“ÇOCUKLARIMIZ YAZ OKULU KURBANI OLMASIN”
Pandemi nedeniyle sağlıklı eğitim alamayan öğrencilerin bir yılı daha heba olup yitip gitmek üzere.
Yaz okullarının açılmama sebebini sorduğumuz Dicle Üniversitesi yetkilileri, hocaların izin ihtiyacından tutun, ders verme ihtiyacının olmamasına kadar bir çok nedeni öne sürerek inisiyatifin tamamen hocalara ait olduğuna işaret ettiler.
Ayrıca bazı yetkililer, öğrencilerin bir araya gelerek ilgili birimin dekanına giderek durumu bildirmelerini ve alacakları cevabın yüzde 95 olumlu olacağına işaret ettiler.
Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, bu sene açılacak olan yaz okulunda kredilerin kısıtlanmasından dolayı mezun olamayacağını ve bir senelerinin heba olacağını belirterek üniversite yönetimine bu mağduriyetin giderilmesi için çağrıda bulundu. Öğrencilerin bir çoğu ekonomik alt yapılarını bir yıl daha kaldırmayacağına işaret ederek yetkililerin merhametlerine kaldıklarını ifade etti.
Çok sayıda Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisinin bize gönderdiği mesajın içeriği şu şekilde; “Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yaz Okulu yönetmeliği 7 Haziran 2021 tarihinde değiştirildi. Değiştirilmeden önceki şekliyle 16 kredi alınabilir ve bu krediler hiç almadığımız derslerden de oluşabilirdi. Ancak yönetmelikte yapılan değişikle hem 16 kredi olan hakkımız 12 krediye çekildi hem de yapılan kısıtlama ile bir yılımız uzatıldı ve hiç bir şekilde yaz okulundan yararlanamıyoruz. 2020-2021 D.Ü İLAHİYAT FAKÜLTESİ YAZ OKULU BAŞVURU KILAVUZU’nun 4. Maddesine göre 4.MADDE İlahiyat Lisans ve İLİTAM’da alttan derslerin yaz okulunda alınabilmesi için bu derslerin dönem içerisinde alınmış ve devamının sağlanmış olması gerekir. (Mezun durumda olup en fazla üç dersi kalan öğrenciler, dönem içerisinde almamış olsa bile bu dersi/dersleri 12 kredilik limit dâhilinde olmak şartıyla yaz okulundan alabilecektir.) Yani 3 derslik kısıtlama ile öğrenciler mağdur edilmiş olup elindeki imkanlar alınmıştır. Çünkü bu 3 derslik kısıtlama yüzünden 8 kredisi kalan arkadaşlar bile yaz okulundan ders alamadılar. Şöyle ki 4 dersi olan bir arkadaş ve bu derslerin kredileri de iki kredi olursa 2+2+2+2 =8 kredi buna rağmen yaz okulundan ders alamıyor. Nedeni ise hiç almadığı ders sayısı 4 olduğu içindir. Dolayısıyla bu kısıtlama öğrencinin bir yılını uzatmasına sebep olmaktadır.. Bu durumda sadece İlitamda yaklaşık 130 kişi bulunmaktadır. Yaşanan bu pandemi sürecinde üniversitenin böyle bir kısıtlamaya gitmesi bizleri derinden üzmektedir. Haklı talebimiz bu kısıtlamanın bir an önce kaldırılıp öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesidir. Yaz okul kayıtları başlamış ve bitmek üzereyken böyle bir hak ihlalinin gerçekleşmesi son derece üzücü olmuştur. Lütfen bu konuda bize yardım edip 4. Maddenin esnetilmesi ya da tamamen kaldırılması yönünde senatonun karar vermesini istiyoruz.”
ÖZEL HABER: SEYFETTİN EKEN