiliyoruz. Diyarbakır medeniyetler şehridir. Sur ilçesi turistlerin yoğun uğrak yeridir. Diyarbakır’ın fethinde bulunmuş Hazreti Süleyman ve 27 Sahabenin meftun bulunduğu yer. Ondan dolayı da insanlar buraya geliyor. Merak ediyorlar ve bize tespih yaptırıyorlar. Kimileri de hazır ürün alıyor. Bazı müşterilerimiz de antika özelliği taşıyan kendi ürünlerini getirip bize burada tespih yaptırıyorlar” diye konuştu.