Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Ad Ve Soyadı Değişikliğinde Son Fırsat!

Ad Ve Soyadı Değişikliğinde Son Fırsat!
REKLAM ALANI
23 Ağustos 2022 18:05
2.328

2017 yılından bu tarihe kadar 433 bin 488 kişinin isim ve soy isimlerini değiştirmek için başvurduğu açıklandı.

 

ARA REKLAM ALANI

En çok isim ve soyisim değişikliği yapılan il İstanbul olurken, Diyarbakır ise üçüncü sırada yer aldı.

 

2017 yılında yapılan düzenleme ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan isim ve soy isimleri il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla değiştirilebilmesine imkan tanınmıştı.

 

2019 yılında ise eklenen geçici madde ile belirlenen süre 3 yıl daha uzatıldı. Bunun yanı sıra eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı kabul görmüş isimlerin de mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı.

 

Bu gerekçeleri göstererek sıkıntı yaşayan birçok vatandaş, ad ve soyadlarını değiştirmek için başvuruda bulundu. Ortaya konan uygulama sayesinde 2017 yılından bu tarihe kadar 433 bin 488 kişinin isim ve soyisimlerini değiştirmek için başvurduğu açıklandı.

 

Bu vatandaşlar arasında şimdiye kadar 298 bin 670 kişi soyadını, 134 bin 818 kişi ise adını değiştirmiş durumda. Yapılan düzenleme ile en çok ‘Çoşkun, Uğuz, İşik, Çinar, Top, Kör, Aydin, Dalkıç, Turğut ve Kahriman’ soyadları değiştirildi.

 

DİYARBAKIR 3’ÜNCÜ

 

Diğer yandan en çok değiştirilen isimler olarak ‘Yunis, Memet, Rabiye, Hava, Esme, Ümüt, Sümeyya, Firdes, Perişan ve Sadet öne çıkıyor. En çok isim ve soyisim değişikliği yapılan il ise en kalabalık şehrimiz İstanbul oldu. İstanbul’u sırasıyla Ankara, Diyarbakır, Antalya, Adana ve Bursa takip ediyor.

 

SON BAŞVURU 24 ARALIK 2022

 

Oldukça rağbet gören bu uygulama artık e-Devlet üzerinden de yapılabilecek. Böylece ad ve soyadlarının düzeltilmelerine yönelik mahkemelerin iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçlerin de kısalması bekleniyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022’ye kadar e-Devlet aracılığıyla yapılabileceğini belirtiyor.

 

Değişiklik yapabilmeniz için mevcut isminiz ya da soyisminizde imla hatasından kaynaklı yazım yanlışı olması ya da toplum tarafından gülünç karşılanabilecek bir anlam olması gerektiğini hatırlatalım. Aksi taktirde yapacağınız başvurularınıza olumsuz yanıt verilecektir.

 

(Shiftdelete)

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.