“SANAYİCİLERİN İFLAS ETMEMESİ İÇİN ACİL ADIM ATILMALI”
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemiyle mücadele kapsamında açıkladığı 17 günlük Tam Kapanma tedbirlerine karşı sanayicilerin iflas etmemesi için alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.
Bir yıldır tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan pandeminin, istihdamın ana lokomotofi olan sanayiciler başta olmak üzere kentteki iş camiasını olumsuz yönde etkilediğini belirten Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan,17 günlük tam kapanma tedbirini, pandemiyi frenletme adına olumlu bulduklarını söyledi.
“TAM KAPANMAYI OLUMLU BULUYORUZ, ANCAK…”
Fidan, şunları söyledi; “İnsan sağlığı önceliklidir ve bu konuda atılacak her adımın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Diğer yandan pandemiyle mücadele ederken, alınan tedbirlerin yarattığı sorunları asgariye indirmek ve yaratacağı yeni sorunların önüne geçmek için de bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bilindiği üzere ülkemizde ilk vakanın resmi olarak açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden günümüze çeşitli dönemlerde belirli aralıklarla zorunlu mal ve hizmet alanları dışında kısmı kapanmalar uygulandı. Alınan tedbirlerin doğal sonucu olarak işletmeler, faaliyetlerini sınırlamak zorunda kaldı ve finans sorunları başladı. Hükümetimiz, bu sorunları çözmek amacıyla geçmişte kredi/borç erteleme, ek kredi imkânları, vergi borçlarının ötelenmesi, kısa çalışma ödeneği, kira desteği gibi desteklerle özel sektörü kısmi olsa da rahatlattı. 29 Nisan’dan itibaren uygulanacak 17 günlük tam kapanma kararı ile ticari yaşam bir kez daha durma noktasına gelecek ve ülke ekonomisi doğal olarak büyük bir daralmaya girecektir. Tam kapanma kara ile birlikte geçen yıldan bu yana zor süreçler yaşayan sanayicilerimiz, salgınla mücadelenin ekonomi ayağında kamusal desteklerin bir an evvel açıklanmasını beklemektedir.”
SANAYİCİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI
OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, sanayicilerin taleplerini şöyle sıraladı:
“1-Tam kapanma döneminde ‘Kapanma Desteği’ ekonomik paketi devreye sokulmalıdır.
2-Bu paket kapsamında şirketlere mali yardım ve kira yardımının yanı sıra yerel ekonomiye desteği içerecek bir mali destek verilmelidir.
3-Mali destek kapsamında tüm Vergi-SGK ödemeleri, bankalardaki kredi ve kredi kartı borçları, en az 3 ay faizsiz ötelenmesi ve ertelenmelidir.
4-KGF Destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanması
5-Mayıs ayı vadeli çek ve senetlerin 30 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmelidir.
6-213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. Maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi,
7-Düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânları sağlanmalıdır.”