Dolar 32,4507
Euro 34,7784
Altın 2.428,32
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

AK Partili Ocak, 2024’te Diyarbakır’a Yapılacak Yatırımları Açıkladı

AK Partili Ocak, 2024’te Diyarbakır’a Yapılacak Yatırımları Açıkladı
REKLAM ALANI
29 Şubat 2024 14:17
215

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı, son gelişmeler hakkında bir açıklama yaptı.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Parti İl Başkanı Raşit Ocak ve yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır’daki basın mensuplarıyla bir araya gelmek üzere bir otelin konferans salonunda buluştular.

Ayrıca, depremzedelerin yeni hayatlara kavuşması sevindiricidir. 6 Şubat depremlerinin ardından, TOKİ ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan konutlar ve köy evlerinin hak sahiplerine teslim edilmesi işlemleri tamamlanmıştır. Diyarbakır’da depremler sonucunda yaşanan kayıpların acısı hâlâ tazedir ve önemli bir yıkım yaşanmıştır. Ancak, acil müdahalelerle enkazların kaldırılması ve vatandaşlara yapılan kira yardımları gibi adımlarla hızla iyileşme süreci başlatılmıştır.

Özellikle, turizm ve altyapı alanlarında yapılan yatırımlar kentin kalkınması ve refahının artması açısından son derece önemlidir. Kentimizde gerçekleştirilen altyapı ve turizm yatırımlarıyla, Diyarbakır’ın tarihî ve kültürel zenginliklerinin daha geniş kitlelere ulaşması hedeflenmektedir. Bununla birlikte, sağlık ve gençlik alanında yapılan çalışmalar da kentin geleceği için büyük önem taşımaktadır.

DSİ tarafından gerçekleştirilen sulama ve altyapı projeleri de kentimizin su ve tarım alanlarının verimliliğini artırmaya yöneliktir. Bu projelerin tamamlanmasıyla, Diyarbakır’ın su ve tarım alanlarında yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi hedeflenmektedir.

Tüm bu çalışmalarla birlikte, Diyarbakır’ın daha yaşanabilir bir şehir olması ve vatandaşlarımızın refahının artması amaçlanmaktadır. AK Parti olarak, kentin her alanında gelişimi desteklemeye ve halkımıza daha iyi bir gelecek sunmaya devam edeceğiz.

“6 ŞUBAT’TA ASRIN FELAKETİNİ YAŞADIK”

Ülkemizin 6 Şubat’ta asrın felaketini yaşadığını belirten Başkan Ocak; “Depremzede aileleri yeni yuvalarına kavuşturmanın mutluluğu yaşıyoruz. 6 Şubat depremlerini yaşayan Diyarbakır’da TOKİ ve çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı yapı işleri genel müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan konutlar ile köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor. 6 Şubat depremleri sonrası Diyarbakır’ımızda 438 vatandaş hayatını kaybetti, deprem anında 7 bina yıkıldı. Acil yıkılacak ve yıkık 103 bina enkazının tamamı kaldırıldı. Ağır hasarlı 5 bin 494 binanın yüzde 85’i yani 4 bin 227’sinin enkazı tamamen kaldırıldı. Diyarbakır’da ev sahibi ve kiracı 20 bin haneye bugüne kadar 795 milyon lirayı aşkın kira yardımı yapıldı. Kent merkezlerinde ve kırsalda olmak üzere toplam 988 konteynerde 3 bin 782 depremzede misafir ediliyor. Depremlerden sonra Diyarbakır’a 3 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı. Diyarbakır’da 14 bin 273 konut, 1.006 iş yeri, 583 ahır olmak üzere toplam 15 bin 862 hak sahibimiz bulunuyor. Bunlardan 1.374’ü il ve ilçe merkezlerinde, 49’u kırsalda olmak üzere toplam 1.423 konutun kuralarını çekip, hak sahiplerine anahtar teslimi yapılıyor. Evi depremde orta ve ağır hasar alan her bir vatandaşımıza yetecek sayıda konut projemiz bulunmaktadır. Hiç bir vatandaşımız bu konularda mağduriyet yaşamayacaktır. Devlet olarak şimdiye kadar ulaşamadığımız yardımda bulunmadığımız hiç bir depremzede vatandaşımız yoktur” dedi.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ’NİN YATIRIMLARI AÇIKLANDI

Diyarbakır Valiliği’nin yönetiminde kentte yapılan yatırımlarıyla ilgili olarak Başkan Ocak; “2023 yılında 27’si okul, 8’i diğer kamu yatırımı olmak üzere toplam 1.284.198.000 TL’lik yatırım tamamladı. 2024 yılında 51’i okul,  12’si diğer kamu yatırımı olmak üzere toplam değeri 3.977.986.000 TL’lik yatırımının gerçekleştirilmesi/yapımı devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız taraflından bize görev verilmesinin ardından oluşturduğumuz yönetim kurulu üyeleri arkadaşlarımız ile kentin her alanda gelişmesini sağlamak adına yoğun bir caba içerisine girdik. Herkes elinden gelen gayreti gösteriyor. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış kentimizi komşu ülkelerle hava yolu bağlantısını hayata geçirmek için son iki aydır gösterimiz yoğun caba meyvesini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı yardımcımız Cevdet Yılmaz ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Diyarbakır – Erbil uçak seferlerinin başlayacak olması kentte adeta bayram havası oluşturdu. Sadece Erbil seferleri değil hedefimiz Diyarbakır’dan Avrupa ülkeleri basta olmak üzere diğer Ortadoğu ile Asya ülkelerine bir hava köprüsü oluşturmak gayretindeyiz. Sadece havayolu değil karayolları ve Diyarbakır’a turistik amaçlı tren güzergâhının da hayata geçtiği müjdesini de vermek istiyorum. Ankara-Kayseri-Sivas-Malatya ve Diyarbakır’dan Kurtalan’a yeni turizm amaçlı ekspres tren seferleri bölge ekonomisine önemli katkısı olacaktır. Konforlu seferler Nisan ayında başlayacaktır. Gecen yıl bir milyon 253 bin turist rakamına kentimiz ulaşırken ve sayının bu 2024 yılı içerisinde 2 milyonu geçmesi hedeflenmekte. Bakanlık düzeyinde tur operatörlerinin kentte konaklamaları konusunda görüşmeler yapılıyor. Basta Zerzevan Kalesi olmak üzere diğer tüm tarihi ve turistik mekânların gözden geçirilerek varsa eksiklikleri giderilecek” ifadelerini kullandı.

“2. ŞEHİR HASTANESİ İÇİN YER TESPİTİ ÇALIŞMASI SÜRÜYOR”

Diyarbakır’ın sağlık alanındaki faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ocak; “Bin yataklı şehir hastanesi inşaatı devam ediyor. İkinci şehir hastanesi yer tespit çalışmasında. Bu yıl Dicle ve Hani Devlet Hastanesi temel atma töreni yapılacak. Eğil ve Lice hastanesi projesi yapılıyor. Çermik Hastanesi açılış hazırlığındadır. Merkezde sağlıklı hayat merkezi açılışa hazırlanıyoruz. Çermik Aile Sağlık Merkezi 112 Acil ve ilçe sağlık merkezi temel atması yapacağız. Bismil ve Silvan’da 2 bağımsız ağız diş merkezinin ihale ve inşaatı başlayacak” şeklinde konuştu.

TURİZM HEDEFLERİ AÇIKLANDI

Diyarbakır’ın son yıllarda huzur ve güven içerisinde sosyal, toplumsal ve kültürel alanda her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Başkan Ocak; “Bizim hedefimiz bir kadim şehir, bir tarih şehri, bir inanç, bir kültür şehri Diyarbakır’ımızı tüm boyutlarıyla turizme konu etmektir. Şu da bir gerçek ki öznesi turizm olan bir şehrin kalkınması takdir edilir ki çok hızlı olmaktadır. Bunun bir diğer anlamı da istihdamın artmasıdır. Geçen yıl Diyarbakır’daki turist sayımız küresel etkiler ve ilimizde içinde bulunduğu asrın felaketi depreme rağmen 1 milyon bandını aştı. Bu perspektifte baktığımız zaman bu yıl 2,5 milyon turist hedefimiz çok uzak değil.  Bütün turizm tesislerimizde doluluk oranlarımız çok iyi seviyelerde” dedi.

2024 YILI KARAYOLLARI YATIRIMLARI AÇIKLANDI

2024 yılında Diyarbakır-Ergani yolundaki KGM köprülü (lojistik) kavşağın tamamlanacağını söyleyen Başkan Ocak; “Ayrıca Diyarbakır-Bismil-Batman yolu, Bismil şehir geçişi dahil olmak üzere 15 km tamamlanacaktır. Oğlaklı mevkiinde yapımı devam eden toplam uzunluğu 25,90 km olan TOKİ konutları bağlantı yollarında 3,40 km’lik kesim tamamlanmış olup kalan kesimlerin yıl sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir. Diyarbakır-Mardin yolunda şehitlik kavşağı ile trt kavşağı arasında 16,40 km’lik kesimde 9,30 km’lik kesim tamamlanmış olup diğer kesimlerde çalışmalara devam edilecektir. Silvan Barajı rölekasyon yolları kapsamında kulp-hamzalı yolunda 16 km’lik kesimin tamamlanması hedeflenmektedir. Diyarbakır-Eğil yolunda kalan 11 km’lik kesimde (2,3 km’lik ziyaret yolu dâhil) çalışmalara başlanılacaktır. Diyarbakır-Silvan yolunda üniversite köprülü kavşağı ile hani ayrımına kadar olan kesimde 4 adet kavşak teşkil edilecektir” diye konuştu.

DSİ ALANINDAKİ PROJELERLE İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ

Devlet Su İşleri’nin kentte yaptığı yatırımlarla ilgili de bilgiler veren Başkan Ocak; “Ambar Barajı, Başlar Barajı, Kuruçay Barajı ve Pamukçay Barajı tamamlandı. Pamukçay Sulaması tamamlandı. Diyarbakır içme suyu isale hattı 2. kısım inşaatı devam ediyor. Diyarbakır – Bağlar TOKİ konutları içme suyu isle hattı inşaatı devam ediyor.(bu yıl bitirilmesi hedeflenmektedir). Silvan Barajı, Kıbrıs Barajı, Bulaklıdere Barajı ve Çermik- Kale Barajı inşaatı devam etmektedir. Kuruçay, Başlar ve Ambar sulamaları devam etmektedir. Kralkızı- Dicle Projesi sulama inşaatı çalışmaları devam etmektedir. Silvan tüneli inşaatı devam etmektedir. Kale Barajı sulaması ana iletim hattı tüneli inşaatı devam etmektedir. 24 taşkın koruma işimizden; 1 adet tamamlandı, 5 adet inşaatı devam ediyor, 5 adet ihalesi devam ediyor, 13 adet ise ihale edilecek” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.