Sur Mağduru Esnaf, İşyerini İstiyor!
2 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yaşanan olaylardan dolayı işyeri yıkılan bir Sur Mağduru Fuat Demirel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca işyerinin yerine yapılan yeni işyerini almak için hukuk mücadelesi başlattı.
Sur olaylarıyla birlikte çocukluğunun ve hayallerinin de yıkıldığının altını çizen Esnaf Fuat Demirel, Tapulu malının gasp edilerek, büyük meblağlarla kira verilmesini hazmedemediğini söyledi.
Diyarbakır’ın ilk fırınlarından biri olan eski Hançepek Fırın İşletmecisi Fuat Demirel, 2015 yılında yaşanan Sur olaylarından yıkılan eski fırınının yerini almak için başlattığı hukuk mücadelesini sürdürüyor.
2105 yılında Sur’da yaşanan olaylardan sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca alınan kamulaştırma kararı ile 7 bin hasarlı ev ve işyerleri yıkıldı. Yerine yeni 367 ev ve işyerleri yapılarak, Emlak Yönetim tarafından ihale usulü kiraya verildi. 20-30 bin TL arasında kiralanan işyerlerinin sahipleri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açtı.
Bakanlığa dava açan esnaflardan biri olan eski Hancepek Fırını sahibi Fuat Demirel, 1 yıldan bu yana başlattığı hukuk mücadelesini sürdürüyor. Açılan dava devam ederken, Demirel de, Sur ilçesi Hasırlı Mahallesi Yeni Kapı sokaktaki işyerinin yerine yapılan ve kiraya verilen yere gitti.
İŞYERİMİ VERİN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUM
Doğma büyüme Hasırlı Mahallesinde yaşadığını belirten Fuat Demirel, “Çocukluğumun geçtiği Hasırlı Mahallesi Yenikapı sokakta 400 yıllık tapulu fırınımız vardı. Dedem, babam ve amcalarım burayı işletirdi. 2015 yılındaki Sur olaylarından sonra Hasırlı Mahallesi’ndeki tüm ev ve işyerleri yıkıldığı gibi bizim işyerimizde yıkıldı. Çocukluğum bu sokaklarda geçti. İşyerimizin yıkılmasıyla çocukluğum ve hayallerim de yıkıldı. Olaylardan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yapılan onarım çalışmalarıyla birlikte işyerimizin 70 metrekaresi yola düşmüş, 110 metre karesi iş yeri yapılmış. Bu işyeri bize ait olmasına rağmen bize vermiyorlar. Onarımdan sonra yapılan ihaleye bile çağrılmadık. Daha önce bize işyerimizin bedeli olarak 149 bin ardından 400 bin lira teklif edildi. Tekifleri kabul etmeyerek, işyerime yapılan yeni yerin verilmesini istedim. Ben yerimi istiyorum. 6 yıldır benim işyerim işgal edilmiş. Burası fırındı ve içinde iki tane tarihi kemer vardı. Sit alanı olduğu için yıkamadım. Ben yıkamadım ancak Sur olaylarından dolayı işyerim yıkıldı. Hatta işyerimin yanında ‘örtme’ dediğimiz bir alan vardı. Bu alanı yıkmadan arka bahçeye giremiyorlar. Şuan işyerim gasp edilmiş. Hukuki süreci başlattık, şuan mahkeme devam ediyor. Mahkeme sonucunu bekliyoruz. İşyerimin yerine yapılan bir işyeri 25-30 bin liraya kiraya verilmiş. Ben dedemden babamdan kalen yerimi istiyorum sadece. Başka da bir şey istemiyorum” diye konuştu.
SUR OLAYLARININ GEÇMİŞİ
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde PKK’lıların kazdığı “hendek” ve kurduğu “barikatlar” nedeniyle 2 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçleri ile PKK mensupları arasında 3 ay süren çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi evinden oldu. Çatışmalardan sonra 21 Mart 2016’da, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen Sur İlçesi’nin 15 mahallesinde 368 adadaki 6 bin 300 parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı ile kamulaştırıldı. Kamulaştırılmadan sonra çatışmalarda hasar gören evlerin büyük bir bölümü yıkıldı.(Kaynak: Diyarbakır Gazete)