Dolar 32,3285
Euro 35,0893
Altın 2.297,14
BİST 9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dünyaca Ünlü Mardinli Opera Sanatçısı Pervin Çakar, Kürtçe Müziği Bıraktı!

Dünyaca Ünlü Mardinli Opera Sanatçısı Pervin Çakar, Kürtçe Müziği Bıraktı!
REKLAM ALANI
4 Haziran 2023 13:09
356

Mardinli dünyaca ünlü Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar beklenmedik bir karar aldı.

 

ARA REKLAM ALANI

Medyascope’den Ferit Aslan’ın haberine göre; Son dönemlerde sosyal medya üzerinden saldırılara maruz bırakılan Çakar’ın yakınlarına “Yaptığım müzik dinlenmiyor. İstediğim verimi ve gerekli desteği alamıyorum. Çoğu kez hırpalandı. Son zamanlarda yaşanan tüm olaylar beni de etkiledi. Motivasyonum bozuldu. Kendimi büyük bir savaşın ve mücadelenin içinde buldum. Halbuki müzik ruhu dinlendiren bir şey. Yapacak bir şey yok. Yolun sonu göründü. Tüm bunları kabul ediyor ve Kürtçe müziği bırakıyorum” dediği aktarıldı.

 

Çakar, İtalyanca, Almanca, Fransızca opera yaptığını, kendi dilinde opera yapmanın kendisini hep heyecanlandırdığını ama yaptığı müziğin devlet destekli olması gerektiğini belirtti.

Kürt sanatçı Çakar, “Yaptığım müzik dinlenmiyor. İstediğim verimi ve gerekli desteği alamıyorum. Çoğu kez hırpalandı. Son zamanlarda yaşanan tüm olaylar beni de etkiledi. Motivasyonum bozuldu. Kendimi büyük bir savaşın ve mücadelenin içinde buldum. Halbuki müzik ruhu dinlendiren bir şey. Yapacak bir şey yok. Yolun sonu göründü. Tüm bunları kabul ediyor ve Kürtçe müziği bırakıyorum. Opera benim hayatım. 20’li yaşlarımdan bu yana kendimi opera dünyasının engin deryasına attım. Şehir şehir, ülke ülke gezdim sesimi dinleterek. 2012 yılından sonra bütün enerjimi Kürt müziğini anlamak, dinlemek ve sevdiğim eserleri kaydedip sizlerle paylaşmak ile geçirdim.  Ben hepinizden razıyım. Fakat hayatı boyunca müzik dünyasında savaşmış ve mücadele etmiş bir kişi olarak çok kez kırıldım, kızdım, gözyaşı döktüm. Bir kaç tane daha hayata geçirmek istediğim albüm projem var. Asıl mesleğim opera o nedenle kendi alanımda eğitim aldığım operaya yoğunlaşmak istiyorum. Bunu anlayışla karşılayacağınızı umut ediyorum. Kürt müziği hep kalbimde” ” dediği öğrenildi.

 

PERVİN ÇAKAR KİMDİR?

 

Mardin- Derik 1981’de beş çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Pervin Çakar, babası öğretmen olduğu için ilkokulu Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı bir köyde okudu. Müzik eğitimine Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. 2003’de Ankara’da Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bölümü Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Mezzo-Soprano Oylun Erdayı’dan özel şan dersleri aldı. Ancona’da Accademia D’arte Lirica’da, Perugia’da Accademia Musicale Umbria’da William Matteuzzi, Carmen Gonzalez, Sergio Bertocchi ve Michela Sburlati ile çalıştı.

 

2007’de Perugia F. Morlacchi Konservatuarı’ndan üstün derece ile diploma aldı. Luciana Serra, Montserrat Cabellé, Mietta Sighele, Veriano Lucchetti, Tiziana Fabbricini ve Lella Cuberli’nin masterclass çalışmalarına katıldı.

 

Sahneye ilk kez 2005’te Uluslararası Eskişehir Müzik Festivali’nde Carl Orff’un Carmina Burana eserinde solo soprano olarak çıkan Pervin Çakar, aynı yıl Handel’in Deidamia eserinde Nerea rolünde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yer aldı.

 

Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Pervin Çakar, 28. Uluslararası Mari Caniglia Opera Yarışması’nda 1.lik (2011), New York Lotte Lehmann Vakfı özel ödülü yılın en iyi kadın sesi (2011), 4. Milano Magda Olivero Opera Yarışıması’nda 2.lik (2010), 11. Tiran Marie Kraja Opera Festivali Yarışması’nda 2.lik (2010), 6. Leyla Gencer Opera Yarışması’nda 3.lük (2010) ödüllerini aldı. Yine Rigoletto (Gilda) rolüyle 2. Primo Palcoscenico ve 3. Giovanni Pacini yarışmalarında birincilik ödülü aldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.