Dolar 34,5595
Euro 36,1679
Altın 2.999,32
BİST 9.482,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Dicle Üniversite’sinin Doğal Afet Odaklı Projeleri Kabul Edildi

Dicle Üniversite’sinin Doğal Afet Odaklı Projeleri Kabul Edildi
REKLAM ALANI
10 Mart 2023 10:32
384

Dicle Üniversitesi’nin TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışmaları Acil Destek Programına sunduğu üç proje kabul edildi.

 

ARA REKLAM ALANI

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Felat Dursun’un “Pazarcık ve Elbistan Depremlerinin Etkilediği Bazı Tarihi Yapıların Hasar Tespiti” başlıklı projesi kapsamında, farklı üniversitelerdeki uzmanlardan oluşan proje ekibi ile birlikte yaşanan depremler sonrası Hatay, Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır illerinde hasar gören ve yıkılan tarihi yapıların tespiti ve yıkım nedenleri konularında incelemeler yapıyor.

 

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Öncü yapacağı saha çalışmaları ile Diyarbakır, Elazığ, Malatya ve Adıyaman illerindeki bu çalışmalar kapsamında depremden etkilenen bu dört ilde yapı stokunun değerlendirilmesi amacıyla saha çalışmalarının yürütülmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla depremden etkilenen dört il için şehir merkezlerinde bulunan yığma ve betonarme binaların hasar durumları değerlendirilecek ve incelenen bölgelerdeki jeoteknik bulgular gözlemlenecek.

 

Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç tarafından sunulan proje ile Şanlıurfa ve Diyarbakır illerindeki kırsal yerleşim bölgelerinde yer alan geleneksel yapıların Kahramanmaraş depremleri sonrası hasar durumlarının tespiti yapılacaktır. Bu proje kapsamında ayrıca bu illerde geleneksel yapı yoğunluğunun fazla olduğu kırsal yerleşimlerin depremler sonrası hasar durumlarının tespit edilmesi, yapılardaki hasar türlerinin belirlenmesi, depremler öncesi/sonrası durumlarının karşılaştırılarak değerlendirilmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda bu yapıların korunması için önerilerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

 

“TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışmaları Acil Destek Programı” kapsamında saha çalışması yapan öğretim üyelerinin elde edecekleri bilimsel sonuçlar ilgili kurumlarla paylaşılacak.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.