Dolar 32,5327
Euro 34,9291
Altın 2.444,49
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C

Ambar Çayındaki ‘Gre Fılla’, Hasankeyf Gibi Taşınacak

Ambar Çayındaki ‘Gre Fılla’, Hasankeyf Gibi Taşınacak
REKLAM ALANI
19 Eylül 2022 17:06
1.368

Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi’ndeki, kurtarma kazılarında milattan önce 7 binli yıllara ait eserlerin ortaya çıkarıldığı, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile aynı döneme ait izler taşıyan yaklaşık 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü, Ambar Barajı’nın suları altında kalacak.

 

ARA REKLAM ALANI

İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, geçen hafta Gre Fılla’nın taşınması ile ilgili bakanlıktan onayın geldiğini ve höyüğün taşınacağı yer ile ilgili arayış içinde olduklarını aktardı.

 

(Sedat IRMAK – ÖZEL HABER)

 

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi Ambar Çay’ı bitişiğinde bulunan 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü’nde 2018 yılında başlatılan kurtarma kazılarında binlerce eser gün yüzüne çıkarılırken, milattan önce 7 binli yıllara ait olduğu tespit edilen eserler Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Çanak Çömleksiz neolitik dönemin izlerini taşıyan höyük, geçen yıl su tutmaya başlayan Ambar Barajı altında kalacağı belirtildi.

 

Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe ile benzer özellikleri bulunan ve aynı döneme ait izleri taşıyan höyüğün korunması için Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce çalışma başlatılırken, Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların Ilısu Barajı’nın altında kalmaması için yapılan ve özel platformlarla gerçekleştirilen taşımaya benzer planlama yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderildi. 1 hafta önce yazıya onay gelince, höyüğün taşınacağı arazi ile ilgili yer arayışına geçildi.

 

 

“’NEDEN TAŞINMIYOR?’ GİBİ YANLIŞ BİLGİLER DOLAŞIYOR”

 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, yapılacak olan taşınmada höyüğün olduğu gibi korunacağını ifade ederek, “Taşınması için yaklaşık bir ay önce yazı yazdık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçen hafta onay geldi. Taşınmasını yapacaklar. Sosyal medyada ‘Neden taşınmıyor?’ gibi yanlış bilgiler dolaşıyor. Biz Hazine’ye ait yer arıyoruz. Yapılacak olan görüşmelerin ardından höyük olduğu gibi teknik bir ekip tarafından taşınacak. Aynı orada gördüğümüz resmi, taşındığı yerde göreceğiz” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.