Diyarbakır’da İş Dünyasıyla Bir Araya Gelen Ticaret Bakanı Bolat’tan Esnafa Müjde

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)’ya bağlı Gastronomi Merkezi’nde kentteki iş dünyasıyla gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, burada DTSO Başkanı Mehmet Kaya, OSB Başkanı Mustafa Fidan, AK Parti milletvekilleri M. Galip Ensarioğlu ve Suna Kepolu Ataman, AK Parti İl Başkanı Ömer İler, Vali Murat Zorluoğlu ile kentteki iş insanları ve esnaflar ile toplantı yaptı.
(HABER: SEYFETTİN EKEN)
Ticaret Bakanı Ömer Bolat , ticaret savaşlarının kızıştığı bir ortamda Türkiye’nin lojistik ve tedarik üssü olduğunu belirterek, “Bu yıl 4 ayı geride bıraktık. Ocak, Mart, Nisan aylarında geçen yılın üzerinde ihracat rakamlarını açıkladık. Yılın ilk 4 ayı itibariyle baktığımızda ihracatımızın 87 Milyar Dolara yükseldiğini gördük. Yüzde 3,9’luk bir artışımız var. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ve önümüzdeki aylara da ümitle bakıyoruz. İhracatımızdaki bu artış, geçen yılın rakamlarıyla baktığımızda daha yüksek. Geçen yıl ilk 4 ayda yüzde 2,4’lük bir artışımız vardı. Bu şu anlama geliyor; dış ticarette korumacılık rüzgarlarını hızla esmeye başladığı hatta fırtınaya dönüştüğü, ve özellikle ticaret savaşlarının hızla kızıştığı bir ortamda Türkiye her kriz ortamında olduğu gibi yine dünya ekonomisinde ve bölgesinde istikrarlı siyaseti ve güçlü ekonomisi kaliteli ve hızlı tedariki ile kaliteli üretimiyle dünyada, Avrasya coğrafyasının merkezinde çok önemli bir lojistik ve tedarik üssü olduğunu bir kez daha dünyadaki alıcılara, ithalatçılara hatırlatmaktayız” dedi.
‘5 ÜLKEYLE ÖNEMLİ FAALİYETLER YAPTIK’
3 hafta içerisinde 5 ülkeyle önemli faaliyetler yaptıklarını belirten Bolat, “Hatırlayalım 2020’de başlayan kovit salgını döneminde 2022 Şubat’ında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı döneminde yapılan tahıl anlaşması ile beraber 2023’te büyük deprem felaketleri geçirmemize rağmen yine güçlü üretimi ihracat yapımızla bu krizlere karşı güçlü ve dayanıklı konumumuzu göstermiştik. Şimdi de ticaret savaşlarının kızıştığı bir ortamda Türkiye yine kriz savar bir ülke konumunu krizlere karşı dayanıklı konumunu ve tedarik ve lojistik konusunda güvenilir bir üst olduğunu bir kez daha ithalatçılara alıcılara göstermiştir. Bundan ziyadesiyle memnunuz İnşallah önümüzdeki aylarda da mal ve hizmet ihracatındaki artış depomuzu devam ettireceğiz. Geçen yıl 377 milyar dolarla kapattığımız mal ve hizmet ihracat toplamını bu yıl en az 390 milyar dolar ki inşallah daha üstüne de çıkmaya hedefimiz var . Bunun için bütün ihracatçılarla birlikte Ticaret Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışıyoruz .Ticaret diplomasisi faaliyetlerimiz son 3 hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Suriye, İtalya’ya Libya 5 ülkeyle önemli faaliyetler yaptık. Fuarlara katıldık. Ticaret heyetleri düzenledik. İş forumları ve yuvarlak masa toplantıları, ikili görüşmelerle ihracatımızı hem mal hem hizmetlerde arttırmanın gayretleri içinde olduk. Ticaret Bakanlığımızın ihracat, mal ihracatı ve hizmet ihracatı çeşitleri bunun yanında Ex’in Bankın artan kredi imkânları bu yıl 52 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası yapacağız. Türkbank’ın geçen yıl faaliyete geçen Türk Bank’ın kredi plasman hacmini geçen yılki 12 milyar liradan 2025 yılı sonuna kadar 150 milyar liraya çıkaracağız. İGE’nin kefalet miktarını da bugünkü 106 milyar liradan İnşallah 150 milyar liranın üzerine çıkaracağız. Bu desteklerle birçok yeni uygulamalar başlattık. E-ihracat uygulamaları, E-Kolay İhracat Platformu, Kolay ihracat Platformu, ihracat Akademisi gibi çalışmalarımız, bunun yanında Hiser, Ürge gibi ihracatı teşvik programları, KTZ gibi değişik problemleriyle ihracatçılarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. ihracatçılara Normal Ticaret Kredi faaliyetlerinin Kredi plasmanlarının yarı maliyetinde Ex’in Bankı ve Reeskont kredileri sağlanıyor. Biz geldiğimizden bu yana 300 milyondan, günlük 4 milyar liraya çıkardık. Diyarbakır içinde önem taşıyor.5 sanayide sanayiye tekstil, giyim, mobilya ayakkabı ve deri gibi sanayilerde bu yıl ocaktan aralığa kadar kişi başına 2 bin 500 lira nakit istihdam desteği de ihracatçılarımıza verilecek. Bu şekilde ihracatı arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
‘DİYARBAKIR İTHALATI AZ, İHRACATI DAHA YÜKSEK OLAN BİR ŞEHRİMİZ’
Diyarbakır’da 2016’da başlayan terörle mücadele sonrasında ihracatın artığını belirten Bolat, “Diyarbakır’da 2016’dan başlayarak terörle mücadelenin başarıyla sağlanması Diyarbakır’ı tam bir huzur şehri, güzel şehir, kalkınmakta olan dinamik bir şehir havasını getirmiş. Hakikaten Güneydoğumuzun göz bebeği bir kalkınma ve gelişmeyi burada görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Yatırımlarda büyük bir artış var. Fabrikalarda büyük bir artış var. Hükümet olarak 22 yılda Diyarbakır’ımıza 766 Milyar Liralık devlet bütçesinden kamu yatırımı yapmış bulunuyoruz. Bunlardan ulaştırmada 60 Milyar Lira, tarım ve ormancılıkta 175 Milyar Lira, sanayi ve teknolojide 20 Milyar Lira, Enerjide 70 Milyar Lira, çalışma ve sosyal güvenlikteki teşviklerde 14 Milyar Lira, çevre ve şehircilikte 136 Milyar Lira, sosyal yardımlarda 203 Milyar Lira, eğitimde 49 Milyar Lira gibi kamu harcamaları yapılmış. Şehrimize bam başka bir gelişmişlik ve kalkınma konumuna yükseltilmiş. Bunu görmekten çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesine 385 hektarlık ilave bir alan kazandırıldı ve alt yapısı yapıldı. Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında 507 konut, 137 dükkan, 9 butik otelin inşası tamamlandı. Diyarbakır tarımıyla, sanayisiyle, turizmiyle, sağlık sektörüyle adeta parlayan bir yıldız konumuna geldi. Ve bundan sonra gelişmesi daha da hızlanacak. Geçen birkaç hafta önce temeli atılan Silvan Sulama Baraj ve Tünel inşaatının 5 yıl içinde tamamlanmasıyla Diyarbakır’ımızın tarımsal üretimi tam 3 katı artacaktır. Diyarbakır ihracat noktasında da gerçekten iyi bir performans gösteriyor. Faaliyet bazında ihracat rakamları tespit ediliyor. Geçen yıl Diyarbakır 331 Milyon Dolar Yüzde 7.5’luk artışla 331 Milyon Dolarlık ihracatla kapadı. Yüzde 7.5’luk bir azalış vardı. 331 Milyon Dolar ihracat vardı. Buna karşılık bu yıl, ilk çeyrekte Diyarbakır’ın ilk 4 ayda, Ocak- Nisan döneminde 110 Milyon Dolar ihracatı var. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6, 7’lik ihracat artışı başarıldı. Diyarbakır ithalatı az, ihracatı daha yüksek olan bir şehrimiz. Dış ticaret fazlası veriyor. Bu anlamda her bir dolarlık ithalatta karşılık Diyarbakır ekonomisi 2 dolar 61 sentlik ihracat başarmakta. İnşallah bu trend devam edecek” dedi.
‘LİSANSLI DEPOCULUKTA DA DİYARBAKIR OLDUKÇA İYİ BİR DURUMDA’
Diyarbakır’ın lisanslı depocukta iyi bir durumda olduğunu belirten Bolat, “Biz de Ticaret Bakanlığı olarak Diyarbakır için geçen yıl ihracat teşviki olarak 63 Milyon Lira destek sağladık. Bunun yanında 48 Milyon Dolar da ihracat kredisi ve ihracat sigortası desteği Diyarbakır2a sağladık. Bundan da memnuniyet duyuyoruz. Esnaflarımıza gelince Diyarbakır’da Bir Ticaret ve Sanayi Odası, bir Ticaret Borsası var. Ve 24 bin 142 Şirket Ticaret Odasına kayıtlı. Ticaret Borsasına da 374 üye kayıtlı. Bunun yanında Türkiye’mizde 3 bine yakın esnaf odası var. 2 Milyon 254 bin toplam esnafımız için de, Diyarbakır’da da esnaflarımızın sayısı aşağı yukarı 29 bin civarındadır. Ama valim bu rakamın biraz daha yüksek olduğunu düşünüyor. Hükümet olarak bu yıl Diyarbakır esnafımız için 447 Milyon Lira yüzde 50’ye faiz sübvasyonunu kredi desteği sağladık . Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız geçenlerde esnaflarımız için çok önemli müjdeler verdi. Esnaf başına yüzde 50 faiz indirimli kredi üst limiti 1 milyon liraya çıkarıldı. Ticari araç değiştirmek için de 2 buçuk milyon liraya çıkarıldı ve bunların geri ödeme süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı, taksit süresi de 3 aydan 6 aylık taksit ödemeleri şeklinde esnaflar lehine arttırıldı ve finans maliyeti de yüzde 25’e düşürüldü. Esnaflarımızın bu imkanlardan yararlanıp işlerini geliştirmeleri en büyük dileğimiz. Biz hükümet olarak 22 yıldan bu yana 600 milyar liraya yakın tam 4 milyon 400 bin esnafa defalarca kullandırılan finansman destekleri sağladık. Ve bu şekilde de esnaflarımızın işlerini büyütmeleri, geliştirmeleri mümkün oldu. Lisanslı depoculukta da Diyarbakır oldukça iyi bir durumda. Esnaflarımız için şunu söylemek istiyorum. Diyarbakır’daki esnaflarımızın ihtiyacı olan kredi konusundaki miktar neyse Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (TEZKOOP) yönetimi inşallah Halk Bankası ile görüşüp o konuda destek sağlayacaklarını ifade ettiler. Hayırlı uğurlu olsun inşallah.Türkiye’de 12,2 milyon lisanslı depo kapasitesi var, 225 lisanslı depo var. Maşallah Diyarbakır’da da 800 bin ton kapasitesinde lisanslı depolar var. Diyarbakır, tarımda çok güçlü olduğu için hububat başta olmak üzere lisanlı depoculuğun önemini kavramış görünüyor” diye konuştu.
HİBE DESTEĞİ ARTTIRILDI
“Bakanlık olarak kadın kooperatiflerine verdiğimiz hibe desteğinin rakamlarını yükselttik ve 1 milyon liraya çıkardık kadın kooperatiflerine hibe desteği. İlk başlangıçta veriliyor ve hibedir. Daha önce 400 bin liraydı, 1 milyon liraya çıkardık” diyen Bolat şöyle konuştu: “Diğer tarafta kadın kooperatifleri noktasında biz şuanda gastro okulunda bulunuyoruz. DTSO bize ev sahipliği yapıyor. Biz yine hükümet olarak Kooperatifleri Destekleme Programı (KOPDES) çerçevesinde kadın kooperatiflerine bugüne kadar 510 milyar lira destekler sağladık. Burada da yine müjdeyi yine tekrarlamak istiyorum. Bakanlık olarak kadın kooperatiflerine verdiğimiz hibe desteğinin rakamlarını yükselttik ve 1 milyon liraya çıkardık kadın kooperatiflerine hibe desteği. İlk başlangıçta veriliyor ve hibedir. Daha önce 400 bin liraydı, 1 milyon liraya çıkardık. Personel desteğini 538 bin liraya çıkardık, 2 personel için. Yine 1 yıllık süre olarak bunda da 266 milyon 532 bin TL olarak kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Fuarlar noktasında da 60 bin liralık fuara katılma desteğini de 150 bin liraya yükselttik. Bu da kadın kooperatiflerimize hayırlı uğurlu olsun.”