Utanğaç’tan Sıcak Hava Uyarısı!
Bağlar İlçe Sağlık Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının artması üzerine çok sıcakların çeşitli sağlık sorunlarını de beraberinde getirdiğini bildirerek vatandaşları uyardı.
Bağlar İlçe Sağlık Müdürü Mahmut Utanğaç, İl ve ilçe genelinde artan hava sıcaklıklarının akabinde vatandaşlara ikazlarda bulundu.
Utangaç yaptığı yazılı açıklamada, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 ortasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.
“AŞIRI SICAKLAR ÇEŞİTLİ SAĞLIK SORUNLARINI DA BERABERİNDE GETİRİYOR”
Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık sorunlarını de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Utanğaç, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak beden ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma ahenk sağlamaya çalışmaktadır. Olağanda terleme ile beden ısısı istikrarda tutulmaya çalışılır. Lakin çok sıcaklarda yalnızca terleyerek beden ısısı istikrarda tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme sistemi ile beden ısısının istikrarda tutulması her vakit mümkün olmayabilir. Yeniden ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle beden ısısı kâfi seviyede düşmeyebilir. Ayrıyeten şişmanlık, rastgele bir hastalığa bağlı yüksek ateş, çok sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu unsur kullanımı ile tedavi maksatlı birtakım ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen başka faktörlerdendir. Bu üzere durumlarda yükselen beden ısısı beyin ve başka hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.
“KRONİK HASTALIĞI BULUNAN VE YAŞLILAR EN ÇOK RİSK TAŞIYAN KÜMELERDİR”
Bağlar İlçe Sağlık Müdürü Utanğaç, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen kümeler ortasında bilhassa kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan küme olduğuna vurgu yaparak, genel muhafazaya ait de şu bilgileri paylaştı;
“Dışarıda çalışması gerekenler mümkün epey Güneş altında korunmasız kalmamaya, çok hareketlerden kaçınmaya, Sık sık tuz içeren sulu besinler almaya dikkat etmelidirler.
* Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin ziyanlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
* Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten gözetici krem(en az 15 müdafaa faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük üzere gerekli kollayıcı tedbirleri almalı ve uzun mühlet kesintisiz güneşlenmemelidir.
* Yoğun fizikî aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
* Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki defa güneş yahut sıcak çarpması istikametinden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir
* Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda muhakkak bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa mühlet sonra yükselmektedir.
* Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
* Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
* Beden ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı yahut silinmelidir”
Utanğaç, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi evrelerinde hijyen kurallarına ihtimam gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.