Dolar 34,1833
Euro 37,9039
Altın 2.919,66
BİST 9.351,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 22°C

21 Yılda Hazırlanan Sur İlçesinin Maketi, Turistler İçin Harita Görevi Görüyor!

21 Yılda Hazırlanan Sur İlçesinin Maketi, Turistler İçin Harita Görevi Görüyor!
REKLAM ALANI
26 Mayıs 2024 16:15
170

Diyarbakır’da belediye işçisi Fesih Gündoğar (54), 1995 yılında merak üzerine başladığı Sur ilçesinin yapımını 2016 yılında tamamladı. Mardinkapı’da camekan içinde sergilenen bu maket, tarihi Ulucami, Meryem Ana Kilisesi ve Deva Hamamı gibi kentsel önemli mimari yapılarının inşalarını barındırıyor ve yerli ve yabancılardan ayrılmak için haritada bulunuyor.

ARA REKLAM ALANI

Fesih Gündoğar, oto tamircisi olarak öğrenim görmekte olmasına rağmen 21 yıl süren titiz bir çalışma ile Sur ilçesinin maketini 1/250 ölçekle hazırlandı. Gündoğar, ilçedeki yapıların bireysel ölçülerini alarak gerçeğin bir metresini dört milimetreye dönüştürdü. Maket, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Mardinkapı’da sergileniyor ve büyük ilgi görüyor. Gündoğar, maket üzerinden rehberlik yaparak ilçeyi yönete tanıtıyor.

“EL BECERİSİ VE HAYAL GÜCÜ LAZIM”

Fesih Gündoğar, yapım sürecini şöyle anlattı: “Bu yapım 1995-2016 arasında yaptım. 1/250 ölçekle hazırlandım. İlçeyi tek tek dolaşarak ölçüp gerçeğin bir metresini dört milimetreye dönüştürdüm. 21 yıl 21 gün çalıştım. Maketin ölçeğe göre 21 metre, en yüksek minare ise 21 santimdir. İçerdiği parçalar numaralandırılmış ve 21 numara maketinin bulunduğu alan işaretleniyor. Maket 21 Eylül’de tamamlandı, Diyarbakır’ın tablosu 21 ve 21. yüzyılda bitti, çoğu tesadüf yani. Surların dış kısmı 5.230 metre, ölçeğe göre 21 metre. Bir turist bir noktaya gelmeden önce, sonra şehri geziyor. Harita gibi sanki. 21 yıl emek verdim, herkesin beğendiği için insan mutlu oluyor. İş için matematik, resim, el becerisi ve hayal gücü gerekiyor. Teknik bilgi isteyen, hem mimarlık hem de elektriksel bir iş. Bunun üzerinde katı büyüklükte bir maket daha yapıyorum, burçlar bitmek üzere. Sadece ara kısım ve zemin lazım.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.