Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 18°C

9 Kişinin Öldüğü Kavgada Yaralılara Müdahale Sırasında Üzerlerine Ateş Açılan Askerlerin İfadeleri Ortaya Çıktı

9 Kişinin Öldüğü Kavgada Yaralılara Müdahale Sırasında Üzerlerine Ateş Açılan Askerlerin İfadeleri Ortaya Çıktı
REKLAM ALANI
20 Şubat 2024 16:07
324

Diyarbakır’da, ‘arazi anlaşmazlığı’ nedeniyle Taş ve Alyamaç aileleri arasında, 9 kişinin öldüğü 2 kişinin yaralandığı kavgaya ilk müdahale edilmeyen ve üzerlerine ateş edilen 9 jandarma personelinin ifadeleri ortaya çıktı.

Olay yerine vardığında yaşadıklarını anlatan M.R.Y., “Karakol komutanımız A.A.’ya talimat verdi, makam aracını çekip kurtardılar, tahliye etmelerini söyledi. A.A. aracı yukarı çıkardı. Yaralı Ömer Alyamaç’ı götüreceğimiz alacağımız esnada tepelerden üzerimize ateş açıldı. İsabet alamadım. Karşılık veremedi. Başımızın üzerinden mermiler geçiyordu, seslerini duyabiliyordum” dedi.

ARA REKLAM ALANI

Olay, 15 Haziran 2023 sabahı, Bismil ilçesi kırsalında Serçeler Mahallesi’nde meydana geldi. Alyamaç ve Taş aileleri arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle ortaya çıkan tartışma, vücut kavgaya dönüştü. Taş ailesinden Orhan Taş, Serhat Taş, Halil Taş ve Mehmet Can Taş ile Alyamaç ailesinden Mehmet Emin Alyamaç, Selim Alyamaç, Muhammed Alyamaç, Yunus Alyamaç ve Ömer Alyamaç’ın hayatları kaybedilirken, yaralanan Ahmet Alyamaç ve M.A. ise tedavi altına alındı. Olaydan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 11’i tutuklu, 11’i firarî toplam 31 şüpheli hakkında 151 sayfalık iddianame 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 31 sanıktan 26’sı hakkında ‘Tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet, kavgaya müdahale etmeyen güvenlik güçlerine yönelik açılan ateş nedeniyle ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 117’şer suç 180 yıla kadar, 5 sanık hakkında ise ‘ Tasarlayarak kasten öldürme suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 338’er yıl 530 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

‘YAKINIMA, AYAK DİPLERİMİZE, TRAKTÖRÜN CAMLARINA İSABET EDİYORDU’

İddianamede şüpheliler ve sanıkların yanı sıra olaya ilk müdahale eden ve üzerlerine ateş edilen 9 jandarma bölgesinden O.A, Y.A, M.Ç., A.Ç., A.A., M.R.Y., S.S., İ. A., ve F.S.’nin ifadelerine yer verildi. Olay yerine var olduklarını anlatan MRY, “Rampa 10 metre yukarıya doğru genişti. Yanımda Y.A. vardı. O sırada A.A. aracı stop ediyordu. Karşılaştığım manzara; tankerin lastiklerine Muhammed Alyamaç, oturuyor vaziyette pantolonu kanlı bir şekilde izleniyordu, Şahin Alyamaç isimli üzeri çıplak şahsı tankerin arka kısmında bulunuyordu boş arazide yerde sırtüstü uzanan ve bilinci açık gözler açık vaziyette yatan kişinin ardından Ömer Alyamaç olarak öğrendi Şahin Alyamaç’ın oğulları olan Barış ve Ferat Alyamaç isimli kardeşler de ağabeyleri Muhammed’in bizi yanında bağırarak yardım istemeye gitti. ‘Üzerimize ateş açıldı’ dediler. Bu kişilerin üzerlerinde silah ve delici kesici aletlerin dağıtılması. A.A. ve Y.A. ile 2 traktörün arasında yerde yatan Ömer Alyamaç isimli şahsın yanına gittik. Şahsın nabzını ben kontrol ettim, nabız olduğunu ve kalp atışı görülebilir olduğunu Y.A.’ya bildirdim. Karakol komutanımız A.A.’ya talimat verdi, makam aracını çıkarıp yaralıları tahliye edebileceğini söyledi. Aracı yukarıya çıkarmayı başardı. Yaralı Ömer Alyamaç’ı çekerek alacağımız esnada yukarı tepelerden üzerimize ateş açıldı ve ben öndeki traktörün göstergesi siper alındı. Siper emeğinin traktörün alt ve yan kısmında 20 çevre boş kovan ve 2 Kalaşnikof şarjörü görüldü. Ateşin tepe birikimlerini biriktirir. Ancak tepe bölgesini gözetlediğinde kimseyi göremiyordum. İsabet alamadım ancak yakınıma, ayak diplerime ve traktörün kameralarına isabet ediyordu. Mevziyi değiştirmeye karar verdim. Makam aracının yanında Muhammed Alyamaç ve Barış Alyamaç siper aldı. Ben daha sonra makam aracına yakın olan beton kuyuya koştum. Yanıma Şahin Alyamaç’tı. Onu azaltarak siper akışını sağladım. Ateş devam ediyordu ancak halen göremiyordum ve göremediğimden dolayı karşılık veremedim. Başımızın üzerinden mermiler geçiyordu, seslerini duyabiliyordum. Üstümüze ateş açan kişiler ve kişiler ancak yakalanmaları halinde kendilerinden şikayetçiyim” diye konuştu.

‘JANDARMA’ DEMEME RAĞMEN ÜZERİMİZE ATEŞ EDİLDİ’

O.A. da ihbarla olay yerine gittiklerini ifade ederek, “Bir anda üzerimize ateş edilmeye başlandı. Asker Y.A., yaralıların bulunduğu bilgisini verdi. Bunun üzerine traktörlerin sağ tarafında bulunan tepeye doğru korumalarımla birlikte koşarak çıkmaya başladı. Bu sırada üzerimize yoğun şekilde ateş verilmeye devam edildi. Çok yakınımızdan geçen mermiler oldu. Personellerime mevzi almalarını bildirdim, yerde hareketsiz yatan bir şahsı, hücum yeleği ve omuzunda askıların kaydıyla bölümdeki uzun namlulu silahı olan şahsın sürükleyerek geriye doğru uzaklaştığını gördüm. Bu sırada ‘Dur, jandarma’ göstererek sahiplerinin teslim olmalarını söyledim. Şahsın yanında doğru hareket etmeye başladım esnada üzerime tekrar ateş edilmeye başlandı. belirli bir noktadaki noktayı doğru atarak siper aldım, siper halindeki yerin üzerine mermiler isabet etti. Personelin S.S.’nin ateşlenmesi için kalktığı sırada gelen alevin korunmak maksadıyla kendini yan noktalarda yamaçtan aşağıya doğru sürüklendiği görüldü. Ona yakın olan F.S.’nin bir şekilde silah arkadaşının vurulduğunu düşünerek yanında koşmasını sağlayacağım. Ben de direkt ateşleme çıkış yönüne doğru ateşleme yaptım. Bir süre sonra gözetlemek için kafamı kaldırdım. Tepe üzerinde hareketsiz, birden fazla kişinin olduğu görüldü. Yaklaşık 200 metre ileride ambulansın yanında yeşil tonlarında bir araç görüldü. Bu sırada tekrar üzerimize doğru 1-2 el ateş açıldı. Tekrar mevzi aldım bir süre sonra kafamı tekrar kaldırdığımda ambulans ve yanındaki araç ayrıldı. Personeller ile ivedi bir şekilde hareketsiz kalan kişilerin yanında himayeli bir şekilde yaklaştık, personelim S.S.’ye kayıtlı kişilerin nabızlarını kontrol ettirdim, diğer personelim F.S.’ye de 112’yi olay yerine ambulans istemesini sağladı” faydalandı. vardı. Hareketsiz olarak bulunuyordu ve Ahmet Alyamaç isimli kişiler, bu şahsa bakarak bana ‘öldü’ dedi ve ağlıyordu. Ahmet Alyamaç’ın elinde silah vardı. Arka yerde dolandığımda beyaz renkli araç içerisinde bazı kişilerin bindiğini gördüm. Yaklaşık olarak 200-250 metre mesafedeydi. Arazide beyaz araçla yaklaşık olarak 10-15 dakika kovalamaca dayandı. Arazide ekinlerin içinde çok hızlı bir şekilde düzenlenir. Önümüzde bulunan aracın sol arka kapısı açılarak bize doğru ateşlendi. Yanımda bulunan A.Ç.’nin tarafından da aracın bulunduğu istikamete doğru hava ve 10-15 el ateşlendi ama kişiler durmuyordu. Aracının içinde en az 3 kişi olduğunu düşünüyorum. Araç ekinlerin içinde çok hızlı ilerliyordu, arkamdaydım. Aracın 2 hızdan hakimiyetini kaybettim ama geri topladım. Şahısların miktarı ve araziyi bilmek için biçilmemiş arazinin içinde çok hızlı bir şekilde dağılır. Ben mesafeyi kapatamadım. Şahıs Serçeler Mahallesi mevkisine doğru gitti. Kastel işlemlerini uyguladıysanız ancak aracı bulamadık. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni çalıştırıp aldım. Kaçması gerektiği yol kontrolü için bilgiler verdim” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.