Rehber Öğretmenden YKS Uyarısı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde adayları uyaran Rehber Öğretmen Yusuf Olgun, “Sınav yaklaştıkça kaygınızın biraz artması normaldir. Fakat kaygınız, sınavlardaki başarınızı ve çalışmanızı olumsuz etkiliyor ise acilen yardım alın” dedi.
Ramazan SEYKAN
17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan YKS döneminde düzenli ders çalışmanın yanı sıra sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve psikolojik sağlığın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Rehber Öğretmen Yusuf Olgun, sınava girecek olan adaylara ve velilere önemli uyarılarda bulundu.
“UYKU HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi mideyi bozacak yiyeceklerden kaçınılması uyarısında bulunan Olgun, “Sağlık sıkıntısı varsa önceden doktora gitmelisiniz. Dışarıdan pek fazla yemek yememe, mideyi bozacak yiyeceklerden kaçınmalısınız. Sakatlanma yaratabilecek sporlardan kaçınmalısınız. Sınav sabahı kalkılacak saatte kalkın ve o saate göre uyku saatini belirleyin. Son günü sessiz ve sakin bir şekilde geçirmelisiniz. Son akşam bir ilacı ilk kez kullanmamalısınız. Evdeki düzenin devam etmesi. Uyku hijyenine dikkat etmelisiniz” dedi.
KAYGINIZI YÖNETİN
Sınav kaygısının yönetilmesi hususunda da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Olgun, “Sınav yaklaştıkça kaygınızın biraz artması normaldir. Fakat kaygınız, sınavlardaki başarınızı ve çalışmanızı olumsuz etkiliyor ise acilen yardım alın” diye konuştu.
SINAV GÜNÜ DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Sına günü dikkat edilmesi gereken konuları da sıralayan Olgun, “Sınav günü alışkın olduğu bir kahvaltı yapmak. Sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanını yanına almık. Sınav yerine tek başına gitmemek gerekir. Rahat elbiseler giyilmeli. Hava sıcaklığını da dikkate alarak rahat edebileceğiniz elbise ve ayakkabılar tercih edin. Sınav saatinden bir saat önce orada olun. Çanta, cüzdan, para, kart, telefon, anahtar, kolye, küpe, bileklik, kemer, piercing, saat gibi herhangi bir eşya bulundurmamak ve takmamak gerekir. Mendil ve sınav gereçleri adaylara salonda verilmektedir. Salonda saat olacaktır bu yüzden aksesuarlardan uzak durun” dedi.
SINAV SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Sınav sırasında ve sınav anı konusunda da öğrencileri uyaran Olgun, “Sırada/masada herhangi bir sorun varsa delik varsa vs önceden salon görevlisine bildirmek. Görevlilerin yönergelerine uymak, kitapçığı kontrol etmek, gereken kodlamaları yapmak ve zamanlamaya uymak bunun yanı sıra suyu yere koymak gerekiyor. Sınav anında ise olumlu düşünün, derin nefes alın. Sınava başlayana kadar biraz heyecan olması normaldir. Bu süreyi olumlu düşünceler ile geçirin. Lavabo ihtiyacınız varsa gidebilirsiniz. Sorulara ön yargılı yaklaşmayın. Sınavda zor da, kolay da sorular olacaktır. Bu kadar kolay soru olmaz diye soruya yorumunuzu katmayın. Kolay soruları küçümsemeyin. Unutmayın bir çok öğrenci en kolay sorularda basit hatalar yapıyor. Sorunun uzun olması zor olduğu anlamına gelmez. Soru uzun diye bakmadan geçmeyin. Kodlamayı Sınav Sonuna Bırakmayın Her sorudan sonra veya sayfa sayfa kodlayın. En ideal olanı her sayfadan sonra kodlamaktır. Sınav anında dikkatinin dağıldığını hissettiğinde veya odaklanmakta zorlandığında geri yaslan ve 20-30 sn. dinlenin” diye konuştu.