Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 15°C

SASON’DA KOZA HASADINA BAŞLANDI

Batman’ın Sason ilçesinde yetiştiriciler tarafından beslenen ipek böceklerinin, koza örme işlemini tamamlamasıyla koza hasadına başlandı.

SASON’DA KOZA HASADINA BAŞLANDI
REKLAM ALANI
18 Haziran 2020 11:12
791

Batman’ın Sason ilçesinde yetiştiriciler tarafından beslenen ipek böceklerinin, koza örme işlemini tamamlamasıyla koza hasadına başlandı.

 

ARA REKLAM ALANI

Ülkede unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmaya başlandığı Sason’da üreticiler kısa sürede yüksek kazancı olan koza hasadına başladı. Batman Koza Birlik Başkanı Mehmet Zülküf Aktaş, Sason’da ipek böcekçiliğini yaygınlaştırmakla uğraştıklarını söyledi. 2009 yılında 3 aile ile başlattıkları bu işi şuanda 140 aile ile devam ettirdiklerini belirten Aktaş, “İlk yıllarda tütüne alternatif olarak getirdiğimiz ipek böceklerinin kazancının iyi olmasıyla yaygınlaştırarak devam ettirdik. Şu anda 140 aileye gelir kaynağı olmaya başladı. Kısa vadede çok iyi kar getirisi olan, aslında sadece iki hafta zahmeti olan bir iş. Toplam süreç 40 gün ama işçilik sadece iki hafta sürüyor. Bu iki haftada 15 ile 20 bin kazanç sağlıyor. En başta koza larvalarını koza birlikten temin ediyoruz. İlk iki haftasında böceğe kıyılmış yaprak veriyoruz. Daha sonra uyku sürelerini takıp ediyoruz. 4 uyku 5 evre aşaması var. Her aşamada yaprak boyutunu büyüterek en son dal halinde veriyoruz. Beşinci haftanın sonunda örme aşamasına giriyor. 28. gün örmeye başlıyor. Daha sonra toplamaya başlıyoruz. Toplama işleminden sonra fırınlayıp satış için koz birliğe gönderiyoruz” dedi.

 

Üreticilerden Hasan Aktaş da kozanın önemli bir gelir kapısı olduğunu söyledi. Hasan Aktaş, “En fazla bir ay çalışması vardır. Bu bir ayda iyi bakılırsa çok iyi verim sağlanıyor. Yetkililerden destek de alıyoruz. Sadece belediyenin ilaçlamasından kısmi olarak etkilendi. Dut yaprağı kıtlığı yaşanıyor. Onun dışında getirisi çok güzel. Eskiden tütün üretimi yapıyorduk. Tütünün getirisi bunun kadar karlı değildi. Şimdi bununla uğraşıyoruz. Çok kazançlı bir iş” diye konuştu.

 

Kozanın kolay ve zahmetsiz bir iş olduğunu ifade eden üretici Emine Aktaş da “Çok kolay bir iş. Herkes bu işte çalışabilir. Erkekler dut yapraklarını getiriyor, biz bayanlar önlerine seriyoruz. Çok kolay ve iyi bir getirisi var” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.